Према подацима Светске здравствене организације, 2012. године је око 4,7 милиона жена умрло од незаразних болести пре навршених 70 година живота, већина њих у земљама са ниским и средњим приходима. До превремене смртности су довеле последице саобраћајних незгода, употребе дувана, злоупотребе алкохола, дрога и других супстанци али и гојазност - више од 50 % жена има прекомерну телесну тежину.

Брз темпо живота, стрес, недовољно кретања, брза исхрана, енергетски напици, угрожена животна средина и ко зна шта све женама доносе озбиљне проблеме.

Без обзира на то што је пут до здравља све дужи, желимо да укажемо на неке од могућности које жене имају да под контролу ставе одређене здравствене ризике, побољшају здравље и унапреде квалитет живота.

Зато је рано усвајање здравог начина живота од кључног значаја за дуг и здрав живот!
Здраве навике су најбољи начин да избегнете болест, продужите живот и живите срећније. Предузмите ове једноставне кораке ка дужем, здравијем животу.

 

Крећите се

Болести срца и крвних судова су водећи узрок смрти код жена. Вежбање је један од најбољих начина да спречите болести срца и крвних судова, али и многе друге хроничне болести. Такође је корисно за ваше ментално здравље и здравље костију.

 • Планирајте најмање 30 минута кретања или вежбања, тј. аеробне активности (ходање, џогирање, плес, пливање) бар пет дана у недељи.
 • Аеробне вежбе саме по себи нису довољне за оптимално здравље и кондицију. Требало би да их комбинујете са неком врстом тренинга снаге. Тренинг снаге изграђује мишиће, убрзава метаболизам и помаже вам да одржите чврстину костију. Ово је посебно важно код жена у постменопаузи.
 • Промените рутину и учините вежбање узбудљивим тако што ћете испробати различите активности.
 • Позовите пријатеља или пријатељицу да вам се придружи ради охрабрења.

 

Уравнотежено се храните

Квалитетна исхрана је основа здравог начина живота. Осим одржавања здраве телесне тежине, уравнотежена исхрана је кључна за опште здравље жене. Прекомерна телесна тежина може повећати ризик од дијабетеса, болести срца и крвних судова и малигних обољења.
Уравнотежена исхрана почиње избегавањем нездраве хране. Пакована и прерађена храна често садржи велике количине шећера, соли, нездравих масти и калорија.
Избегавајте лоше и одлучите се за добре намирнице, као што су:

 • свеже воће и поврће
 • житарице са целим зрном
 • храна богата влакнима (легуминозе, језграсто воће, лиснато поврће)
 • свежа риба
 • посни комади меса и живине
 • здраве масти
 • млечни производи са ниским садржајем масти

Већ после неког времена уочићете значајне промене, бићете здравији и задовољнији.


Суочите се са стресом

 

Стрес је, без сумње, „кривац” за најразличитије здравствене проблеме. Чини се да о симптомима стреса не стижемо ни да мислимо јер живимо брзо. Међутим, због свега тога остају далекосежне последице.

Жене, због одговорности и разних обавеза, трпе главобољу, нервозу стомака, проблеме са кожом, исцрпљеност и мањак енергије, депресију, анксиозност.

Каријера. Деца. Породица. Пријатељи. Добротворни рад. Многе су жене преплављене стресом и одговорностима. Прекомерни стрес може да изазове:

 •  висок крвни притисак
 •  главобољу
 •  гастроинтестиналне тегобе
 •  бол у леђима
 •  стомачну гојазност
 •  тешкоће са спавањем
 •  конфликте у вези


Стресом се може управљати уз помоћ различитих психотерапијских техника - саветовањем или психотерапијом, али и вежбањем, планирањем времена, хумором, техникама релаксације. 

Ублажите стрес тако што ћете стећи неку рутину, нешто што позитивно утиче на ваше расположење. Шетајте се, вежбајте на начин који вас опушта, потражите помоћ терапеута, поузданог пријатеља, проведите заједничке тренутке са блиским људима.

Малим корацима и здравим навикама можете постићи да се целог дана осећате много боље.

 

Чувајте срце


Савремени начин живота угрожава здравље у целини, али су срце и крвни судови најугроженији, па су кардиоваскуларне болести најчешћи узрок смрти. Истраживања и анкете у свету показују да милиони жена верују како само мушкарци оболевају од кардиоваскуларних болести, да су то, како кажу, „мушке болести”.

Ипак, чињенице говоре да су то велике заблуде. Жене свих раса, широм света пате од болести срца и крвних судова, па кардиоваскуларне болести чине 25% свих болести међу узроцима смрти жена.

Ако томе додамо податак да готово две трећина жена које су преминуле због болести срца нису имале симптоме, онда је јасно да је неопходно да жене здрављу срца поклоне много више пажње.

Како амерички стручњаци кажу, за здравље срца корисно је редовно вежбање.

Које активности и у ком обиму пријају срцу и чувају здравље жене?
Редовна физичка активност може бити умерено или интензивније вежбање. Ако се определите за умерено вежбање, оно би требало да траје најмање 150 минута недељно. Неке од активности су следеће:

-вожња бицикла,
-баштованство,
-плес,
-брзо ходање,
-аеробик у води и
-тенис
Ако сте у бољој кондицији, интензивном вежбању треба посветити најмање 75 минута недељно. Пожељне су следеће активности:

-трчање,
-планинарење и
-брза вожња бицикла.


Избегавајте алкохол

Мушкарци чешће злоупотребљавају алкохол и постају зависни од њега. Међутим, утицај хроничне употребе алкохола већи је на жене него на мушкарце. Ове компликације укључују и болести срца и рак дојке. Поред тога, код беба рођених код жена које конзумирају алкохол током трудноће се може развити стање које се зове фетални алкохолни синдром који је праћен оштећењем мозга и кашњењем у учењу.

Избегавајте пушење

Један од начина да се спрече многе хроничне болести и инфекције је избегавање пушења. Пасивно пушење може бити опасно колико и активно пушење.

 

Довољно доброг сна повољно утиче на здравље жене


Сан је неопходан и за физичко и за ментално здравље. Одраслом човеку треба 7 до 9 сати сна дневно. Недовољне количине сна изазивају поспаност, лошу концентрацију, отежавају учење и доношење одлука, слабе памћење.

Обратите пажњу на то како се будите сваког јутра. Ако сте уморни, исцрпљени, без енергије, спавајте више, идите на спавање пола сата раније.


Здравље зуба

Добро здравље зуба и усне шупљине је важније од заслепљујуће белине зуба. Редовно и правилно одржавање оралне хигијене и редовне посете стоматологу спречавају каријес, болести десни али и друге болести.

Здраво старење

За жене, здраво старење у великој мери зависи од здравог начина живота. То укључује правилну исхрану, одржавање физичке активности, здраво спавање и редовне здравствене прегледе. Здраво старење подразумева и избегавање употребе дуванских производа и алкохола.
Такође је важно научити како се управља стресом и на који начин се решавају проблеми менталног здравља који се некад јављају током живота.
Понекад се избори које доносите у двадесетим годинама, као што су соларијуми и дуги дани на базену, одражавају на изглед коже у старости. Како бисте ублажили појаву бора, старачких пега али и спречили теже болести коже, укључујући и рак, у летњим данима се заштитите у складу са препорукама лекара. Ако приметите било какве промене на кожи, неуобичајене пеге или флеке, посетите свог дерматолога.

Здрав сексуални живот

Низ физичких, психолошких, интерперсоналних и друштвених фактора утиче на сексуално здравље жене, које представља важно питање у животу сваке жене.
Заштита од полно преносивих инфекција, проналажење одговарајућег начина контроле рађања или планирања породице и обављање редовних гинеколошких прегледа, чине основ за здрав сексуални живот који са собом носи многе бенефите. Жене са здравим сексуалним животом имају мањи ризик од кардиоваскуларних догађаја - високог крвног притиска и срчаног удара.

Посетите доктора

Осим прегледа дојки и посета гинекологу, посећујте свог лекара ради редовних годишњих прегледа и скрининг прегледа и тестова. Једноставни тестови као што су анализе крви, провера крвног притиска, телесне тежине и сл. могу уклонити потенцијалне проблеме у корену.

 

Здравље жене је изузетно важно за развој и добробит целог друштва, јер само здрава жена може да ради и воли. Тако је тврдио Сигмунд Фројд, отац психоанализе.

 

Извор: Градски завод за јавно здравље Београд

Круг здравља