Током трајања пандемије изазване корона вирусом све је важнија превентивна заштита запослених на послу у затвореном простору. У фирмама где се налази велики број запослених је веома битно увести све мере заштите од корона вируса и смањити ризик од ширења заразе. Потребно је на одговарајући начин спречити даље ширење вируса и повећати свест и код запослених и код потрошача, да воде рачуна о својој личној хигијени и чистоћи и дезинфекцији руку и осталим мерама предострожности.

Услед ситуације са вирусом SARS-CoV-2, сви смо у режиму константног прилагођавања „новој нормалности“ која је окупирала планету, а све у циљу достизања максималног могућег степена безбедности, те тако и очувања свог, али и здравља својих најближих.

Ипак, и поред свих редукција у односу на раније животне оквире, неке активности су неизбежне и у овим околностима јер су, баш као и здравље, неопходне за наш опстанак и (релативно) спокојан живот. Такав један захтев, а истовремено и ресурс, представља радни ангажман сваког од нас.

 

Места на којима циркулише велики број људи су најризичнија. Не само по питању корона вируса већ од могуће заразе другим вирусима.
Пре него што уђемо у сам пословни објекат потребно је да се дезификујемо. Места која смо посећивали пре посла нам могу пренети вирус. Тај вирус дужи временски период можемо носити на себи, а да нисмо тога свесни. Како још увек немамо симптоме можемо пренети тај вирус другим особама. Уз превентивно прање руку, дезинфекцију обуће, правилно одржавање хигијене у великој мери помаже да се не заразимо уклањајући микроорганизме са наших дланова, што на крају помаже да заштитимо друге особе око нас, али и нас саме.

 

Значај хигијене руку:

Правилним, редовним чишћењем руку се спречава ширење заразних болести. На тај начин смањујемо ризик како да заразимо друге, тако и да не заразимо сами себе, јер нашим длановима несвесно додирујемо лице где вирусима и бактеријама дајемо шансу да се даље шире и уђу у наш организам. Уколико немамо јак имунитет резултат тога јесте да се разболимо у кратком времену и да нам треба више времена за опоравак. Најчешће се преноси обична прехлада и грип али постоји ризик од других вируса попут ковида-19 као и других  болести.

Нередовном хигијеном руку, на нашим длановима се скупљају микроорганизми. То су најчешће бактерије, гљивице, вируси који могу бити главни узрочник заразе и оболевања. Како бисмо се решили тих микроорганизама потребно је дезинфиковати руке употребом одговарајућег дезинфикционог средства.


Значај употребе медицинске маске:
-  Употреба медицинске маске значајна је како бисмо заштитили и себе и друге. 
- У случају ношења маски, исте се морају користити и одбацивати на адекватан начин како би се обезбедила њихова делотворност и избегао повећани ризик од преношења вируса.
- Коришћење маске само по себи није довољно да заустави инфекције и мора се комбиновати са честим прањем руку, покривањем уста и носа приликом кијања и кашља, као и с избегавањем блиског контакта с било ким ко показује симптоме који указују на прехладу или грип (кашаљ, кијање, грозница).


Оно што је пандемија дефинитивно учинила јесте унапређење свести о важности бриге о здрављу запослених. С тим у вези, након првог пандемијског таласа, на снагу је ступио Правилник о превентивним мерама за безбедан и здрав рад за спречавање појаве ширења епидемије заразне болести. Оно што је веома значајно - поред обавеза дефинисаних за послодавце, овај Правилник детаљно регулише и обавезе запослених на радном месту. Такође, њиме је предвиђено и то да проверу ефикасности примене мера безбедности и здравља запослених врши лице задужено за безбедност и здравље на раду. Другим речима, Правилником је наглашено је да свако од нас, без обзира на положај у радној организацији, сноси део одговорности за очување здравља унутар ње.

Тако, ако је дефинисано да је послодавац у обавези да обезбеди писане инструкције и упутства о мерама превенције ширења заразе, сваки запослени је исто тако у обавези да те мере спроводи. Примера ради, послодавац јесте у обавези да обезбеђује довољне количине сапуна, убруса, текуће воде и дезинфекционих средстава, али је запослени обавезан да, наменски користећи сва поменута средства, појачано брине о својој хигијени тако што ће редовно и правилно прати руке.

Сваки запослени дужан је да обавезно обавести послодавца уколико посумња на симптоме заразне болести код себе, код некога од колега, али чак и чланова своје породице. С друге стране, уколико се заразна болест појави код неког запосленог, послодавац у обавези да примени читав низ прописаних превентивних мера, међу којима су: третирање простора у коме је запослени боравио, дефинисање праваца кретања осталих запослених кроз радне просторије, праћење осталих запослених из организационе јединице у којој ради запослени који је заражен и сл.

У мору побројаних, несумњиво важних, правила, обавеза и задужења дефинисаних бројним правилницима и уредбама за различите стране у радном процесу, важно је истаћи меру коју је свако од нас у стању, али и обавези да бескомпромисно, свакодневно и без изузетка примењује – ношење заштитних маски у затвореном простору.

Чувена Мејо клиника недавно је спровела истраживање којим је потврђено да је управо ношење заштитних маски несумњиво најважнија мера за смањење ризика од изложености вирусу SARS-CoV-19. С обзиром да је најчешћи механизам трансмисије вируса преко респираторних капљица, које су далеко веће од аеросолних честица, доказано је да су, и једнократне хируршке, али и двослојне платнене маске, ефикасне у спречавању преношења ових релативно крупних капљица са једне особе на другу те, самим тим, и преношења вируса.

Кључна порука је јасна - у време пандемије КОВИД-19, свака маска представља корисну заштиту од ширења вируса. Али, оно што је додатно важно јесте да маску носе обе „стране“! Носећи маску, ви штитите своје колеге, уколико је и они носе, и ви сте заштићени. Важно је да, без суздржавања и нелагоде, подсећате једни друге на то, свакодневно!

Притом, ваља нагласити још једну важну ствар – ношење маски није замена за мере одржавања физичке дистанце, које и на радном месту треба спроводити када год је то изводљиво! Поменуто истраживање клинике Мејо показало је да је чак и физичка дистанца од 1 метра ефикасна у смањивану изложености респираторним капљицама које су носилац вирусног узрочника, али да се држањем раздаљине на 2 метра могућност преноса ових капљица своди на базични ниво, тј. онај који не представља претњу у смислу заражавања.

С тим у вези, а према горе наведеном Правилнику, послодавац је у обавези да, у складу са могућностима, изврши прерасподелу радног времена како би се смањио број запослених који раде истовремено у заједничком простору. Наравно, максималан број особа које истовремено могу боравити у радном простору, мора бити прилагођен величини тог простора.

Као немала „испомоћ“ свим поменутим мерама, када год је то могуће, и уколико су испуњени сви безбедносни предуслови, редовно и учестало проветравање радних просторија веома је корисна мера за смањење ризика од ширења узрочника епидемије КОВИД-19. Природно проветравање се најбоље постиже отварањем прозора и врата, при чему треба водити рачуна да смер струјања ваздуха у просторији, било да је природан или изазван коришћењем клима уређаја или вентилатора, не иде директно од једне особе ка другој.

 

ШТА ПОСЛОДАВЦИ ТРЕБА ДА ПРЕДУЗМУ


-  Проверити да ли су сва радна места чиста и хигијенска.
- Површине (столови) и предмети (телефони, тастатура) морају се редовно брисати и дезинфиковати. Будући да је контаминација на површинама које додирују запослени и корисници услуга један од главних начина на који се шири Корона вирус.
- Правилна вентилација затворених просторија, пословних зграда које имају спољну структуру или заједничке радне просторе.
- Промоција редовног и темељног прања руку запослених и корисника услуга.
- Ставити средства за дезинфекцију руку на истакнута места на радном месту. Водите рачуна да се ти дозатори редовно допуњавају.
- Осигурати да запослени имају приступ местима на којима могу да оперу руке сапуном и водом, зато што прање убија вирус на рукама и спречава ширење Корона вируса.
- Обезбедити да су на  радним местима доступне маске за лице.
- Обавестити своје запослене, да ако се Корона вирус почне ширити у ширем окружењу, свако ко има кашаљ или  температуру мора остати код куће. Болесна особа треба да иде одмах на боловање.
- Избегавати излагање запослених који могу бити изложени већем ризику од озбиљних болести (старијих запослених и особа са медицинским стањима попут дијабетеса, болести срца и плућа).

 

ШТА ЗАПОСЛЕНИ ТРЕБА ДА ПРЕДУЗМУ


Мере за спречавање инфекције Корона вирусом и оне које ограничавају ширење вируса морају предузети сви, посебно пацијенти, без обзира да ли им је дијагностикован вирус или имају клиничка обележја специфична за њега.
- Избегавајте кашљање и кијање стављањем руке на уста; препоручује се да се то ради у превој лакта руке, а ако то није могуће, да се одмах изврши хигијена руку без додиривања површина;
- Употреба марамице при кијању не искључује прање руку, након бацања марамице у канту за смеће;
- Избегавајте ближи контакт са људима који показују знакове инфекције или имају симптоме болести;
- Избегавајте путовање у погођена подручја;

- Правилно ношење заштитне маске и мењање исте у кратким интервалима (након сваких 1,5ч).

- Уколико имате неки од симптома: кашаљ, повишену температуру, малаксалост, останите код куће, јавите се свом лекару и о томе обавестите послодавца.

- Радне површине, столове, тастатуре, телефоне редовно бришите средством за дезинфекцију.

- Редовно и темељно дезинфикујте руке водом и сапуном и евентуално дезинфекционим средством.

- Избегавајте поздрављање руковањем, грљењем, љубљењем.


Шта значи блиски контакта са потенцијално зараженом особом?
- Живите у истом домаћинству;
- Директан физички контакт са оболелим;
- Незаштићен директан контакт (боравак у непосредној близини) са пацијентом током његовог кијања, кашаља, итд.
- Боравите у истој соби мањој од 2 м у трајању дужем од 15 минута;
- Контакт медицинског и лабораторијског особља које се брине о болеснима;
- Коришћење јавног превоза.

 

ОСОБА КОЈА ЈЕ ПОД СУМЊОМ ДА ЈЕ ЗАРАЖЕНА КОРОНА ВИРУСНОМ ИНФЕКЦИЈОМ ТРЕБА:

- Одмах да стави маску на лице;
- Да се изолује од других људи;
- Да се јави лекару.

 

Долазак вакцине, буди наду за повратак у стару „нормалност“. Али ефекте вакцине не можемо очекивати у кратком року. Проћи ће још неко време док  се не креира задовољавајући колективни имунитет. Стога се и даље поставља питање – како се, у радикално измењеним оквирима за „здраво“ и „безбедно“, носити са боравком и функционисањем на радном месту, а да продуктивност потпуно не поклекне под налетима пословне неизвесности, али и личне и колективне анксиозности.

Рад можда јесте створио човека, али га само здравље одржава у пуном радном погону.

 

 Извор: Градски завод за јавно здравље Београд