Актуелно

Здрава исхрана је најбоља превенција и заштита од болести. То су биле најважније теме на трибини која је организована поводом обележавања Светског дана борбе против шећерне болести, 14. новембра.

 

Шта је дијабетес и какви су узроци болести и на који начин се може спречити ово хронично обољење су биле теме на предавању Дома здравља. Сала је била пуна и грађани су, како кажу, доста научили.

 

Обележавањем Светског дана борбе против шећерне болести користимо посебну прилику да скренемо пажњу и интересовање јавности пре свега на могућност примарне превенције ове болести, као и на сложеност њених здавствених и социјалних последица. Шећерна болест је најучесталија болест жлезде са унутрашњим лучењем. То је комплексно обољење у чијој основи се налази поремећај метаболизма угљених хидрата, масти и беланчевина и које је најпознатује по стално повишеним вредностима шећера у крви.

Сматра се да око 150 милиона људи у свету болује од ове болести. Непосредни узрок смрти оболелих од шећерне болести је у више од половине случајева болест срца и крвних судова. Основна подела је на тип I или тип II који не мора да се лечи инсулином и најчешће се јавља после 40. године. Тип II дијабетес најчешће се јавља постепено, неприметно и на жалост око 30% болесника у тренутку постављања дијагнозе већ има хроничне компликације. Најчешће компликације су промене на крвним судовима, мрежњачи, нервним завршецима, бубрезима. Лечење шећерне болести подразумева обавезно одређени режим исхране, физичке активности и у зависности од типа укључују се лекови и инсулин.

Правилна исхрана, дозирана физичка активност, контрола стреса, живот без дуванског дима и познавање генетске предиспозиције основни је предуслов за превенцију шећерне болести.

Поводом Светског дана борбе против шећерне болести - 14. новембар Дом здравља организује предавање на тему шећерне болести и проверу шећера у крви (шећер наште, 2 сата после јела и HbA1c (тромесечни просек ). Предавање ће одржати Др Зорица Сокић 13.11.2019. године у 8 и 30 часова у Сали за састанке Дома здравља за пацијенте који болују од ове болести као и за особе које су у високом ризику за настанак дијабетеса. Након предавања пацијенти ће моћи да разговарају са лекарима који раде у Саветовалишту за дијабетес : Др Ана Митрић, Др Зорица Сокић и Др Мила Шкуртић.

Поред ових активности Светски дан борбе против шећерне болести обележиће се и 14.11.2019. год од 8 до 10 часова акцијом превентивних прегледа за запослене у Машинској школи и предавањем за ученике Машинске и Техничке школе.

За предстојећи  празник, Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембар,  дежурне службе Дома здравља Панчево ће имати следеће радно време:

  • Дежурна амбуланта у Панчеву је Здравствена амбуланта ,,Горњи град"и радиће од 07.00 до 19.00 сати.
  • Амбуланте по селима раде у времену: субота 9.11.2019.год. од 7.00 до 13.00сати, недеља 10.11.2019.год. од 7.00.- 12.00 сати, понедељак 11.11.2019.год. од 07.00. до 12.00 сати.
  • • Амбуланта у Иванову дежура од 07.00 до 10.00 часова.
  • • Служба стоматолошке здравствене заштите дежура од 08.00 до 18.00 сати.
  • • Одељење за здравствену заштити деце ( Предшколски ) дежураће у суботу и недељу, 9.11. и 10.11.2019.године, од 7.00 до 19.00 сати.

 Дежурно педијатријско одељење  Одељење за здравствену заштиту  школске деце (Школски)    дежураће у понедељак, 11.11.2019.год. од 7.00 до 19.00 сати.

  • • Служба поливалентне патронаже дежура у времену од 07.00 до 12.00 сати.
  • • Служба кућног лечења ради у времену од 07.00 до 12.00 сати.
  • • Служба за лабораторијску дијагностику ради у времену од 07.00 до 19.00 сати.
  • • Служба хитне медицинске помоћи ће радити у обичајеном радном времену од 00 до 24 часа.

Ваш Дом здравља Панчево

Због реновирања стоматолошких ординација на Одељењу дечје и превентивне стоматологије  са ортопедијом вилица у оквиру НИС – овог  пројекта „Заједници заједно“, запослени на том одсеку су радно ангажовани у стоматолошким ординацијама на Одељењу опште стоматологије:

-Др Саша Живковић, Др Стана Кукић налазе се у ординацији Одсека стоматолошке протетике – ординација број 315. (број телефона 309 – 241)

-Др Александра Крестић Станић налази се у ординацији Одсека оралне медицине и пародонтологије и болести зуба са ендодонцијом – ординација број 316. (број телефона 309 – 248)

У Месној заједници ,,Центар“ одржани су превентивни прегледи у организацији Дома здравља. Одзив грађана је био велики и то је довољан показатељ колико је значајно спроводити овакве акције што чешће. Грађани су могли да измере притисак, повишен шећер и да провере стање штитасте жлезде.

Поред прегледа ту су и савети за правилну исхрану. Докторка Наташа Недељковић је изјавила да пацијенти морају редовно узимати своју терапију како би очували свој кардиоваскуларни систем и како не би дошло до озбиљних обољења.

Према речима директора Дома здравља, др Стојана Вишекруне одзив је више него одличан и већ у првих пола сата се прегледало тридесеторо пацијената.

Месна заједница „Центар“ је једна од најбројнијих, али без обзира на то није било дугог чекања, јер је био велики број доктора и грађани су обавили основне прегледе без већег задржавања.

Превентивни прегледи су одлична прилика да се избегне гужва и заказивање код одабраног лекара. Препоручује се свим грађанима да искористе то и да спрече могуће болести већ у раној фази.

 

ИЗВОР: РТВ Панчево, 2. новембар 2019. године

Поштовани суграђани и суграђанке, драга наша децо,

 

Обавештавамо Вас да су у току радови на адаптацији Одељења дечје и превентивне стоматологије са ортопедијом вилица. Све услуге са овог Одељења ће се неометано пружати на Одељењу опште стоматологије (на истом спрату).

Информације о распореду раду лекара са Одељења дечје и превентивне стоматологије са ортопедијом вилица, можете сазнати на нашем сајту: http://www.dzpancevo.org/index.php/sluzbe/94-sluzbe/135-sluzba-stomatoloske-zdravstvene-zastite или позивом на сл. број телефона: 062/807-39-52.

О свим додатним изменама бићете благовремено обавештени.

 

С поштовањем,

Ваш Дом здравља Панчево

Поштовани,
 
Обавештавамо вас да ће се нова акција превентивних прегледа у организацији Министарства здравља Републике Србије и Дома здравља Панчево одржати у недељу, 03.11.2019.године, у времену од 8 до 16 сати. 
Тим поводом ће се у Служби за радиолошку дијагностику (ул. Змај Јовина бр. 10) обављати мамографски прегледи женама животне доби од 50 до 69. година, а у Здравственој амбуланти ,,Центар“ (ул. Змај Јовина бр. 10), као и у свим осталим амбулантама у насељеним местима вршити провера крвног притиска, шећера у крви и ЕКГ преглед.
 
С поштовањем,
 
Ваш Дом здравља Панчево

Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена како у свету тако и у нашој земљи. У свету сваке године оболи око 1 700 000 жена, а око пола милиона жена умре. У нашој земљи сваке године од карцинома дојке оболи око 4600 жена, док 1600 изгуби битку са овом болешћу.

Најчешћи број оболелих жена у нашој земљи је старости од 50 до 65 година живота, али тренд  пораста броја оболелих спушта се према млађем годишту. Број оболелих жена према броју ставноника у нашој земљи је сличан другим земљама  у окружењу , међутим према броју умрлих жена на жалост, наша земља се налази међу земљама са високом стопом морталитета, управо из разлога касног откривања карцинома дојке.

Светски дан борбе против остеопорозе обележава се широм света 20. октобра. Према проценама, у Србији од остеопорозе болује око 400.000 људи, углавном жена. Данас је у Превентивном центру Дома здравља за двадесет жена организовано снимање апаратом ДЕXА којим се проверава густина костију.

Остеопороза је болест убрзаног губитка коштаног ткива која се најчешће јавља код жена у  менопаузи, али и код мушкараца.

Болест се  најчешће јавља после педесете године живота као последица смањења коштане масе и поремећаја грађе костију, кости постају крте и подложне преломима. Уколико се остеопороза открије на време адекватном терапијом се може успорити развој болести. У Дому здравља поводом Светског дана остеопорозе који се обележава 20. Октобра,  организована су снимања за проверу густине костију за 20 жена.

Проблем је што код остеопорозе што  нема симптома док не дође до прелома. Смањење висине, погрбљеност и болови у леђима најчешће се приписују другим разлозима или једноставно старењу а често је баш то упозорење за остеопорозу.

Избалансирана исхрана са одговарајућим уносом калцијума и физичка активност веома су важне за очување чврстих костију. Добри извори калцијума у храни су млеко, полумасни јогурт, сир, броколи, сок од наранџе и други производи.  Поред уноса калцијума путем хране у терапији остеопорозе примењују се лекови који спречавају даљи губитак коштане масе и зато је важно болест открити у раној фази.

 

ИЗВОР: РТВ Панчево, 19. октобар 2019. године