Актуелно

Обавештавамо грађане да је Служба за здравствену заштиту жена Дома здравља Панчево добила нове бројеве за информације и заказивање прегледа.

 

Како би се побољшала комуникација и олакшало заказивање, руководство Дома зравља обезбедило је службене бројеве за све тимове изабраних гинеколеога на које наше суграђанке могу звати сваког радног дана у времену од 13-14 часова.

 

Тимови:

 

- Др Драган Јосифовић

Тимска сестра: 064/89 30 523

 

- Др Јасмина Савковић

Тимска сестра: 064/89 30 524

 

- Др Слађана Вукмировић Сталетовић

Тимска сестра: 064/89 30 525

 

- Др Драгослав Вуковић

Тимска сестра: 064/89 30 526

 

- Др Татјана Јакшић Кучера

Тимска сестра: 064/89 31 330

 

 

Број телефона на шалтеру:   013/309-215

                                       моб. тел:   062/804 80 79

 

 

 

С поштовањем

Ваш Дом здравља Панчево

Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају сваке године 31. мај - Светски дан без дувана.

Овом приликом се истичу здравствени и други ризици који се повезују са употребом дувана и промовишу делотворне политике и активности којима се смањује употреба дувана.

Светски дан без дувана 2021. године обележава се под слоганом „ДОНЕСИ ОДЛУКУ- ОСТАВИ ДУВАН”.

Тренутно преко 70% од 1,3 милијарде корисника дувана широм света нема приступ потребним службама за успешно остављање дувана. Стога је Светска здравствена организација ове године покренула глобалну кампању са циљем оснаживања и пружања подршке корисницима да  престану да користе дуван и дуванске производе. У остваривању овог циља је кључна улога здравственог сектора. Кампањом би требало да се промовише социјална подршка и окружење које погодује одвикавању од употребе дувана; подршка стручне јавности за политику престанка пушења; унапређење и развој саветовалишта за одвикавање од пушења и услуга и њима; подизање свести о тактикама дуванске индустрије за стицање нових корисника дувана, као и  оснаживање корисника за одвикавања од употребе дувана и дуванских производа.

У Србији се традиционално од 1991. године, у трећој недељи маја месеца, обележава Недеља здравља уста и зуба. Ове године XXXI Недеља здравља уста и зубасе као и претходне годинеобележава од 17. до 23. маја под слоганом „Здраве навике за здраве зубе”.

Светска здравствена организација дефинише орално здравље као „стање без хроничног бола уста и лица, без малигних болести усне дупље и грла, оралних инфекција и рана, без обољења десни, каријеса, губитка зуба, као и без других обољења и стања који ограничавају капацитет особе да жваће, гризе, смеје се, говори и негативно се одражавају на психо-социјално благостање”. Болести уста и зуба узрокују бол, нелагодности, али могу довести и до озбиљних последица по опште здравље. Због здравствених, социјалних и економских последица обољења уста и зуба представљају велики јавноздравствени проблем.

,,ПОРОДИЦЕ И НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ”

 


Генерална скупштина Организације уједињених нација прогласила је 15. мај за Међународни дaн породице, резолуцијом А/РЕС/47/237 1993. године. Овај дан истиче значај породице у међународној заједници.

Први пут је обележен 15. маја 1994. године.

На овај дан широм света организују се разне манифестације на локалном, националном и међународном нивоу. Циљ обележавања је афирмација породице и породичних вредности, подстицање једнакости између жена и мушкараца у оквиру породице, заштита породице као основне јединице друштва и помоћ како би породице могле да испуне одговорност према заједници. Такође, обележавање Међународног дана породице пружа прилику да се повећа знање о томе како и на који начин социјални, економски и демографски процеси у друштву утичу на породице.

Дванаестог маја, када се у свету обележава Дан сестринства, у спомен на дан када је рођена Флоренс Најтингејл, творац модерног сестринства, управо желимо све да подсетимо на огромну храброст и несебично пожртвовање које су медицинске сестре исказале током борбе против тешке болести која је завладала читавим светом и која и даље траје.


Ове године, Светски дан сестринства, медицинске сестре славе у тотално другачијим условима, у скафандерима, са маскама и у борби са вирусом. Као војници ризиковале су живот зарад других, и као права пешадија носе са собом већ истрошену снагу и настављају да се боре као првог дана против ове опаке болести.

 

Драге медицинске сестре, Ви сте важна карика у борби против Covid-19 и понеле сте највећи терет у предходном периоду,  огромну захвалност дугујемо Вама!


Није случајност што је данашни празник и Ваш дан. Ви сте наши заштитници, као што је Свети Василије Острошки исцелитељ, заштитник и чудотворац.

 

Свим медицинским сестрама и техничарима честитамо данашњи дан, али и сваки претходни. И сваки наредни.

 

С вером да ће наредни период бити лакши за све нас, од срца Вам се захваљујемо и честитамо празник.

 

Ваш Дом здравља Панчево

 

Светска здравствена организација (СЗО) је 2002. године установила 10. мај као дан за обележавање и промовисање физичке активности под називом „Кретањем до здравља“. Тог дана у целом свету земље чланице СЗО планирају и организују различите активности.

Циљеви кампање

Главни циљеви ових националних и глобалних акција су:

 • Подизање нивоа свести о користима физичке активности у превенцији незаразних болести
 • Истицање предности рекреативног бављења спортом и позитивних ефеката редовог вежбања
 • Промовисање бављења физичком активношћу у различитим срединама: на радном месту, у школи, у слободно време, ...
 • Промовисање здравог начина живота, физичке активности и спорта

 

ШТА ЈЕ ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ?
Физичка активност представља свако кретање тела које доводи до потрошње енергије (сагоревања калорија). Брзо ходање, пењање уз степенице, шетња, усисавање, прање прозора, вожња бицикла, пливање, трчање, кошарка, фудбал… све ово је физичка активност.


ЗАШТО ЈЕ ВАЖНА ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ?
Редовна умерена физичка активност, као што су ходање, вожња бицикла, плес, не чини само да се осећате добро, већ има значајне предности за здравље: смањује ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса и неких врста рака, помаже у контроли телесне масе, а доприноси и добром менталном стању. Она унапређује раст и развој деце и младих, повећава самопоуздање, самопоштовање и ствара осећај припадности заједници.

Поштовани грађани,

По одлуци Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, за Ускршње празнике, петак 30.04.2021. субота 01.05.2021. и недеља 02.05.2021.год. биће нерадни дани за имунизацију против ковид-19.

Грађани којима датум примања друге дозе вакцине пада у петак ће бити заказивани за понедељак, а грађани који треба да приме другу дозу вакцине у суботу и недељу, биће заказивани за уторак наредне недеље.

 
 
Срећне празнике жели Вам
Ваш Дом здравља Панчево
 

Желимо Вам да предстојеће Ускршње празнике проведете у духовном благостању, здрављу и нади.

Нека овај празник - који је симбол победе живота над смрти и љубави над мржњом, буде водиља за будућност.

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

 

Ваш Дом здравља Панчево

За предстојеће празнике, у петак 30.04.2021. суботу 01.05.2021. недељу 02.05.2021. понедељак 03.05.2021. и уторак 04.05.2021. године, дежурне службе Дома здравља Панчево ће имати следеће радно време:

 1. Служба хитне медицинске помоћи ће радити у обичајеном радном времену од 00 до 24 часа.
 2. Ковид амбуланта ,,Центар" у Змај Јовиној  ће радити у времену од 07.00 до 20 часова.
 3. Службa лабораторијске дијагностике дежураће за хитности у времену од 07.00 до 20 часова.
 4. Службa радиолошке дијагностике дежураће за хитности у времену од 07.00 до 20 часова.
 5. Дежурна амбуланта у Панчеву је Здравствена амбуланта ,,Горњи град"  од 07.00 до 19.00 сати.
 6. Служба поливалентне патронаже дежура у времену од 07.00 до 12.00 сати.
 7. Служба кућног лечења дежура У петак 30.04.2021. суботу 01.05.2021. понедељак 03.05.2021. и уторак 04.05.2021. год. у времену од 07.00 до 12.00 сати.
 8. Дежурно педијатријско одељење је Одељење за здравствену заштиту школске деце (Школски диспанзер) од 7.00 до 19.00 часова.
 9.  Амбуланте по насељеним местим (осим амбуланти у Иванову, Брестовцу и Глогоњу) раде у времену од 7.00 до 12.00 часова.
 10.  Служба стоматолошке здравствене заштите дежура од 08.00 до 18.00 сати.

 

По одлуци Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” петак 30.04.2021. субота 01.05.2021. и недеља 02.05.2021.год. биће нерадни дани за имунизацију.

Грађани којима датум примања друге дозе вакцине пада у петак ће бити заказивани за понедељак, а грађани који треба да приме другу дозу вакцине у суботу и недељу, биће заказивани за уторак наредне недеље.

 
Срећне празнике жели Вам
Ваш Дом здравља Панчево
 
 

Од 24. априла 2021. год. затвара се Ковид 2 амбуланта која је била у бившем Кожном диспанзеру у Милоша Обреновића 4. 

 

Амбуланта Центар која је привремено била измештена у просторије амбуланте ,,Нови свет" враћа се од 26. априла у просторије амбуланте Центра 2 у Милоша Обреновића 4.

Број телефона амбуланте ,,Центар" : 013/345-077

 

Амбуланта Ковид 1 остаје у Змај Јовиној 10 и наставља са пријемом пацијената са симптомима Covid-19.

 

Ваш Дом здравља Панчево