Опште је познато колико је важно остати хидриран током врелих летњих месеци када се презнојавамо и активно губимо воду, али такође треба имати на уму да је важно пити довољно воде током целе године.

Наш организам у просеку је сачињен од 60-70% воде (у литрима, то је између 35 и 50л)? Овако висок проценат говори о њеном значају и важности свакодневне хидратације. Тачан проценат воде зависи од година, али и пропорције мишићног према масном ткиву (јер мишићи садрже више воде него масти). Иако вода не садржи калорије и хранљиве материје, она је неопходна за живот.

Можемо данима и недељама преживети без хране, али не и без воде. Организам не задржава вишак воде и зато је важно свакодневно потребно уносити одговарајућу количину, како бисмо задржали добро здравље.

Воду губимо на више начина, у телесним процесима као што је знојење, дисање, мокрење, кијање, када је висока телесна температура, за време великих врућина, за време рекреације и вежбања. Део воде, тело добија из намирница, а други део је потребно унети у течној форми. Не заборавите да напици као што је кафа садрже кофеин, а он дехидрира тело. Воћни сокови хидрирају, али имају и већи број калорија па је потребно и о томе водити рачуна. Зато је најидеалније пити само воду. Сви знамо да је боље одрећи се кафе, газираних пића и алкохола у корист воде, али мало ко зна какву тачно корист вода доноси нашем телу и има ли уопште смисла повећавати њен унос. 

 

Да ли сте знали да вода смањује апетит? Према томе, што више воде пијете, мања ће вам количина хране бити потребна.

 

На шта још вода утиче?

Вода учествује у грађи ћелија, утиче на регулисање температуре, детоксикује организам (кроз урин и фецес), има улогу у варењу, непходна је компонента многих биохемијских реакција, подмазује зглобове, даје еластичност и влажност кожи. Вода чува ваше бубреге, диже ниво енергије и убрзава метаболизам. Старењем се метаболизам успорава, па је потребно уносити још више воде/течности.

 

Хидратација

Оног тренутка када осетимо жеђ, организам је већ дехидрирао. Као последица свакодневне дехидратације, јављају се различите последице које можемо приметити, па то између осталог може бити сува коса, кожа, ломљиви нокти, целулит, перут, суве и испуцале усне.

 

Када се смањи количина воде у организму за 2%, почињемо да осећамо умор, када је за 9% смањен, наступају различити здравствени проблеми.Када пијете воду или је уносите исхраном, ви се хидрирате. Ако не уносите довољно воде, ваш организам ће трпети, а такво стање се назива дехидрација. Вода је главни састојак нашег организма, значи сваке ћелије, ткива и органа.

 

Вода игра невероватно важну улогу у готово свим телесним функцијама као што су:

– Регулација температуре

– Пренос кисеоника и храњивих материја

– Неопходна је компонента многих биохемијских реакција

– Служи за чишћење – детоксикацију организма кроз урин и фекалије

– Подмазује зглобове

– Има улогу у варењу

– Основни је састојак телесних течности, попут пљувачке и суза

– Ћелијама обезбеђује облик, стабилност итд.

 

Такође, вода помаже да се токсичне материје уклоне из организма. Очигледан пример јесте да особе које не уносе довољно воде у својој исхрани имају проблем са акнама. Ако пијете и уносите довољно воде, помоћи ћете здрављу ваше коже. Довољна количина воде чини кожу хидрираном, па особе које је довољно не уносе имају проблем са сувом кожом.

 

Уопштено гледано, одрасле особе би требало да конзумирају два до три литра воде сваки дан. Ова процена не обухвата специфична медицинска стања (болести) особе, навика у вежбању и место становања (рецимо са великом надморском висином или у тропским крајевима). Свакодневне активности могу да повећају дневне потребе за водом, на пример, код тешког физичког рада у топлом делу године ова процена може да се повећа и неколико пута.

Осим што је пијемо, воду можемо уносити и преко хране. Многобројно воће и поврће има висок садржај воде, што је разлог да га једемо у већим количинама у свежем стању. Вода се, наравно, налази и у соковима, безалкохолним пићима, чају и кафи. Међутим, када пијете кафу, знајте да кофеин дехидрира тело, јер делује као диуретик. Алкохол је још гори диуретик. Воћни сокови су сасвим у реду што се тиче хидрирања, али садрже доста калорија, па водите и о овоме рачуна. Најбоља је ипак чиста обична вода.

Пошто наше тело има толики садржај воде, мањи или већи унос може имати утицај на телесну масу. Особе које су на рестриктивним дијетама са мало угљених хидрата брзо губе воду (јер угљени хидрати добро везују воду), па тада мисле да су смршале, а у ствари су брзо изгубиле воду. Брзо мршављење је, дакле, још један симптом дехидрације. Вода смањује апетит. Никако не умањујте важност овога. Ако мање пијете, већа је шанса да ћете више јести.

 

Како препознати недостатак воде?
Тешко је погодити да ли пијемо довољно течности, само зато што нисмо жедни. Како старимо, осећај жеђи нестаје и тако не схватамо када нашем телу треба више течности.

Симптоми који указују на недостатак течности су: главобоља, сува кожа, сува уста и језик са густом пљувачком, умор или слабост, грчеви у рукама и ногама, смањено знојење, повец́ана телесна температура, убрзани рад срца, недостатак концентрације, мучнина, повраћање.

Обавезно пијте довољно течности :

-када повећавате физичку активност (у зависности од интензитета и трајања),
-када једете храну богату влакнима,
-током врућих дана,
-на великим надморским висинама,
-на местима са ниском влажношћу и када сте болесни, посебно ако имате температуру, дијареју или ако повраћате.

 

Значај воде за наше здравље и опште стање организма, заиста је немерљив. Зато би одрасла особа требала да пије између два и три литра течности сваки дан.

Колико воде треба деци?

Количина воде коју дете треба да попије сваког дана зависи од узраста:

Деца од 5 до 8 година треба да пију најмање 5 чаша воде дневно.
Деца од 9 до 12 година треба да пију најмање 7 чаша воде дневно.
Деца од 13 и више година треба да пију 8 до 10 чаша дневно.

 

У данашњем брзом темпу живота, када једноставно заборавимо да пијемо довољно течности, потребно је стећи навику да редовно пијемо течност, посебно воду. Значај воде за здравље огледа се у томе што довољна количина здраве воде побољшава услове живота, подиже ниво здравствене културе грађана, смањује број обољења, посебно од заразних болести и тако утиче на дужину и квалитет живота.

Како не бисте заборављали да пијете воду, као идеалан подсетник може послужити флашица воде коју ћете увек носити са собом.

 

Извор: Градски завод за јавно здравље Београд