Актуелно

Годишње обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом 3.децембра проглашено је 1992. године Резолуцијом 47/3 Генералне скупштине Уједињених нација. Обележавање овог дана има за циљ да промовише разумевање питања инвалидитета и мобилише подршку за достојанство, права и добробит особа са инвалидитетом.
Међународни дан особа са инвалидитетом је ове године посвећен теми „ТРАНСФОРМАТИВНА РЕШЕЊА ЗА ИНКЛУЗИВНИ РАЗВОЈ: УЛОГА ИНОВАЦИЈА У СТВАРАЊУ ПРИСТУПАЧНИЈЕГ И ПРАВЕДНИЈЕГ СВЕТА".
Глобално обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом 2022. обухвата три теме о којима ће се говорити, а које се односе на развој инклузије особа са инвалидитетом у области запошљавања, на смањење неједнакости и на инклузију у области спорта као примера добре праксе.
Иновације у области запошљавања укључују знања и вештине потребне за запослење у иновативном, брзопроменљивом технолошком пејзажу и помоћне технологије које могу повећати доступност запошљавању и бити укључене у радно место.

Како се у новембру обележава Светски дан борбе против дијабетеса, а  цео месец новембар је посвећен скретању пажње на значај превенције шећерне болести, Дом здравља Панчево у среду 30. новембра, у просторијама Здравствене амбуланте ,,Стрелиште“ организује још једну акцију превентивних прегледа намењену особама које болују од дијабетеса или које су у повећаном ризику да оболе од шећерне болести.

Прегледи ће бити спроведени кроз Саветовалиште за дијабет и том приликом циљано су позвани пацијенти којима ће бити измерен шећер у крви наште, затим пост прандијално (2 сата након оброка), као и тромесечни просек, гликозилирани хемоглобин (ХбА1Ц). Такође, биће им измерен крвни притисак и урађен ЕКГ као и антропометријско мерење (висина, тежина, обим струка) и одређен индекс телесне масе. Присутни ће имати прилику да добију савете лекара у складу са резултатима анализа, о превенцији ризика настанка шећерне болести или како да већ постојећу болест контролишу или смање њене негативне последице.

 

Дом здравља Панчево

 

 

Дијабетичка ретинопатија је једна од компликација шећерне болести, а симптоми су готово неприметни. Промене на очима настале као последица дијабетеса могу бити различите, а ово је једна од најчешћих.

Дијабетес повећавају ризик од разних других обољења, па и од развоја болести ока. Због дијабетеса, сви сегменти ока могу бити захваћени ако особа не води рачуна о свом здравственом стању. Управо је због тога веома важно обављати офтамолошке прегледе.

Шећерна болест (дијабетес), може захватити различите делове ока и изазива бројне проблеме са видом као што су: промене у диоптрији, повишен очни притисак и катаракта. Ипак, најчешће обољење је дијабетесна ретинопатија, која се јавља код више од 85 одсто дијабетичара и представља једну од најозбиљнијих компликација дијабетеса. Ове промене настају постепено, па што дуже траје дијабетес, то је већа могућност да се ова болест ока јави.

У основи болести долази до оштећења нормалних крвних судова, што онемогућава нормалну прокрвљеност и исхрану мрежњаче. Борећи се против тога, организам ствара нове неквалитетне крвне судове који су склони пропуштању течности и крви у околно ткиво.

Шта је инсулинска резистенција?

Инсулинска резистенција је метаболичко стање, односно, одбрамбени механизам организма који се манифестује кроз повећан ниво инсулина у крви, што представља последицу отпорности ћелија на инсулин. 

Да би се разумео разлог настанка инсулинске резистенције, најпре треба објаснити која је улога инсулина у организму. Инсулин је хормон којег лучи панкреас, а његова основна функција је одржавање оптималног нивоа глукозе у крви, тиме што омогућава улазак глукозе у ћелије, којима је глукоза један од главних извора енергије. Распоређивањем глукозе у ћелије, инсулин регулише и рад мозга, будући да мозак као један од најважнијих извора енергије користи управо глукозу. 

Шта се дешава када се ове функције поремете? Када овај савршени механизам нашег организма не ради правилно, долази управо до инсулинске резистенције. Инсулинска резистенција се дефинише отпорношћу ћелија на инсулин, што инсулину онемогућава да обави своју функцију, па услед тога креће појачано лучење инсулина. С обзиром на то да је његова функција у овом процесу да расподели количину глукозе из крви у ћелије, ако до тога не дође, панкреас добија поруку да треба да производи још више инсулина како би глукоза доспела у ћелије. Међутим, ћелије не реагују на инсулин, глукоза се нагомилава у крви и тада долази до прекомерног нивоа шећера у крви.

На предлог СЗО/Европски регион, Европски дан рационалне употребе антибиотика обележава се 18. новембра сваке године, а од пре седам година на предлог Светске здравствене организације и цела недеља, са циљем да се скрене пажња стручњака и јавности на опасност која прети јавном здрављу због резистенције бактерија на антимикробне лекове и да се повећа свест о потреби рационалне примене антибиотика. Најновији подаци показују да се широм Европе број болесника заражених резистентним бактеријама повећава и да је резистенција бактерија на антибиотике значајна претња јавном здрављу.

АНТИБИОТИЦИ (антимикробни лекови) су лекови који убијају бактерије или спречавају њихов раст и размножавање, па се користе за лечење инфекција људи, животиња и понекад биљака. Антибиотици су лекови који се користе за лечење бактеријских инфекција и нису сви активни против свих врста бактерија. Постоји више од 15 класа антибиотика који се разликују по својој хемијској структури и начину дејства.

Према дефиницији, свако поновљено пијење алкохола, без обзира на количину и учесталост, које ствара одређене проблеме (здравствене и/или социјалне), знак је алкохолизма и захтева стручну помоћ.
Конзумирање алкохола убраја се у битне факторе ризика за настанак болести, па чак и смртности. Истраживања показују да свако повећање алкохолног уноса од једног пића дневно се доводи у везу са повећаним ризиком од морталитета и морбидитета. Неке од болести на које утиче конзумирање алкохола су: рак, дијабетес, неуропсихијатријска обољења, заразне болести, као и болести јетре и панкреаса.
Осим здравствене штетности за особу која конзумира алкохол присутна је и друштвена штетност. Она подразумева негативан утицај на чланове породице, колеге, пријатеље и целокупну околину.
Превентивне стратегије везане за почетак конзумације алкохола су битне јер је почетан стадијум конзумације најважнији фактор у каснијој злоупотреби.
Када се говори о полним разликама, многа истраживања указују да мушкарци више конзумирају алкохолна пића од жена, као и то да раније почињу са самим конзумирањем алкохола.

Поштовани суграђани,
 
Обавештавамо Вас да је фиксна телефонска линија Центра за превенцију  013/313-349 у квару.
 
Све информације можете добити и заказати путем броја:  064/89-31-336
 
 
О поновном успостављању везе телефонске линије бићете благовремено информисани.
 
 
С поштовањем,
Ваш Дом здравља Панчево

Дом здравља Панчево, у оквиру пилот пројекта ,,Питај лекара'' у сарадњи са компанијом НИС, организовао је едукативна предавања за запослене.

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, докторка Ана Митрић, специјалиста опште медицине, руководилац Центра за превенцију одржала је предавање о метаболичком синдрому запосленима у НИС-у.

Основни циљ ових едукација је промоција здравих животних навика.

Др Ана Митрић је истакла да је метаболички синдром последица неадекватног начина живота и да настаје као последица нерегулисаног крвног притиска, повишеног нивоа шећера и масноћа у крви, физичке неактивности, праћено стањем гојазности са видљивим вишком телесне масти око струка и повећаним индексом телесне масе. Истакла је значај здраве и правилне исхране, која је најбитнији фактор за здравље и благостање, поред физичке активности, и напоменула значај превенције гојазности и регулације шећера и масноћа у крви, као и на које све факторе ризика треба обратити пажњу и како их отклонити начином живљења.

Дом здравља Панчево обележио је Светски дан дијабетеса низом активности, како би се истакао значај превенције ове болести, а едукативним предавањима имамо за циљ да слушаоце упознамо са факторима ризика, како се коригују и како спречити настанак болести.

Шећерна болест се јавља зато што панкреас не производи инсулин или не производи довољно инсулина и временом ће га производити све мање или организам не реагује на инсулин.
Део намирница се свари до простог шећера (глукоза) и крвљу се преноси до свих ћелија тела.
Инсулин се ствара у бета ћелијама панкреаса и омогућава да шећер из крви уђе у ћелије. Ћелијама је шећер потребан за добијање енергије.
2 типа дијабетеса:
-тип I (јавља се код деце и младих) и
-тип II (јавља се обично код старијих од 45. год. гојазних, недовољно физички активних, у трудноћи, код постојања дијабетеса у породици,код особа са повишеним вредностима триглицерида у крви (виши од 2.8), сниженог нивоа HDL (мањи од 0.9), код вишег крвног притиска од 140/90mmHg).

Дана 14. новембра 2022.године обележена је лекарска слава св. Козма и Дамјан - Врачеви, сечењем колача уз присуство свештенства СПЦ, менаџмента Опште болнице Панчево, Дома здравља Панчево и Завода за јавно здравље Панчево, кумова славе и многобројних здравствених радника. Том приликом су испред Српског лекарског друштва захвалнице добили др Зорица Сокић директорка Дома здравља Панчево, др Мери Кулић, др Мирјана Видић и др Андријана Гавриловић, др Ђорђе Лазаревић, др Моша Марковић, др Сузана Маслак, др Љиљана Мијовић, др Вељко Божић, др Илија Димитријевић, др Биљана Гавриловић, др Зорица Видић, др Горан Војновић и др Јелена Минић Васић.

Овогодишњој слави кумовала је др Љиљана Лазић директорка ЗЗЈЗ. Слава је као и сваке године протекла у лепом расположењу.

 

Дом здравља Панчево