Шећерна болест се јавља зато што панкреас не производи инсулин или не производи довољно инсулина и временом ће га производити све мање или организам не реагује на инсулин.
Део намирница се свари до простог шећера (глукоза) и крвљу се преноси до свих ћелија тела.
Инсулин се ствара у бета ћелијама панкреаса и омогућава да шећер из крви уђе у ћелије. Ћелијама је шећер потребан за добијање енергије.
2 типа дијабетеса:
-тип I (јавља се код деце и младих) и
-тип II (јавља се обично код старијих од 45. год. гојазних, недовољно физички активних, у трудноћи, код постојања дијабетеса у породици,код особа са повишеним вредностима триглицерида у крви (виши од 2.8), сниженог нивоа HDL (мањи од 0.9), код вишег крвног притиска од 140/90mmHg).

 

 

2hhhh

 

Симптоми шећерне болети:
- стални умор, жеђ, изненадно мршављење, замагљен вид, стална глад, вагиналне инфеције код жена, осећај трњења и пецкања у рукама и ногама, учестало мокрење, ране које тешко зарастају…

 

3hhhh

 

Компликације дијабетеса:
- Висок ниво шећера у крви оштећује крвне судове и нерве, па доводи до срчаног или можданог удара, очних болести, болести бубрега, инфекција, проблема са ногама и стопалима, сексуалних проблема…

 

4hhhh

 

Терапија шећерне болести:
-Направити план исхране, план физичке активности, план контроле нивоа шећера у крви, план узимања лекова,контрола тежине, контрола крвног притиска, распоред редовних здравствених прегледа
Важно је контролисати шећер у крви наште и 2ч после јела, HbA1C, крвни притисак и ниво холестерола у крви.
Сви пацијенти са дијабетесом типа И примају инсулин. Инсулин се убризгава ињекцијом. Узрокује пад концентрације шећера у крви и омогућава да шећер из крви уђе у ћелије. Тако пада концентрација шећера у крви. Количина инсулина мора да буде у равнотежи са количином унете хране и физичким активностима.

 

6hhhh

 

Исхрана треба да буде разноврсна да би се унеле све хранљиве материје и да садржи омиљену храну.
Циљ је да се одржи ниво шећера у крви у оквиру нормалних вредности, да се контролише телесна тежина и да се смањи ризик од компликација дијабетеса.

 

7hhhh

 

Физичка активност: снижава ниво шећера у крви. Смњује потребу за инсулином или помаже телу да боље користи инсулин. Побољшава здравствено стање срца. Помаже у контроли телесне тежине. Јача кости и мишиће. Даје телу енергију. Ослобађа од стреса.
Шетња, лагано трчање, вожња бицикла, пливање, плес…
Најмање 30 мин. бар 5 дана у недељи.
Важно је проверити ниво шећера у крви пре и после физичке активности.

 

8hhhh

 

Циљне вредности: шук наште мањи од 5.5ч након јела мањи од 7, а HbA1C (просечан ниво шук-а током 2- месеца) мањи од 6.5. Ово су вредности шук-а за здраве особе, а за дијабетичаре:
шук наште до 7,2х после јела до 9 и HbA1C до 7.


Важно је препознати хипогликемију (низак ниво шећера у крви,мање од 3.9). Јавља се слабост, умор, глад, вртоглавица, дрхтавица, узнемиреност, презнојавање, лупање срца, замагљен вид…
Узети 1/2 шоље воћног сока нпр. и после 15 минута проверити шећер у крви.
Нега стопала: прегледати их сваког дана (пликови, посекотине, испуцала кожа, промена боје…)

 

9hhhh

 

Код пацијената са дијабетесом тип II таблете помажу лучење веће количине инсулина и смањују количину шећера који се ослобађа из јетре. Омогућавају и боље дејство инсулина у мишићним и масним ћелијама. Успоравају разградњу хране до простих шећера.

 

10hhhh

 

Др Ана Митрић, спец опште медицине
Шеф Превентивног центра Дом здравља Панчево