Високе температуре представљају озбиљну претњу по здравље људи, нарочито уколико трају неколико дана  узастопно. На ове временске “неприлике” посебно су осетљиве старије особе, деца, труднице и особе оболеле од кардиоваскуларних, цереброваскуларних, респираторних, шећерне болести и других хроничних болести. Подједнако су угрожени и радници који своје активности обављају на отвореном, изложени директном дејству сунчевих зрака али и они који раде у неадекватно проветреним и недовољно расхлађеним просторијама.

Током летњих врућина, услед директног и прекомерног излагања сунцу и топлоти, могу се појавити различита непријатна стања настала услед поремећаја регулације телесне температуре, попут топлотног осипа, грчева или топлотне слабости. Стања која највише брину јесу сунчаница, због своје учесталости, као и топлотна исрпљеност и топлотни удар због своје тежине и озбиљних компликација које могу изазвати.      

 

СУНЧАНИЦА - настаје прекомерним директним излагањем, пре свега главе и врата, сунчевим зрацима. Почиње јаком главобољом и порастом телесне температуре. Често се могу јавити, умор и малаксалост, поспаност и вртоглавица, зујање у ушима или краткотрајни губитак слуха, а код старијих особа често може доћи и до губитка свести.

Како би спречили настанак сунчанице, најважније је избегавати дужи боравак на сунцу и главу прекрити адекватним шеширом, качкетом или капом светлих боја. По могућству главу и врат треба повремено расхлађивати квашењем.

ПРВА ПОМОЋ КОД СУНЧАНИЦЕ:

•    Особу одмах склонити са сунца (у климатизовану или замрачену и добро проветрену просторију).
•    Истуширати је млаком водом (или је бар умити и ставити јој хладне облоге на чело и врат).
•    Дати јој да пије течност (чај, сок или обичну воду) - не одједном у великој количини, већ чешће пута по мање гутљаје.
•    Одмор је неопходан, а следећег дана се никако не треба излагати сунцу!

Ако се тегобе наставе или се погоршају, потребно је јавити се лекару!

ТОПЛОТНИ УДАР – настаје не само због прекомерног излагања директним сунчевим зрацима него и услед влажног и прегрејаног ваздуха - поготово код радника у пекари, кухињи, крај високих пећи, али и у прегрејаном аутомобилу, јавном превозу, па чак и у стану.
Топлотни удар је стање у коме се тело прегреје у релативно кратком временском року. Настаје нагло, услед прекомерног пораста телесне температуре и немогућности организма да температуру одржи у нормалним границама.
Симптоми топлотног удара су телесна температура виша од 40°C, општа слабост, топла и сува кожа без знојења, убрзан пулс и дисање, пад крвног притиска, вртоглавица, главобоља, мучнина, повраћање, а понекад и губитак свести (што може бити и први знак).

ПРВА ПОМОЋ КОД ТОПЛОТНОГ УДАРА:

Топлотни удар је озбиљно стање које захтева неодложну медицинску помоћ!

Ако посумњате на топлотни удар, одмах позовите хитну помоћ или се јавите у најближу здравствену установу!


Уколико здравствене службе нису доступне или је потребно више времена до указивања стручне помоћи, неопходно је да учините следеће:
•    Особу одмах склоните са сунца или из прегрејане просторије и скините јој сву сувишну одећу.
•    Умијте је или истуширајте не превише хладном водом. Уколико вода није доступна, изложите је струјању ваздуха (нпр. расхлађивање вентилатором).
•    Дајте јој течност, уколико стање то дозвољава.

Након опоравка од топлотног удара, повећана је осетљивост на високе температуре и током следећих недеља. Најбоље је избегавати високе температуре и физичку активност све док лекар не одобри.

 

TОПЛОТНА ИСЦРПЉЕНОСТ често настаје услед претеране физичке активности у условима повишене спољне температуре и влажности ваздуха. Испољава се  појачаним знојењем, грчевима у мишићима, главобољом, повраћањем, поремећајем оштрине вида, падом крвног притиска и малаксалошћу, као и губитком свести.

Прва помоћ код топлотне исцрпљености:

  •       Особу треба одмах сместити у хлад или расхлађену, по могућству замрачену просторију, и скинути јој одећу.
  •       Расхладити је поливањем млаком водом или стављањем хладних облога на главу и потиљак.
  •       Дати јој да пије расхлађену течност - воду или благи биљни чај у малим гутљајима.

Код овог стања обавезно треба потражити медицинску помоћ, због могућег погоршања у стање топлотног удара. Препоручује се интравенска надокнада течности у здравственој установи.

 

Извор: Градски завод за јавно здравље Београд

https://www.dzpancevo.org/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit