Деца и кућни љубимци су често жртве високих темература у возилима. Довољно је да их оставите само на кратко, на неколико минута, да нешто обавите, а да за то време - нарочито уколико сте паркирани на сунцу, температура у колима значајно порасте.

Родитељи се често одлуче да оставе дете у аутомобилу када оно спава, јер неће да га буде, да му ремете сан. Оставе га на 5-10 минута, дете се пробуди, уђе у панику, не зна где се налази, не зна због чега је само, и то је оно што додатно отежава његово стање. Деца нису опремљена когнитивно једнако као ми, различито доживљавају време, перспективу, треба им рећи колико ће то трајати, шта да учине ако се нешто догоди, али генерално такве ситуације треба избегавати. Свако ко запази, има право, и обавезу, да то пријави. Деца не смеју бити остављена без назора, а посебно не на сунцу.

Чак и са отвореним прозорима температура у аутомобилу се може за десет минута попети на 40, ако је напољу 25 степени. Деца су осетљива на екстремне температуре, па се могу прегрејати три до пет пута брже него одрасле особе.

 

У случају прегревања код деце може доћи до топлотног удара који може да има фаталне последице. Топлотни удар манифестује се малаксалошћу, раздражљивошћу, поспаношћу, дезоријентацијом, повишеном темепратуром, повраћањем, конвулзијама и несвестицом.

Прва помоћ подразумева склањање детета из прегрејаног аутомобила, раскомоћивање и квашење водом. Потребно је пешкир наквасити водом и њиме дете освежавати, стављати му хладне облоге на врат, препоне и испод пазуха. У пределу тих делова тела налазе се крвни судови најближи кожи, па се хлађењем тих подручја убрзава снижавање темепературе целог тела.

Неопходно је, такође, давати детету што више течности у гутљајима на сваких 15 минута.

Телесна температура двогодишњег детета остављеног у аутомобилу може за сат времена да нарасте до 40 степени Целзијусових, а то може да доведе до топлотног удара.

Није безбедно остављати децу ни у аутомобилу паркираном у хладовини када су напољу екстремно високе температуре. Топлотни удар дете може да добије ако борави два сата у затвореном аутомобилу паркираном у хладовини.

При спољашњој температури од 27⁰С, што одговара средњој максималној температура ваздуха у току најтоплијих летњих месеци, температура у унутрашњости возила за веома кратко време може достићи чак 55 подеок Целзијусове скале!

Уколико дете проведе у аутомобилу сат времена, телесна температура може да достигне 38 степени Целзијуса. Тада прво долази до знојења и жеђи.

После 90 минута телесна температура може да нарасте на 39 степени. Тада дете почиње да се зноји, јавља се црвенило на кожи и повећава број откуцаја срца. За децу која болују од епилепсије ова ситуација је још критичнија - она почињу да се грче.

После 150 минута проведених у аутомобилу на сунцу јављају се температура од 40 степени, несвестица, дехидрација, слабост, повраћање и отежано дисање.

Уколико је аутомобил тамне боје, реакције дечјег организма на топлотни удар одвијају се још брже.

Тако, ако дете проведе 65 минута у аутомобилу који је паркиран на сунцу почиње обилно да се зноји и увећава му се број откуцаја срца, а паралелно се јављају несвестица, слабост, дехидрација, повраћање и отежано дисање.

После 170 минута температура тела износи 41 степен Целзијуса, јављају се јака главобоља, вртоглавица, збуњеност, халуцинације и делиријум. Тада је неопходно потражити хитну медицинску помоћ.

 

Опрез и са љубимцима

Љубимце никада немојте остављати у возилу када је спољна температура изнад 21⁰С, па чак ни у  хладу или са спуштеним прозором. Имајте на уму да пси и мачке не могу да се зноје као људи и да они своју телесну температуру снижавају дахтањем, које није ефикасно у условима када је ваздух у колима врео!

Децу и кућне љубимце никада немојте остављати саме у возилима,чак ни у хладу!

Такође, водите рачуна да ваша кола увек држите закључана, како малишанима не би пало на памет да се у игри без питања завуку у њих!

Савет више за родитеље:

  • Увек проверите задња седишта када излазите из возила – дешава се да због многобројних обавеза родитељи случајно децу забораве у колима, нарочито уколико су она мирна или спавају!
  • Уколико неко други вози ваше дете, увек проверите да ли је дете стигло безбедно на одредиште.
  • Имајте на уму да су деца јако осетљива на врућину, да се она брзо загревају, а телесна температура од 41,6 степени код детета може бити фатална!
  • Имајте на уму последице које ви и ваше дете можете имати због боравка детета у прегрејаном возилу - тешко, чак и фатално оштећење  његовог  здравља, а доживотно кајање за вас!

 

КОЛИКО БРЗО РАСТЕ ТЕМПЕРАТУРА У КОЛИМА?

Спољна температура (⁰С) Температура у возилу  (⁰С)
након 10 мин. након 30 мин.
21 32 40
24 34,5 43
27 37 45,5
29,5 40 48
32 43 51
35 46 54

 

Извор: Градски завод за јавно здравље Београд

https://www.zdravlje.org.rs/index.php/aktuelne-vesti/644-vozila-na-suncu