Доласком хладних зимских дана, велики број људи почиње да избегава активности на отвореном због страха од хладноће. У нашој средини још увек постоји уврежено веровање да боравак напољу, на хладноћи, може нашкодитити здрављу, због чега се многи родитељи одлучују да њихова деца знатно више времена током хладног периода године проведу у затвореном простору.

Иако није превише мудро бити напољу по хладном времену у неадекватној одећи и обући, важно је истаћи да до преноса микроорганизама који узрокују сезонске инфекције долази пре свега у затвореном простору, са човека на човека, са детета на дете, а не путем мистичног деловања хладног ваздуха на поједине делове нашег тела. Напротив, могли бисте бити изненађени бројним предностима које нам доноси провођење времена на отвореном, чак и када спољашња температура падне више него што бисмо желели. Зимска шетња, санкање, грудвање или прављење снешка у дворишту или парку могу благотвотно утицати на физичко здравље, умни развој и емоционално благостање вас и читаве ваше породице.

 

Подсетимо се само препорука Светске здравствене организације - најмање 60 минута дневно физичке активности је неопходно деци, а најмање 30 минута одраслима, како би се смањиле последице седентарног начина живота, а уједно и ризици за настанак водећих хроничних болести данашњице.

 

ШТА НАМ СВЕ ДОНОСИ БОРАВАК НА ОТВОРЕНОМ?
- ПОДСТИЧЕ СТВАРАЊЕ ВИТАМИНА Д
- ПОМАЖЕ МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ!
- СМАЊУЈЕ ПОЈАВУ АЛЕРГИЈА!
- БЛАГОТВОРНО ДЕЛУЈЕ НА УПАЛЕ!
- ПОБОЉШАВА РАД НАШЕГ СРЦА!
- МАЊИ ЈЕ РИЗИК ОД БОЛЕСТИ И ИНФЕКЦИЈА
- ДЕЦА ЋЕ БИТИ ФИЗИЧКИ ЗДРАВИЈА!

- ДОПРИНОСИ КОГНИТИВНОМ, СОЦИЈАЛНОМ И ЕМОЦИОНАЛНОМ РАЗВОЈУ ДЕТЕТА!
- АКТИВИРАЈУ СЕ СВА ЧУЛА!
- ДЕЦА ЋЕ ИМАТИ БОЉУ ПАЖЊУ И КОНЦЕНТРАЦИЈУ!
- ДЕЦА ЋЕ ИМАТИ ЈАЧИ ИМУНИТЕТ, ОДРАСТАЋЕ СРЕЋНА И НАУЧИЋЕ ДА ЧУВАЈУ ОКОЛИНУ!

 

Природна светлост стимулише пинеалну жлезду. Она је веома важна за стање имунитета, али и за генерални осећај среће и задовољства. Сам боравак у природи је такође благотворан за стање тела, ума и побољшава опште расположење. Деца која се редовно играју на свежем ваздуху лакше тону у сан и квалитетније спавају.
И оно што се никако не сме занемарити – деца која бораве у природи, научиће да се идентификују као део ње – тиме се повећавају шансе да баш та деца сутра постану одговорни, освешћени појединци који ће умети да ту природу цене и чувају њене вредности.

 

Значај боравка на отвореном има позитиван утицај на стварање имуног система, на добро расположење, на опште благостање организма:

 

√ ПОДСТИЧЕ СТВАРАЊЕ ВИТАМИНА Д

Боравак напољу значајно утиче на стварање витамина Д, јер - чак и када је дан облачан, до нас допире одређени број сунчевих зрака и стимулише организам на стварање овог витамина који је есенцијалан за правилан раст и развој костију, побољшање имунитета и превенцију бројних хроничних обољења у сваком узрасту.

√ ПОМАЖЕ МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ!

Боравак на отвореном, у природи или парку, пружа могућност свима, нарочито родитељима с децом, да заједничко слободно време проведу на забаван начин и да се додатно повежу. Такав начин живота значајан је и у борби против депресије, која постаје све већи здравствени проблем данашњице, и то у свим животним добима.

Бављење активностима на отвореном може драстично побољшати креативност и фокус. Дакле, ако желите да побољшате своје умне капацитете, или добијете инспирацију, не тражите даље од природног света око вас! Уз то – свеж ваздух и игра смањују и ниво стреса код одраслих, па чак и код деце!

√ СМАЊУЈЕ ПОЈАВУ АЛЕРГИЈА!

Ако проводите време напољу на снегу, нећете морати да бринете о алергијама, а у затвореном простору сте и даље изложени бројним алергенима- попут буђи или гриња.

√ БЛАГОТВОРНО ДЕЛУЈЕ НА УПАЛЕ!

Да ли сте знали да зглобови зими мање отичу? То је зато што хладноћа делује као природни ледени облог који помаже у смањењу упале.

√ ПОБОЉШАВА РАД НАШЕГ СРЦА!

Када обављате разне активности напољу по хладном времену, то је заправо веома добро за ваше срце. Активности на отвореном побољшавају сатурацију крви кисеоником и обезбеђују организму да одржава адекватну телесну температуру.

 

Деца која проводе више времена напољу стичу неопходне моторичке вештине важне за адекватан развој локомоторног система. Поред тога ова деца су у аеробном тренингу који помаже да се адекватно потроше унете калорије чиме се смањује могућност настанка гојазности. Слободна игра без структуре и јасних правила има пресудан утицај на развој на нормалан развој деце. Деца која уживају у оваквој врсти забаве имају веће шансе да спонтано уживају и истражују свет око себе. Игра са вршњацина је темељ за изградњу добрих међуљудских и комуникационих вештина, док игра са родитељима доприноси интензивнијем упознавању и повезивању.

 

Доказано је да деца која проводе време у игри на отвореном имају бољи вид у односу на своје вршњаке који се углавном играју у кући. Деца која већину времена проводе испред екрана користе само два чула, вид и слух, док с друге стране боравак у природи неминовно активира сва чула. Игра напољу је непогрешив рецепт за буђење радозналости код деце, а у исто време им помаже да дуже задрже пажњу на одређеним задацима.

 

Игра напољу показује више креативности, те тако деца чешће иницирају нове игре и лакше узимају учешће у њима.

Боравак у природи је благотворан за стање тела, ума и побољшава опште расположење.

Деца која се редовно играју на свежем ваздуху лакше тону у сан и квалитетније спавају.

Деца која бораве у природи научиће да се идентификују као део ње, тиме се повећавају шансе да баш та деца сутра постану одговорни, освешћени појединци који ће умети да цене природу и чувају њене предности.

 

Иако боравак напољу по хладном времену има бројне предности, излагање ниским температурама може довести до настанка промрзлина или потхлађености, које са собом носе бројне здравствене последице.

 

САВЕТИ ЗА БЕЗБЕДАН БОРАВАК НА ОТВОРЕНОМ:
Како би вам боравак напољу у зимским условима био што пријатнији и безбеднији, придржавајте се неколико једноставних савета.

 

• ОБУЦИТЕ СЕ ПРАВИЛНО!

Обуците више слојева одеће, коју можете скинути или додати по потреби.

 

• ОДЕЋА МОРА БИТИ „СУВА“, А НЕ САМО „ТОПЛА“!

Имајте на уму да је најбржи начин да изгубите телесну топлоту, да се поквасите/покиснете. С обзиром да је вода ефикасан проводник топлоте-уколико сте мокри, брже ћете се охладити и смрзнути. Влажна тканина поред ваше коже ће смањити топлоту вашег тела и изазвати нежељену хладноћу.
Препорука је да памучне тканине које упијају зној и воду, замените синтетичким материјалима који су дизајнирани да се брзо суше. Такође, неопходно је и да носите и непромочиви спољни слој одеће (кабанице, јакне и сл.) који спречава да киша, снег и ветар продру до ваше коже.

 

• ЗАШТИТИТЕ НАЈИЗЛОЖЕНИЈЕ ДЕЛОВЕ ТЕЛА!

Образе, нос, уши, прсте, заштитите шалом, капом и рукавицама (рукавице са топлотном изолацијом- најбоље са спојеним прстима и одвојеним палцем). Дебља капа од вуне или материјала отпорних на ветар која прекрива уши је најбољи избор. При екстремној хладноћи преко лица ставите шал или маску. Они ће штитити ваше лице и нос од хладноће, а уједно ће загревати ваздух који удишете.

 

• НОСИТЕ АДЕКВАТНУ ОБУЋУ!

Обућа коју носите не сме бити тесна, нити превише чврста, нарочито у делу где су прсти. Неопходно је да има добру топлотну изолацију и да не пропушта воду. Такође, треба да буде довољно дубока, тј. да прекрива глежњеве како у њих не би упадао снег. Препорука је да обучете два пара чарапа. Доњи пар би требало да буде од материјала који упијају влагу, а спољни од вуне. Грејачи за стопала су такође добар избор, али треба водити рачуна да не буду превише гломазни, како не би стезали ноге у чизмама јер тиме ометају циркулацију.

 

• ПИЈТЕ ДОВОЉНО ТЕЧНОСТИ!

Пођеднако је важно да уносите адекватну количину течности, приликом боравка напољу зими као и лети, чак иако можда нисте толико жедни.Не заборавите да и на хладноћи можете дехидрирати нзбог знојења, дисања, сувог зимског ветра, али то ћете вероватно теже приметити током хладног времена. Пијте воду пре, током и након боравка на отвореном.

 

На одраслима је одговорност. Важно је отворити прозоре да у кућу уђе мало свежег ваздуха. Неопходно је што чешће изаћи и извести своје малишане напоље.
Иако у зимским условима готово сваки излазак напоље захтева сложену организацију и улагање додатне енергије, уколико смо здрави не постоји довољно добар изговор како би се боравак и активности напољу избегли!

 

 

Извор:Завод за јавно здравље Панчево

Градски завод за јавно здравље Београд