Дом здравља Панчево, у оквиру пилот пројекта ,,Питај лекара'' у сарадњи са компанијом НИС, организовао је едукативна предавања за запослене.

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, докторка Ана Митрић, специјалиста опште медицине, руководилац Центра за превенцију одржала је предавање о метаболичком синдрому запосленима у НИС-у.

Основни циљ ових едукација је промоција здравих животних навика.

Др Ана Митрић је истакла да је метаболички синдром последица неадекватног начина живота и да настаје као последица нерегулисаног крвног притиска, повишеног нивоа шећера и масноћа у крви, физичке неактивности, праћено стањем гојазности са видљивим вишком телесне масти око струка и повећаним индексом телесне масе. Истакла је значај здраве и правилне исхране, која је најбитнији фактор за здравље и благостање, поред физичке активности, и напоменула значај превенције гојазности и регулације шећера и масноћа у крви, као и на које све факторе ризика треба обратити пажњу и како их отклонити начином живљења.

Дом здравља Панчево обележио је Светски дан дијабетеса низом активности, како би се истакао значај превенције ове болести, а едукативним предавањима имамо за циљ да слушаоце упознамо са факторима ризика, како се коригују и како спречити настанак болести.