Светска недеља дојења је кампања Светске алијансе за дојење која се обележава широм света од 1. до 7. августа.

Ове године кампања се обележава под слоганом „Омогућимо дојење – направимо разлику за запослене родитеље“.

 

Светска недеља дојења сваке године се обележава у више од 170 земаља света како би се повећало знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу. Светска алијанса за подршку дојењу иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године пажња је усмерена на различите теме од значаја за дојење. Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Националне недеље дојења изаберу најприкладније датуме у њиховим земљама. У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће.

 

Циљеви Светске недеље дојења су:

-Информисати становништво о значају дојења

-Уврстити дојење у јавно здравствену политику и програме

-Стварати партнерство са појединцима и организацијама

-Подстицати праксу дојења

Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године. Не само састав већ је и количина млека прилагођена узрасту детета и његовим потребама и зато мајчино млеко представља стандард исхране! Мајчино млеко садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој, развој свих чула (вид, мирис, слух, додир, укус) и интелигенције (говора и језика) и штити од многих инфекција и алергија.

Дојење је много више од храњења. То је процес узајамности. Сисањем, осим што задовољава потребу за храном, дете остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције.

 

Новорођенче треба да буде на мајчиним грудима одмах после порођаја као природни наставак споне мајке и детета. Први подој требало би да буде одмах после порођаја јер је новорођенче већ тада спремно да сиса (сиса шаку или окреће главу како би пронашло груди – урођени рефлекс). Стављањем новорођенчета на груди успоставља се контакт „кожа на кожу” одмах по рођењу, подстиче се стварање млека у дојкама и чини лакшим каснији процес дојења.

Посебно је важна подршка запосленим мајкама које због природе посла којим се баве морају да се врате на посао врло брзо након порођаја. Овим мајкама би послодавци требало да омогуће да доје на радном месту. Истовремено важно је усвојити јавно здравствене политике које охрабрују жене да доје на радном месту и у јавности. Како би се обезбедила оптимална исхрана одојчета важно је и ограничити маркетинг замена за мајчино млеко.

 

Пет начина на које породица и пријатељи могу подржати мајку да доји:

  1. Охрабрите мајку да доји.
  2. Помозите мајци са бебом између подоја како би могла да се одмори или одспава.
  3. Помозите мајци тако што ћете припремити храну богату енергијом, витаминим аи минералима како би имала довољно млека.
  4. Одмените мајку у обављању кућних послова.
  5. Подржите мајку да похађа школу родитељства и да научи више о предностима дојења.

 

Предности дојења за новорођенче/одојче:

-Обезбеђује правилан раст и развој

-Подстиче развој и сазревање одбрамбеног система

-Смањује ризик од гојазности

-Подстиче развој интелигенције

-Штити од многих болести и инфекција

-Смањује ризик од дијареје

-Смањује ризик од појаве алергија

-Смањује ризик од синдрома изненадне смрти одојчета.

 

Предности дојења за мајку:

-Помаже у успостављању блиског контакта са дететом

-Штеди време и бесплатно је

-Даје прилику да се мајка одмори док храни бебу

-Смањује ризик од појаве дијабетеса типа 2

-Смањује ризик од појаве кардиоваскуларних болести

-Смањује ризик од појаве малигних обољења дојке и јајника

-Смањује ризик од постпорођајне депресије

-Смањује ризик појаве анемије.

 

ПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ – ЗА ЗДРАВИЈУ ПЛАНЕТУ

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.

Начин на који се бебе хране утиче на очување наше планете. Мајчино млеко је природна, обновљива храна која штити животну средину, произведена и испоручена без загађења, паковања и отпада. Дојење доприноси смањену емисије угљен-диоксида. Са друге стране, производња и потрошња адаптираних млечних формула има негативан утицај на животну средину односно доприноси исцрпљивању природних ресурса, деградацији животне средине и емисији гасова стаклене баште (угљен-диоксида, азот-моноксида, метана и других) који изазивају глобално загревање и климатске промене. Све наведено је важно јер очување наше планете утиче на здравље наших будућих генерација.

Посебно је важна подршка запосленим мајкама које због природе посла којим се баве морају да се врате на посао врло брзо након порођаја. Овим мајкама би послодавци требало да омогуће да доје на радном месту. Истовремено важно је усвојити јавно здравствене политике које охрабрују жене да доје на радном месту и у јавности. Како би се обезбедила оптимална исхрана одојчета важно је и ограничити маркетинг замена за мајчино млеко.

 

                                                                  ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКЕ НЕДЕЉЕ  ДОЈЕЊА

 

Ове године Служба поливалентне патронаже, Служба за здравствену заштиту деце и Служба за здравствену заштиту жена  Дома здравља Панчево обележиће Светску недељу дојења у уторак, 1. августа 2023. године у времену од 10-12 часова у фоајеу испред Дома здравља Панчево у улици Милоша Обреновића број 2,  кроз саветовање и предавање трудницама и породиљама о значају дојења за правилан раст и развој деце, благодати за саму мајку, као и о свим осталим предностима мајчиног млека. Труднице и породиље имаће прилику да размене искуства, са чиме се све суочавају у периоду лактације.

У петак, 4. августа 2023. године у Здравственој амбуланти у Јабуци, у времену од 10-11 часова, такође обележиће се Светска недеља промоције дојења, тако што ће труднице и породиље имати прилику да размене искуства уз савете патронажне сестре.