Актуелно

Поштовани суграђани,

 

Према званичном саопштењу Кризног штаба РС за добијање дигиталног зеленог сертификата, неопходан је налаз референтне државне лабораторије.

Дом здравља Панчево обавља антигенско тестирање на лични захтев грађана на присуство SARS-CoV-2 . Тестирање се врши сваког радног дана (од понедељка до петка) БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА, у времену од 10 до 12 сати у ПУНКТУ ЛАБОРАТОРИЈЕ 1 ( улаз поред Медицине рада), у Милоша Обреновића 4. Потребно је понети доказ о уплати утврђених средстава. Цена теста је 3500,00 динара. 

Резултати се издају истог дана.

Поштовани суграђани,


Због знатно повећаног броја пацијената који се јављају у Ковид амбуланту Дома здравља Панчево, отворили смо још једну амбуланту за ковид позитивне пацијенте.
Од данас, 23. октобра 2021. године, Ковид 2 амбуланта се налази у улици Милоша Обреновића 4 (бивши кожни диспанзер) и радиће у времену од 08 до 17 сати.

Амбуланта ,,Центар", која је до сада била у бившем кожном диспанзеру, се измешта у амбуланту ,,Доњи град", у улици Жарка Зрењанина 41, у Панчеву.

Контакт телефон амбуланте,, Доњи град" је 013/348-866, а радно време од 07 до 20 сати.

ПРОИЗВОДЊА ХРАНЕ И БУДУЋНОСТ ПЛАНЕТЕ СУ (И) У НАШИМ РУКАМА

 

Већ је друга година заредом у којој се боримо са глобалном здравственом, али истовремено и једном од највећих друштвено-економских криза у историји човечанства.

У таквим околностима, не чуди што тема кампање која прати обележавање овогодишњег Светског дана хране остаје иста као и прошле године - „Наше акције наша су будућност”, чиме нас све позива на буђење личне одговорности и подизање колективне свести, подстиче на активизам и солидарност према ближњима, према заједници, према целој планети.

Светски дан хране један је од најважнијих датума у Календару јавног здравља. Обележава се већ три деценије, у преко 150 земаља света. За датум његовог обележавања, 16. октобар, симболично је узет дан када је основана Светска организација за храну и пољопривреду (Food and Agriculture Organisation - FAO). Ова агенција основана је давне 1945. године, непосредно по окончању Другог светског рата, са циљем да подржи, обједини и појача тадашње напоре свих земаља да што брже, и ефикасније превазиђу кризу изазвану разорним последицама рата.

COVID-19 представља нову историјску прекретницу. Пандемија је одавно препозната као много више од јавноздравственог потреса и тиме показала колико се здравље прожима кроз све друштвене системе. У протекле две године сви смо постали свеснији тога да је здравље неопходан услов опстанка и напретка друштва на свим нивоима, али исто тако и озбиљан фактор дестабилизације и неизвесности, онда када је нарушено.

Поштовани,

 

Обавештавамо Вас да пријаву за вакцинацију непокретних особа против вируса КОВИД19 можете извршити путем следећег броја телефона: 064 893 13 33.

 

С поштовањем,

Ваш Дом здравља Панчево

Поштовани суграђани,
 
Обавештавамо Вас да је телефонска линија здравствене амбуланте ,,Нови свет"  013/2516-487 поново успостављена.
Информације можете добити и даље путем мобилног броја: 062/806-91-40.
 
 
С поштовањем,
Ваш Дом здравља Панчево
 

Овогодишња кампања поводом обележавања Светског дана менталног здравља организује  се на иницијативу Светске федерације за ментално здравље, организације Уједињени за глобално здравље и Светске здравствене организације у партнерству са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света.

Пандемија COVID-19, која је погодила милионе људи широм света, оставила је дугорочне последице по ментално здравље. Неке особе, укључујући здравствене раднике, особе које живе саме, особе у изолацији и карантину, чланови породица заражених особа, као и особе са већ постојећим менталним поремећајима, биле су посебно погођене током пандемије.

„Дојење је наша заједничка одговорност“

Светска недеља дојења сваке године се обележава у више од 170 земаља света како би се повећало знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године пажња је усмерена на различите теме од значаја за дојење.

Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније датуме у њиховим земљама. У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележићесе у периодуод 3. до10. октобра под слоганом „ДОЈЕЊЕ ЈЕ НАША ЗАЈЕДНИЧКА ОДГОВОРНОСТ“.

Према Календару здравља, октобар је месец када се обележава Међународни месец борбе против рака дојке. Ова кампања се обележава у многим земљама света како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести, подизање свести о значају превенције и раног откривања.

Рак дојке је најчешће дијагностикован малигни тумор код жена (чини 24,5% свих новооткривених случајева рака) и водећи узрок смрти од рака код жена (15,5%), а следе га рак плућа (13,7%) и рак дебелог црева (9,5%) и то најчешћи малиги тумор код жена како у свету тако и у нашој земљи.

Према доступним подацима у свету сваке године од рака дојке оболи око 1 700 000 жена, а око пола милиона жена умре.

У Србији је 2018. године од малигних тумора дојке оболела 4561 и умрла је 1691 жена.

Према проценама Међународне агенције за истраживање рака (ИАРЦ), када је у питању ризик оболевања од рака дојке, Србија се налази заједно са већином земаља западног Балкана у средини наведене лествице. У Србији постоји нешто нижи ризик оболевања од рака дојке. Међутим, када је у питању умирање од рака дојке, процене Међународне агенције за истраживање рака из 2018. године показују да су жене у Србији, одмах после жена у Црној Гори, под високим ризиком умирања од рака дојке у односу на друге особе женског пола у Европи.

Поштовани,

 

Молимо Вас да децу, која ће се вакцинисати против вируса КОВИД19, доводите на преглед код педијатра у следећим терминима:

- уторком од 7.30 и 16.30 сати;

- четвртком од 7.30 и 16.30 сати.

 

С поштовањем,

Дом здравља Панчево

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба. Након ове иницијативе, Генерална скупштина Уједињених нација је 1991. године, у складу са резолуцијом 46/91, усвојила принципе Уједињених нација који се односе на старије особе. На Светској скупштини о старењу 2002. године усвојен је Мадридски међународни акциони план за старење како би се одговорило на могућности и изазове старења становништва у 21. веку и промовисао развој друштва за све генерације.

Ове године Међународни дан старијих особа је усмерен на уважавање права и потреба корисника дигиталних технологија како би се осигурала дигитална равноправност за све генерације што укључује одговарајуће јавноздравствене политике, приступачност, дигиталну писменост и безбедност на интернету.