Вожња бицикла је један од најздравијих начина кретања у саобраћају. Не само да вас релативно брзо доводи до одредишта, већ укључује и вежбање умереног до високог интензитета. Вожња бицикла се боље уклапа у дневну рутину од било ког другог облика вежбања, зато што штеди време, јер уједно вежбате и обављате друге дневне активности. Она представља здраву опцију, не само за оне који возе бицикл, већ и за њихово целокупно окружење, с обзиром да наноси минималну штету другима, било да су у питању повреде или загађење.

ПРЕДНОСТИ ВОЖЊЕ БИЦИКЛА ПО ЉУДСКИ ОРГАНИЗАМ СУ БРОЈНЕ!

Она снижава повишени крвни притисак, побољшава рад срца и плућа, повећава потрошњу енергије- што нашем телу омогућава да сагори вишак масти и регулише телесну тежину, одржава тонус мишића, пре свега ногу, седалне регије и стомака, а уједно смањује и ниво стреса и напетости- благотворно делује на побољшање нашег целокупног психофизичког стања!

Падови и саобраћајне незгоде на бициклу се дешавају, али је утврђено да здравствени бенефити вожње бицикла далеко премашују ризик од настанка повреда.

Према резултатима многобројних истраживања однос предности  и ризика у просеку износи 20:1 (20 година живота добијених побољшањем здравственог стања услед  вожње бицикла наспрам 1 године живота изгубљене услед повреда).

Наравно, безбедна вожња бицикла, употреба заштитне опреме и поштовање саобраћајних прописа додатно смањују ризик од евентуалног настанка саобраћајне незгоде или повреда насталих услед пада са бицикла.

Утицај бициклизма на здравље:

1. Вожња бицикла је добра за срце: Редовно мотање педала смањује ризик од срчаних обољења за 50%. Када би људи били довољно физички активни, сваке године би се избегло око 10.000 фаталних срчаних удара. Вожња бицикла упола смањује ризик од озбиљних болести као што су болести срца, високи крвни притисак и најчешћи облик дијабетеса.

 

2. Подстиче рад плућа: Активни бициклисти користе 10 пута више кисеоника од оних који седе испред телевизора. Редовно педалање ће вам помоћи да ојачате кардиоваскуларни систем, омогућавајући на тај начин срцу и плућима да раде ефикасније.

 

3. Бициклизам помаже у контроли телесне тежине: Бициклизам убрзава губитак сувишних килограма и доприноси постизању здраве телесне тежине. Може се потрошити готово једнак број калорија као и трчањем, а мање оптерећује зглобове од трчања или аеробика.

 

4. Бициклизам и расположење: Бициклизам може имати позитивно дејство на ваше расположење. За умерену вожњу бициклом доказано је да ублажава депресију, смањује ниво стреса, побољшава расположење и подиже самопоуздање. Када сте под неким притиском, након неколико километара вожње расположење ће вам се променити.

 

5. Снага и кондиција: Бициклизам такође може имати индиректан позитиван утицај кроз смањење повреда приликом пада које вас могу озбиљно онеспособити, поготово старије људе. Такође помаже у повећању издржљивости и снаге током дана. У почетку возите бицикл тридесетак минута дневно, три до пет пута недељно. Немојте се заборавити загрејати пре тога. Ваш темпо не би смео бити превелик, требали би осећати топлину и само мали недостатак ваздуха.

 

6. Дубљи сан: Рана јутарња вожња може да умори али ће вам уједно помоћи да квалитетно спавате. Истраживање је показало да људи који пате од несанице када возе бицикл 20-30 минута сваки други дан, време које им је потребно да заспе смањено је за пола, а време спавања продужено за скоро сат времена. Бициклизам вас излаже дневном светлу и помаже вашем срчаном ритму да се поново синхронизује, а такође и осолобађа тело кортизола, хормона стреса који може да спречи дубок, регенеративни, сан.

 

7. Подстиче рад црева: Предности бициклизма се огледају и у томе да утиче дубоко на саму унутрашњост. Смањује се време потребно за варење хране, ограничава количину воде која се апсорбује назад у ваше тело, што утиче на мекшу столицу. Поред тога убрзава дисање и рад срца, што стимулише контракцију цревних мишића, спречава и надутост те тако превенира рак црева.

 

8. Подстиче рад мозга: Истраживања откривају да постоји блиска веза између кардио-респираторних вежби и бољих резултата на менталним тестовима. Зато бициклизам помаже стварање нових можданих ћелија у хипоталамусу - региону који је одговоран за меморију, који пропада након тридесете године. Вожња повећава проток крви и кисеоника до мозга што покреће и регенерише рецепторе, чиме се објашњава то како бициклизам помаже у одбрани од Алцхајмерове болести.

 

9. Побеђује болест: Умерена вожња чини имуне ћелије још активнијим па су оне спремне да се боре против инфекције.

 

10. Продужава животни век: Тело бициклиста постаје много ефикасније у самоодбрани и регенерисању нових ћелија.

 

11. Бицикл помаже да сагорите масне наслаге: Уобичајена вожња бицикла, посебно високог интензитета, помаже у смањењу нивоа телесне масти, што промовише здраво контролисање тежине. Осим тога, убрзаћете метаболизам и изградити мишиће, што вам омогућава да сагоревате више калорија, чак и док сте у мировању. Схватићете да вожња бицикла може да буде корисна попут одлазака у теретану, а мање оптерећујућа. Истраживања показују да метаболизам - ефикасност организма да сагорева калорије и масти - не само да је убрзан током вожње него и неколико сати након ње. Једна недавна студија је показала да бициклисти који преферирају бржу вожњу сагоревају три и по пута више масти од оних који возе константним али спорим темпом.

 

12. Бицикл јача ножне мишиће, мишиће леђа и стомака: Вожња бицикла побољшава свеукупну функцију у доњем делу тела и јача мишицће ногу без њиховог преоптерећења. Јача ваше глутеусе, тетиве колена и листове. Да бисте своје ноге учинили још јачим, испробајте вежбе дизања тегова, као што су чучњеви и искораци. Чините неколико пута недељно како бисте додатно побољшали перформансе у вожњи бицикла. Трбушни и леђни мишићи повећавају удобност током вожње. Одржавање тела у усправном положају и држање бицикла у положају захтева одређену снагу. Снажни трбушни и леђни мишићи подржавају вашу кичму, повецћавају стабилност и побољшавају удобност током вожње бициклом.

 

13. Бицикл јача ментално здравље: Бициклизам може ублажити осећај стреса, депресије или анксиозности. Фокусирање на пут док возите бицикл помаже у развоју концентрације и свести о садашњем тренутку. Ово вам може помоћи да одвратите фокус од разноразних дневних проблема. Ако се осећате летаргично или безвољно, возите бицикл најмање 10 минута. Вежбање ослобађа ендорфине, који заузврат помажу да се осећате боље док снижавате ниво стреса. Можда ћете се осецћати сигурније и задовољније када вожњу бицикла учините редовним делом свог живота.

 

14. Вожња бицикла може помоцћи особама са раком: Бициклизам је фантастичан додатак вашем плану неге ако имате или се опорављате од рака. Бициклизам такође може да вас одржи витким и у форми, што може смањити ризик од одређених врста рака, укључујуцћи рак дојке. Вожња бицикла може помоц́и у смањењу нежељених ефеката лечења рака, укључујуцћи умор, и побољшању вашег укупног квалитета живота.

 

15. Бицикл је и еколошки битан: Вожња бициклом нимало не загађује ваздух попут аутомобила или мотора. Такође је и одлична замена за друга превозна средства у којима морате дуже седети током дана. Посебан бонус је што не морате тражити место за паркинг у центру града. Десет бицикала се могу паркирати на истом простору као један аутомобил.

 

16. Побољшава равнотежу, држање и координацију: Када стабилизујете своје тело и држите бицикл усправно тада побољшавате укупну равнотежу, координацију и држање. Равнотежа има тенденцију да опада са годинама и неактивношћу, тако да је од виталног значаја да истанете у форми. Побољшана равнотежа је корисна у превенцији падова и прелома који могу бити веома ризични за старије особе.

 

17. Без стреса за зглобове: Вожња бицикла је лака за ваше тело, што га чини нежном опцијом за људе који желе интензиван тренинг без стреса на зглобове. Бициклизам је одлична опција за особе које имају проблема са зглобовима или укупну укоченост, посебно у доњем делу тела.

 

18. Будите срећнији: Чак и ако се осећате лоше када сте под неким притиском, након неколико километара расположење ће вам се променити. Било који благи и умерени вид физичке активности ослобађа ендофин који помаже у борби против стреса и чини вас срећним.

 

19. Постајете позитивно зависни: Вожњом бицикла замените штетну зависност као што су цигарете, алкохол или превише чоколаде. Резултат? Срећнији сте, здравији и на неки начин усредсређени на добре ствари у животу.

 

20. Уживајте у времену посвећеном породици: Бициклзам је активност коју могу сви чланови породице да раде заједно. Чак и деца и баке и деке могу да се придруже вожњи. Студије су показале да, што није изненађујуће, деца бирају активности под утицајем својих родитеља. Једноставно речено, ако ваше дете види да редовно возите бицикл, помислиће да је то нормално и желеће да прати ваш пример.

 

Ко не би требало да вози бицикл?

Ако имате било какве повреде на које ц́е вожња бицикла утицати, најбоље је да не возите бицикл док се потпуно не опоравите. Разговарајте са својим лекаром ако имате било каква стања на која бициклизам може утицати. Људи који су забринути за равнотежу, вид или слух могу преферирати собни или адаптивни бицикл. Ако не желите да возите бицикл, али желите да свом телу дате сличан тренинг, одлучите се за веслање или пливање.

 

САВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНУ ВОЖЊУ

ПРЕ ВОЖЊЕ


- ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ ЈЕ ВАШ БИЦИКЛ ИСПРАВАН! Редовно одржавање бицикла је императив за безбедну вожњу, и сходно томе пре вожње проверите да ли кочнице раде, да ли су гуме довољно напумпане и сл.
НАБАВИТЕ АДЕКВАТНУ ЗАШТИТНУ ОПРЕМУ.
СТАВИТЕ БИЦИКЛИСТИЧКУ КАЦИГУ ОДГОВАРАЈУЋЕ ВЕЛИЧИНЕ И ПРАВИЛНО ПРИЧВРШЋЕНУ! Повреде главе представљају најчећи узрок фаталног повређивања код бициклиста, и бициклистичка кацига је неоходан део опреме, који ризик од озбиљних повреда смањује за половину, а од повреда лица и врата за трећину.
- ОБУЦИТЕ ОДЕЋУ ЈАРКИХ БОЈА! Жута, црвена или наранџаста боја вас чине лакше уочљивим на путу.
- КОРИСТИТЕ АДЕКВАТНЕ БИЦИКЛИСТИЧКЕ РУКАВИЦЕ! Оне пре свега омогућавају да вам дланови не клизе са ручица бицикла услед знојења. У случају пада, рукавице ће заштитити ваше дланове од огреботина и посекотина, а уједно помажу да се у току вожње смањи притисак на дланове и спречи настанак пликова.
СТАВИТЕ НАОЧАРЕ ЗА СУНЦЕ ИЛИ ЗАШТИТНЕ НАОЧАРЕ!  Оне ће заштитити ваше очи од сунца, прашине, крхотина, али и разних капљица које могу садржати штетне микроорганизме.

У ТОКУ ВОЖЊЕ

НА КОЛОВОЗУ УВЕК ВОЗИТЕ У ПРАВЦУ КРЕТАЊА САОБРАЋАЈА!
ПОШТУЈТЕ САОБРАЋАЈНЕ ПРОПИСЕ И СИГНАЛИЗАЦИЈУ!Не заборавите да је бицикл возило а ви сте возачи! Непоштовањем саобраћних павила можете довести у опасност себе и све остале учеснике у саобраћају.
УВЕК БУДИТЕ НА ОПРЕЗУ И СПРЕМНИ ДА РЕАГУЈЕТЕ! Не заборавите да рупе, боце, стакло, ивичњаци и решетке за канализацију представљају велики ризик од пада за бициклисте. Увек гледајте довољно далеко испред себе како бисте били у могућности да избегнете препреку или судар. Водите рачуна када возите поред паркираних аутомобила- имајте у виду да неко може изненада отворити врата возила.
СИГНАЛИЗИРАТЕ! Једини начин на који бициклисти могу комуницирати са осталим учесницима у саобраћају, пре свега возачима, јесте одговорајућом сигнализацијом рукама која преноси намере за окретањем или заустављањем, чинећи их безбеднијим за све.
ПОНАШАЈТЕ СЕ ПРЕДВИДИВО! Покушајте да не кривудате у току вожње. Препреке је потребно избегавати, али непажљива вожња и насумично кретање могу збунити или нервирати остале возаче, који неће бити у могућности правилно да реагују, чиме ћете и себе и њих довести у опасност.
ВОЗИТЕ У КОЛОНИ! било да сте на коловозу или на тротоару. Имајте у виду да на тај начин омогућавате безбедно мимоилажење, а уједно не сметате пешацима и не стварате гужву.
ОСТАВИТЕ ТЕХНОЛОГИЈУ ПО СТРАНИ! У току вожње избегавајте употребу мобилног телефона, као и слушање музике. Ношење слушалица вам смањује способност да адекватно чујете остале учеснике у саобраћају. ИМАЈТЕ У ВИДУ ДА СВАКО СКЛАЊАЊЕ РУКУ СА УПРАВЉАЧА ОМЕТА ВАШУ СТАБИЛНОСТ И МОЖЕ РЕЗУЛТОВАТИ ПАДОМ!
 
Возите одговорно и у складу са својим могућностима! Одговорним понашањем заштитите и себе и друге!
 
 
Извор: Градски завод за јавно здравље Београд