Пушење цигарета има озбиљне штетне учинке на здравље. Никотин, катран и друге штетне супстанце у диму могу изазвати респираторне проблеме, срчане болести и повећати ризик од разних врста карцинома. Осим тога, пасивно пушење такођер може штетити здрављу људи око пушача. Важно је разумети дугорочне последице пушења и размотрити кораке ка престанку. Најопасније супстанце у цигаретама укључују:
1. **Никотин:** Овисност о никотину један је од кључних фактора који чини пушење тешким за престати. Никотин може изазвати промене у мозгу које подстичу зависност.

2. **Катран:** Густа смеша хемикалија која остаје у плућима пушача. Катран је одговоран за многе озбиљне болести плућа и карциноме.

3. **Угљен-моноксид:** Токсичан гас који се ослобађа приликом сагоревања дувана. Смањује капацитет крви за пренос кисеоника, што оптерећује срце и плућа.

4. **Бројне канцерогене хемикалије:** Цигарете садрже стотине штетних супстанци, укључујући формалдехид, бензен и арсеник, које су повезане са различитим облицима рака и другим озбиљним здравственим проблемима.

 

ОСНОВА ЗАВИСНОСТИ ОД ПУШЕЊА

 

Основа зависности од никотина лежи у његовом утицају на мозак. Никотин је алкалоид присутан у дувану, а када се инхалира или уноси у организам, брзо досеже мозак. Кључни фактори зависности укључују:

1. Брза доступност: Никотин из цигарете брзо улази у крвоток, што омогућава брз ефекат на мозак. То доприноси стварању везе између пушења и тренутног осећаја задовољства.

2. Опуштање и стимулација: Никотин има дуални ефекат, делујући опуштајуће и истовремено стимулирајуће. Ово може задовољити различите психолошке потребе, чинећи пушење привлачним у разним ситуацијама.

3. Изазивање осећаја задовољства: Никотин стимулише ослобађање допамина у мозгу, неуротрансмитера повезаног са задовољством и наградом. Ова стимулација допамина ствара осећај угодности, који постаје асоцијација са пушењем.

4. Физичка зависност: Редовно пушење доводи до физичке зависности јер организам постаје толерантан на никотин, тражећи веће дозе како би одржао исти ниво задовољства.

Ове компоненте чине пушење цигарета изазовним за престанак, јер су створене јаке везе између никотина, задовољства и емоционалних реакција.

 

ЕЛЕКТРОНСКЕ ЦИГАРЕТЕ

 

Електронске цигарете, познате и као е-цигарете или вајпинг уређаји, представљају алтернативу традиционалним цигаретама. Ови уређаји користе батерију како би загрејали течност (е-течност) која садржи никотин, а затим производе аеросол који се инхалира.

Иако се често сматрају мање штетним од традиционалних цигарета, истраживања су показала да вапинг може имати негативне ефекте на респираторни систем. Поред тога, постоји забринутост због неких састојака у е-течностима, као и о потенцијалној зависности од никотина.

Млади су посебно подложни употреби електронских цигарета, што може утицати на развој њиховог мозга. Препоручује се опрез и едукација о потенцијалним ризицима како би се смањила употреба е-цигарета, посебно међу младима.

 

Е-течности за електронске цигарете обично садрже неколико кључних састојака:

1. **Пропилен гликол (ПГ):** Користи се као база за е-течност и пружа "throat hit" сличан ономе при пушењу традиционалних цигарета. Такође помаже у равномерном расподељивању арома.

2. **Глицерол (ВГ):** Још једна база која доприноси стварању паре. ВГ је густи, безбојни течни састојак.

3. **Никотин:** Овај адитив може бити присутан у различитим концентрацијама, укључујући и опције без никотина.

4. **Ароме:** Разне ароме се додају како би се побољшао укус е-течности. Могу бити воћне, слатке, ментоласте или друге.

Важно је напоменути да иако су ови састојци мање бројни и не садрже многе штетне хемикалије присутне у традиционалним цигаретама, вапинг није потпуно без ризика, а дугорочни ефекти нису у потпуности јасни. Вапинг може садржавати и друге супстанце, укључујући хемикалије које настају приликом загревања е-течности.

 

Истраживања су показала да електронске цигарете могу имати различите ефекте на респираторни систем:

1. **Иритација дисајних путева:** Инхалација паре из е-цигарета може изазвати иритацију дисајних путева, што може узроковати кашаљ, сузење очију и остале симптоме сличне онима при пушењу традиционалних цигарета.

2. **Смањење функције плућа:** Иако се е-цигарете сматрају мање штетним од традиционалних цигарета, нека истраживања указују на смањење функције плућа код корисника е-цигарета, посебно код оних који конзумирају течности с никотином.

3. **Повећан ризик од респираторних инфекција:** Постоји забринутост да конзумирање е-цигарета може повећати ризик од респираторних инфекција, с обзиром на могуће иритантне супстанце присутне у е-течностима.

4. **Инхалација штетних супстанци:** Иако е-течности садрже мање штетних супстанци у поређењу с традиционалним цигаретама, њихова инхалација може изазвати ослобађање хемикалија које могу штетити плућима.

Важно је напоменути да дугорочни ефекти коришћења електронских цигарета на респираторни систем још увек нису потпуно разјашњени, а истраживања о овом питању су у току. Пушење, било традиционално или електронско, није без ризика за респираторно здравље.

 

Утицај пушења на системе органа

 

Пушење има озбиљан и штетан утицај на респираторни систем на различите начине:

1. **Ограничава проток ваздуха:** Духан изазива сужавање дисајних путева, смањујући проток ваздуха и отежавајући дисање. То може резултирати хроничним проблемима као што је хронична опструктивна болест плућа (ХОБП).

2. **Оштећује плућно ткиво:** Хемикалије у духанском диму, укључујући катран и никотин, оштећују плућно ткиво. Овај оштећени део плућа постаје мање еластичан и мање ефикасан у размени кисеоника и угљен-диоксида.

3. **Повећава ризик од инфекција:** Пушење смањује способност плућа да се бране од инфекција. Пушачи су склонији респираторним инфекцијама, укључујући упалу плућа и бронхитис.

4. **Повећава ризик од рака плућа:** Духан је главни узрочник рака плућа. Хемикалије у диму оштећују ћелије плућа, што може довести до неконтролисаног раста ћелија и формирања тумора.

5. **Повећава ризик од хроничних болести:** Пушење је повезано с разним хроничним болестима, укључујући емфизем и ХОБП, што доводи до трајног оштећења плућа.

 

Пушење има озбиљан негативан утицај на кардиоваскуларни систем, повећавајући ризик од срчаних обољења и других проблема. Ево неколико начина на које пушење утиче на кардиоваскуларно здравље:

1. **Атеросклероза:** Духан изазива оштећење зидова крвних судова и подстиче таложење масних наслага, стварајући плак. Овај плак може сузити или блокирати артерије, што води атеросклерози.

2. **Повећање крвног притиска:** Пушење повећава срчану фреквенцу и узрокује сужавање крвних судова, што доводи до повећања крвног притиска. Висок крвни притисак је значајан фактор ризика за срчане болести.

3. **Смањење кисеоника:** Никотин из духана смањује количину кисеоника која допире до срца, оптерећујући срчани рад.

4. **Повећава ризик од тромбоза:** Пушење може повећати коагулабилност крви, повећавајући ризик од стварања крвних угрушака (тромбоза). Тромбоза може блокирати артерије, изазивајући срчани удар или мождани удар.

5. **Смањује еластичност артерија:** Хемикалије у духанском диму могу оштетити еластична влакна артерија, што доводи до губитка еластичности. Ово стање, познато као артериосклероза, повећава ризик од срчаних обољења.

 

Пушење може имати разноврстан утицај на гастроинтестинални тракт, укључујући:

1. **Гастритис и чиреви:** Пушење повећава продукцију желудачне киселине, што може допринети развоју гастритиса (упаљен желудац) и чирева у желуцу и дванаестопалачном цреву.

2. **Повећава ризик од ГЕРД-а:** Пушење може опуштати доњи езофагеални сфинктер, што може довести до гастроезофагеалног рефлукса (ГЕРД). Ова стања могу изазвати жгаравицу, оштећење једњака и друге проблеме.

3. **Повећава ризик од рака једњака и желуца:** Пушење је повезано с повећаним ризиком од развоја рака једњака и желуца.

4. **Панкреатитис:** Пушење може бити фактор ризика за панкреатитис, упалу панкреаса, што може изазвати озбиљне проблеме са варењем и апсорпцијом нутријената.

5. **Смањује ефикасност пробаве:** Пушење може успорити покретљивост црева, што може довести до проблема са варењем и пролазом хране кроз гастроинтестинални тракт.

 

Пушење може значајно утицати на здравље коже, изазивајући различите проблеме и убрзавајући процес старења. Ево неколико начина на које пушење утиче на кожу:

1. **Рано старење коже:** Хемијски састојци у духанском диму, попут слободних радикала и катрана, могу оштетити колаген и еластин, кључне протеине који одржавају чврстоћу и еластичност коже. То може довести до појаве бора и опуштања коже.

2. **Смањена циркулација крви:** Никотин из духанског дима може сузити крвне судове, смањујући доток крви у кожу. Ово смањење циркулације може узроковати сиву боју коже и смањење способности коже да се обнавља.

3. **Повећава ризик од рака коже:** Пушење може повећати ризик од одређених врста рака коже, посебно squamous cell carcinoma.

4. **Оштећује структуру коже:** Духан може оштетити структуру коже на молекуларном нивоу, ометајући нормалне процесе регенерације ћелија.

5. **Повећава ризик од псоријазе:** Пушење може повећати ризик од развоја псоријазе, хроничне кожне болести која изазива црвене, љуспасте промене на кожи.

 

ПСИХОЛОШКА ОСНОВА ПУШЕЊА

 

Психолошка зависност од пушења односи се на емоционалну и менталну повезаност појединца с чином пушења. Ова врста зависности обухвата различите аспекте који чине пушење емоционално задовољавајућим или неопходним. Ево неколико кључних елемената психолошке зависности од пушења:

1. **Асоцијације и навике:** Пушачи често повезују одређене ситуације, емоције или активности с пушењем. Ове асоцијације стварају психолошку потребу за цигаретом у одређеним контекстима.

2. **Емоционална подршка:** Многи пушачи користе цигарете као средство за суочавање са стресом, тескобом или другим емоционалним изазовима. Пушење може привремено ублажити осећај нелагодности или пружити осећај олакшања.

3. **Ритуали и навике:** Пушење може постати учестали ритуал, било да је реч о јутарњој кафи, паузи на послу или дружењу с пријатељима. Ови ритуали постају саставни део свакодневног живота и стварају психолошку зависност.

4. **Социјална димензија:** Пушење може бити повезано с друштвеним интеракцијама, као део заједничког искуства с другима. Ова социјална димензија може ојачати психолошку везаност за пушење.

5. **Осећај контроле:** Многи пушачи доживљавају цигарету као начин контроле стреса или осећаја немоћи. Ова перцепција може створити снажан психолошки елемент зависности.

Превазилажење психолошке зависности од пушења често захтева рад на промени асоцијација, развијању нових стратегија суочавања са стресом и изградњи здравијих навика. Психолошка подршка, попут саветовања или терапије, може бити од велике помоћи у процесу одвикавања.

 

САВЕТИ ЗА ОДВИКАВАЊЕ ОД ПУШЕЊА:

 

Остављање пушења може бити изазован процес, али уз одређене стратегије и подршку, успех је могућ. Ево неколико савета за престанак пушења:

1. **Постављање јасних циљева:** Дефинишите своје мотиве за престанак пушења и поставите реалне и мерљиве циљеве. То може укључивати датуме престанка, смањење броја пушења током одређеног периода или постизање одређених здравствених циљева.

2. **Тражење подршке:** Разговарајте с породицом, пријатељима или групама за подршку како бисте поделили своје одлуке и тражили подршку током тешких тренутака. Разумевање и подршка околине могу бити кључни за успех.

3. **Коришћење заменских терапија:** Размотрите коришћење никотинских заменских производа попут фластера, жвакаћих гума или инхалатора како бисте смањили физичку зависност од никотина.

4. **Мењање рутина:** Идентификујте ситуације или активности које обично прате пушење и покушајте их изменити. Ово може помоћи у спречавању асоцијација које подстичу жељу за пушењем.

5. **Вежбање и здрава исхрана:** Укључите редовно вежбање у своју рутину, јер то може помоћи у смањењу стреса и побољшању општег здравља. Одржавање здраве исхране такође може подржати процес одвикавања.

6. **Психолошка подршка:** Размотрите коришћење саветовања или терапије како бисте радили на емоционалним аспектима пушења и развијању стратегија за суочавање с изазовима.

7. **Будите упорни и не одустајте:** Престанак пушења може захтевати неколико покушаја. Ако дође до повратка, не губите мотивацију. Анализирајте шта је довело до повратка и развијте план за превазилажење тих ситуација у будућности.

 

 

Др Милановић Милица, лекар опште медицине
Дом здравља Панчево

 

Предавање одржано у Електротехничкој школи ,,Никола Тесла" 31. јануара 2024. год. поводом обележавања Националног дана без дувана