Многе намирнице се генерално и користе сирове у исхрани, што је свакако пожељно и здраво као нпр воће, поврће, коштуњави плодови, семење итд.
А шта с намирницама, које користимо термички обрађене у исхрани, као нпр. меса, поврће итд.
Ова тема и овај начин исхране је веома актуелан у последњих неколико деценија. Многи верују да овакав начин исхране има многе бенефите за здравље, такође и да се термичком обрадом губе многи корисни састојци из хране.
Разлог због ког се људи одлучују на овакав начин исхране јесте тај што сматрају да је термичка обрада хране штетна пошто се тим путем уништавају сви природни ензими у храни. Исто тако, сматрају и да се смањују хранљиве материје и животна енергија која се налази у „живој” храни.

Они који се одлуче за исхрану сировом храном раде то из различитих разлога, а неки од њих су следећи: губитак нежељених килограма, повећање енергије, побољшање здравља, али и смањење негативног утицаја на околину.

У целини, не постоји научни доказ да сирова исхрана превенира болести. Већина наведене сирове хране (воће, поврће, семење, коштуњаво воће ) је природно, без глутена, тако да погодује у исхрани особа са целијакијом. Када једемо много воћа и поврћа, то помаже у контроли крвног притиска, обзиром да ове намирице имају мање натријума, што смањује ризик од дијабетеса тип 2.
Оваква исхрана заправо буде слична веганству.
Али оваква исхрана је нутритивно често неадекватна, нарочито ако се користи на дуже стазе, тако да је потребна надокнада појединих нутритивних елемената, нпр протеина, витамина, минерала итд, као и мањак калорија. Тако да у целини дугорочно може довести до проблема
са здрављем уколико се ови нутријенти не уносе накнадно. Такође мана је и повећан ризик од тровања храном, обзиром да се не обрађује термички, нпр бактеријама, паразитима (Норовируси други вируси,Salmonellla, Clostridium perfringens, Campylobacter, Staphylococcus aureus, Escherichia coli) итд.
Повећава се и могућност опструкције или перфорације у дигестивном тракту, ретко је описано али је могуће.
Ко не сме јести искључиво сирову храну? Деца, труднице, дојиље, старије особе...
Генерално термички обрађена храна се лакше вари и сигурнија је.
Исхрана сировом храном није одржива на дуге стазе и може имати озбиљних последица по свеопште здравље.
Термичка обрада хране је изузетно значајна за лако усвајање одређених хранљивих материја, витамина и минерала, као и уништавање опасних бактерија које се могу налазити у храни.
Исхрана би требало да се састоји од избалансиране количине термички обрађених јела и оних која су сирова. На тај начин ћете у организам унети све оно што му заиста треба.

 

Др Мери Кулић
Специјалиста опште медицине
Дом здравља Панчево