Октобар се у свету, као и код нас, означава као месец борбе против рака дојке. У оквиру тог месеца, извојен је најзначајнији дан, 24. октобар, као Међународни дан борбе против рака дојке.

Циљ обележавања овог датума је да се подигне свест, пре свега опште јавности, о значају превенције и раног откривања болести, пружајући могућност за правовремено започињање лечења, значајно повећавајући шансе за трајно излечење, нарочито када се узме у обзир значајан напредак који је у погледу медикаментозног и других видова третмана ове болести остварен у протеклих пар деценија.

Рак дојке је најзаступљенији облик карцинома у женској популацији у свету и један од најзаступљенијих облика малигних обољења уопште. Сматра се да 1 од 8 жена у току свог животног века (80 годнина у просеку) у неком тренутку оболи од рака дојке. Преко милион жена у свету сваке године изгуби живот од ове опаке болести.

Када је Србија у питању, у последњих десетак година у Србији се годишње открива нешто преко 4000 новооболелих жена.

 

Међутим, да ли то тако мора бити? Шта можемо учинити да мало смањимо ове бројке?

Одговор је – ПРЕВЕНТИВА!

Данас се карцином дојке може успешно лечити, нарочито када се открије у почетном стадијуму. Међутим, чак и када је у одмаклој фази, рак дојке може бити излечив. Редовна гинеколошка контрола једном годишње и самопреглед дојки једном месчно је нешто што мора бити обавезно за сваку жену до 40. године, а од 40. године, пожељно је радити и мамографију једном годишње. Наравно, уклолико постоји позитивна породична анамнеза (уколико неко у породици болује од рака дојке), мамографија се саветује и пре навршених 40 година.

Нажалост, ова је болест у нашој земљи у сталном порасту, док у развијеним земљама тај број смањује. У развијеним земљама забележен је пад смртности од рака дојке превасходно због откривања обољења у раном стадијуму болести, као и услед боље ефикасности терапије која се примењује у лечењу ових жена.

Свака жена може да оболи, при чему ризик расте са годинама живота. Иако се рак дојке може јавити и раније, ризик почиње значајно да расте после 40 године живота. Тачни узроци и детаљни механизми настанка рака дојке још увек нису довољно познати. Фактори који смањују ризик од настанка рака дојке су дојење и већи број трудноћа.

 

Самопреглед дојки

Ако имате циклус, самопреглед дојки обављајте 7 до 10 дана од добијања менструације, а ако немате циклус онда се изабере један датум у месецу, па се самопреглед обавља сваког месеца на тај датум.

Самопреглед обухвата посматрање дојки пред огледалом и преглед јагодицама прстију у стојећем и лежећем положају као и приликом туширања.

* Преглед пред огледалом: Опустите руке и станите испред огледала и добро погледајте сваку дојку. Затим подигните руке изнад главе и погледајте поново. Ставите руке на бокове, стисните према унутра и стегните грудне мишиће. Погледајте са стране и доњи део, затим се нагните унапред и погледајте облик, обратите пажњу на асиметричне промене на дојкама – испупчења, улегнућа, увлачења коже или брадавице. Подигните полако руке изнад главе и поново посматрајте своје дојке, тражећи горе наведене промене. Променама положаја, тј.полаганим подизањем руку оне постају лакше уочљиве.
* Преглед у лежећем положају: Лезите и поставите јастук испод лопатице и истовремено подигните руку изнад главе. Другом руком опипавајте и тражите евентуалне промене. Поновити преглед и на другој дојци.
* Преглед под тушем: Када се туширате или купате, насапуњајте руке и уз подигнуту једну руку изнад главе кружним покретима прстију и опипајте све делове дојке, при чему треба обратити посебну пажњу на постојање задебљања, чворића, испупчења и слично. Десну руку употребите за преглед леве дојке и обрнуто.

Обратите пажњу на:

-Промене на кожи дојке – црвенило, набораност, удубљење.
-Увлачење брадавице.
-Исцедак из брадавице.
-Неуобучајено задебљање или чворић у дојци.
-Промена облика или величине једне дојке.
-Вене које су истакнутије него обично.
-Нови осећај – нарочито ако је само у једној дојци.

Треба нагласити да је код одређеног броја жена присутна физиолошка асиметрија дојки. Приликом самопрегледа у циљу откривања нефизиолошких промена, треба пажњу обратити, пре свега, на изразите асиметрије које излазе из нормланих граница.

 

Дом здравља Панчево организовао је разне активности поводом обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке са циљем подизања свести грађана о значају превенције, раног откривања и правовременог лечења ове болести. Акције превентивних прегледа, предавања, гостовања лекара у медијима који су говорили на тему превенције и лечења карцинома дојке, клинички прегледи дојки у оквиру Центра за превенцију.

Откривањем рака дојке у раној фази болести ствара се могућност за ефикасно лечење правовременом применом одговарајуће савремене терапије и даљим континуираним третманом, могуће је спасити пуно живота и значајно унапредити квалитет живота оболелих жена.

 

Мимо дана посвећених обележавању борбе против рака дојке, током целе године пацијенткиње су у могућности да у Центру за превенцију обаве клинички преглед дојки, добију савете и буду упућене на даље третмане.

У Превентивном центру Дома здравља Панчево обављају се превентивни преглед дојки који подразумева клинички преглед дојке и по потреби упућивање на даљу дијагностику акп се евидентирају промене у дојци.

 

Саветовалиште за превенцију рака дојке ради у оквиру Превентивног центра Дома здравља Панчево. Прегледи се могу заказати лично, преко изабраног лекара или на телефоне 064\89-31-336, 013\313-349, сваког радног дана од 7 до 15 часова.

 

Рак дојке је излечив! Не дозволите да Вас немар порази! Посећујте свог гинеколга једном годишње и редовно обављајте самопреглед!