Актуелно

Поштовани суграђани,

Обавештавамо Вас да ће се у недељу 21. априла 2024. године у времену од 8 до 16 часова у Центру за превенцију Дома здравља Панчево (ул. Милоша Обреновића бр. 2б) обављати превентивни прегледи.

Грађани ће моћи да обаве прегледе за утврђивање фактора ризика за развој кардиореналног синдрома, односно мерење крвног притиска, пулса, ЕКГ, БМИ, гликемија, уреа, креатинин, јачина гломерулске филтрације (ЕГФР – израчунавање)

Узорковање крви у лабораторији ће се вршити од 8 до 10 часова

Овим прегледима желимо да укажемо на значај превенције и да превентивне прегледе учинимо приступачнијим грађанима.

Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за позитиван исход лечења сваке болести.

За преглед није потребно заказивање, грађани треба само да дођу у Центар за превенцију Дома здравља Панчево у недељу 21. априла 2024. год у времену од 8 до 16 часова.

 

С поштовањем,

Ваш Дом здравља Панчево

Дом здравља Панчево на челу са директорком др Зорицом Сокић и главном сестром Мајом Крачун Богдановски, обезбедио је нове униформе за Службу хитне медицинске помоћи  и Службу кућног лечења и неге, а у плану је да се у наредном периоду набаве униформе и за запослене у осталим службама.

Нове униформе олакшаће запосленима у овим службама, чији је рад углавном теренски, те им се униформе брже похабају и потребно их је занављати.

Запослени нису крили задовољство, јер су добили нове униформе, како кажу доброг квалитета и важно је, а и лепо, да буду једнако униформисани, јер пословни изглед запослених не говори само о њиховом личном стилу, већ у великој мери и о здравственој установи и утиче на углед и репутацију саме установе. Из тог разлога, веома је важно да први утисак о пословном изгледу запосленог, а тиме и здравственој установи буде примерен и позитиван. Униформа, поред тога што ближе дефинише из које су службе запослени, има и заштитну улогу.

Менаџмент Дома здравља Панчево настојаће да у наредном периоду обезбеди униформе за све запослене.

Дом здравља Панчево

Боравак у природи, иако га лекари препоручују, носи са собом и одређене ризике, између осталог и ризик излагања векторским заразним болестима.

Векторске заразне болести су болести чији узрочник (бактерија, вирус, рикеција, паразит) извесно време, пре него што доспе у свог домаћина, проведе у вектору (комарац, крпељ и различите друге врсте инсеката). Након такозваног спољашњег периода инкубације (време неопходно да вектор постане заразан), вектор преноси узрочника заразних болести на осетљивог домаћина (човек, животиња) убодом/уједом. Инфицирани вектори најчешће доживотно преносе узрочника.

Вектори су организми који немају механизме за одржавање телесне топлоте, па директно зависе од спољашње температуре. Одговарајућа температура и влажност ваздуха су основни предуслов за развој јаја и ларви инсеката у одрасле јединке, тако да у условима високе температуре и велике влажности њихов број може да порасте и за неколико пута.

Векторске заразне болести имају сезонски карактер, јер због начина преношења зависе од активности вектора, па се у нашој земљи појављују од пролећа до јесени.

Еврoпски рeгиoн СЗО oбeлeжава Еврoпску нeдeљу имунизациje (ЕНИ 2024) oд 21. дo 27. априла, какo би прoмoвисаo свeст o значаjу имунизациje у прeвeнциjи бoлeсти и заштити живoта. Овoгoдишња ЕНИ има пoсeбан значаj jeр сe пoклапа са 50. гoдишњицoм Прoширeнoг прoграма имунизациje (Еxпандeд Прoграммe oн Иммунизатиoн - ЕПИ). У знак сeћања на oву прeкрeтницу, кампања ћe прoславити изузeтна дoстигнућа Прoширeнoг прoграма имунизациje у пoслeдњих 5 дeцeниjа у заштити вишe гeнeрациjа oд oзбиљних бoлeсти кoje сe мoгу спрeчити вакцинoм. Такoђe, нагласићe и хитну пoтрeбу да сe пoстигнe висoк и oдржив oбухват вакцинациjoм у свакoj заjeдници какo би сe, сада и у будућнoсти, спрeчилo избиjањe oвих бoлeсти.

Надoвeзуjући сe на нeдавна и успoстављeна партнeрства, oвoгoдишњe активнoсти ћe дoдатнo пoдстаћи инициjативe за сарадњу са младим прoфeсиoналцима и oмладинским oрганизациjама пoсвeћeним прoмoвисању имунизациje, улoгу шкoла и рoдитeља.    

 

 

 

Поводом обележавања Светског дана здравља, Центар за превенцију Дома здравља Панчево ће у среду 10. априла 2024. године, у времену од 08  часова, у Здравственој амбуланти ,,Стрелиште" , одржати акцију превентивних прегледа кроз Саветовалиште за дијабет. Заказани су пацијенти који болују од дијабета, кардиоваскуларних болести и који су гојазни, радиће им се превентивне карте, одређивати вредности шећера, холестерола и триглицерида у капиларној крви, мерити крвни притисак и утврђивати фактори здравствених ризика. Издаваће се упути за анализу микроалбуминурије у циљу превенције бубрежне инсуфицијенције. У зависности од добијених резултата добијаће савете лекара.

 

Центар за превенцију Дом здравља Панчево

 

„МОЈЕ ЗДРАВЉЕ, МОЈЕ ПРАВО“

Светски дан здравља, 7. април, ове године се обележава под слоганом „Моје здравље, моје право”. Овогодишња тема је изабрана да заговара право свих људи у свету да имају приступ квалитетним здравственим услугама, информацијама о здрављу и едукацији, као и безбедној води за пиће, чистом ваздуху, квалитетној исхрани и становању, пристојним условима рада и животне средине и неизложености дискриминацији. 

Широм света, право на здравље милиона људи је све више угрожено. Болести и катастрофе су велики узроци смрти и инвалидитета. Конфликти разарају животе, узрокују смрт, бол, глад и психички стрес. Сагоревање фосилних горива истовремено покреће климатску кризу и одузима нам право да удишемо чист ваздух, а загађење ваздуха у затвореном и на отвореном одузима животе сваких 5 секунди.

Савет за економију „Здравља за све“ Светске здравствене организације утврдио је да најмање 140 земаља признаје здравље као људско право у својим уставима. Ипак, земље не доносе и не спроводе законе како би осигурале да њихово становништво има право на приступ здравственим услугама.

Поштовани суграђани,

 

Обавештавамо Вас да ће се у недељу 07. априла 2024. године у времену од 8 до 16 часова у Центру за превенцију Дома здравља Панчево (ул. Милоша Обреновића бр. 2б) обављати превентивни прегледи.

Радиће се кардиолошка дијагностика, односно ЕКГ, мерење крвног притиска и одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви.

Узорковање крви у лабораторији ће се радити од 8-10 часова.

Болести срца и крвних судова водећи су узрок обољевања и умирања у Србији и у свету. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити - висок крвни притисак, гојазност, пушење, недовољна физичка активност.

Овим прегледима желимо да укажемо на значај превенције и да превентивне прегледе учинимо приступачнијим грађанима.

Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за позитиван исход лечења сваке болести.

За преглед није потребно заказивање, грађани треба само да дођу у Центар за превенцију Дома здравља Панчево у недељу 07. априла 2024. год у времену од 8 до 16 часова.

 

С поштовањем,

Ваш Дом здравља Панчево

Управа Дома здравља је Служби стоматолошке здравствене заштите ради унапређења пружања стоматолошких услуга набавила нову квалитетну стоматолошку машину и стоматолошку столицу са потребним пратећим насадним инструментима, турбином и колењаком, захваљујући донацији фирми ,,Makler“ и ,,Yunicom“.

Недавно је наша Управа набавила 15 хелио лампи које су неопходне у процесу санирања зуба са хелио испунима, али ни то није све, јер већ за 10-ак дана Служба стоматолошке здравствене заштите захваљујући раду наше Управе, Служба стоматолошке здравствене заштите добиће 10 нових насадних инструмената који су толико квалитетни да наш Дом здравља може да се похвали као ретко који опремљеношћу и за овако кратко време оволиком набавком, а то су још 10 квалитетних турбина које су неопходне у раду Службе стоматолошке здравствене заштите.

Служба стоматолошке здравствене заштите покривена је квалитетном опремом, квалитетним стоматолошким материјалима и са огромним искуством и стручношћу наших стоматолога, стоматолошких сестара, зубних и ртг техничара, са свим оним што је омогућено, очекује се највиши ниво квалитета пружања стоматолошких услуга и све што се ради, ради се у интересу наших грађана, рекао је доктор Тихомир Мреновић, начелник стоматолошке здравствене заштите.

 

Дом здравља Панчево

Свим верницима који славе Ускрс по Грегоријанском календару, желимo да највећи хришћански празник проведу у миру, добром здрављу и срећи, a да радост празника поделе са својим најмилијима и пријатељима. Нека нас предстојећи празнични дани подсете и на важност међусобног поштовања и разумевања.
 
 
ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
 
 
Ваш Дом здравља Панчево

Поводом обележавања Марта - месеца борбе против рака, Дома здравља Панчево спроводи низ активности посвећених превенцији и раном откривању болести. Овога пута Центар за превенцију Дома здравља Панчево спровео је акцију превентивних прегледа  у фирми ,,CARDS PRINT D.О.О“. Одзив је био веома велики, и овога пута 85 запослених у овој фирми искористилo je прилику да без заказивања провере своје здравствено страње. Одрађене су им превентивне карте, основна антропометријска мерења (висина, тежина, обим струка, као и индекс телесне масе), затим мерене су вредности шећера, холестерола и триглицерида у капиларној крви, крвни притисак и на основу добијених анализа утврђени су фактори здравствених ризика. Рађен је и ултразвук штитасте жлезде и лекари су им давали здравствене савете у односу на добијене резултате. Такође, имали су прилику да закажу клинички преглед дојки, мамографију и ДЕКСА преглед у саветовалишту за остеопорозу.

 

Центар за превенцију
Дом здравља Панчево