Slika 1 new

Slika2 new

Slika 3new

Адреса: Долово, Жарка Зрењанина 2

Контакт телефон: 013/2634-118   062/807-30-31

Радно време: од 07 до 20 часова

Суботом од 07 до 13 часова

Недељом од 07 до 12 часова

Кликните за --> Актуелни распоред рада лекара

ZS Dolovo web

 Здравствена амбуланта ДОЛОВО

 

Здравствена амбуланта Долово је изграђена 1969. године.

 

Амбуланта има:

СЛУЖБУ ОПШТЕ ПРАКСЕ:

Шеф здравствене амбуланте: Др Корнелија Дражилов

Главна медицинска сестра: Ивана Грбин Пауновић

 

 ПАТРОНАЖНУ СЛУЖБУ:

  • патронажна сестра

СТОМАТОЛОШКУ СЛУЖБУ:

  • стоматолог
  • стоматолошка сестрa

 

ПЕДИЈАТАР долази једном недељно (среда) и пружа педијатријске услуге деци од нулте до 15 године.

Амбуланта пружа здравствену заштиту пре свега, мештанима села Долова (око 6500 становника), али је често у ситуацији да пружа здравствене услуге и становницима околних места (Мраморак, Леанка, викенд зона...).

У здравственој амбуланти се налази око 5600 здравствених картона за одрасло становништво и око 800 картона деце од 0 до 15 године живота.

Током 2016. године на амбуланти је извршена комплетна реконструкција крова. Лекарске ординације и интервенције су опремљене новим намештајем и климатизоване.

Актуелно

03. ДЕЦЕМБАР - МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Годишње обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом 3.децембра проглашено је 1992. године Резолуцијом 47/3 Генералне скупштине Уједињених нација. Обележавање овог дана има за циљ да промовише разумевање питања инвалидитета и мобилише подршку за достојанство, права и добробит особа са инвалидитетом.
Међународни дан особа са инвалидитетом је ове године посвећен теми „ТРАНСФОРМАТИВНА РЕШЕЊА ЗА ИНКЛУЗИВНИ РАЗВОЈ: УЛОГА ИНОВАЦИЈА У СТВАРАЊУ ПРИСТУПАЧНИЈЕГ И ПРАВЕДНИЈЕГ СВЕТА".
Глобално обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом 2022. обухвата три теме о којима ће се говорити, а које се односе на развој инклузије особа са инвалидитетом у области запошљавања, на смањење неједнакости и на инклузију у области спорта као примера добре праксе.
Иновације у области запошљавања укључују знања и вештине потребне за запослење у иновативном, брзопроменљивом технолошком пејзажу и помоћне технологије које могу повећати доступност запошљавању и бити укључене у радно место.

Прочитајте више ...

Акција поводом обележавања Светског дана борбе против шећерне болести

Како се у новембру обележава Светски дан борбе против дијабетеса, а  цео месец новембар је посвећен скретању пажње на значај превенције шећерне болести, Дом здравља Панчево у среду 30. новембра, у просторијама Здравствене амбуланте ,,Стрелиште“ организује још једну акцију превентивних прегледа намењену особама које болују од дијабетеса или које су у повећаном ризику да оболе од шећерне болести.

Прегледи ће бити спроведени кроз Саветовалиште за дијабет и том приликом циљано су позвани пацијенти којима ће бити измерен шећер у крви наште, затим пост прандијално (2 сата након оброка), као и тромесечни просек, гликозилирани хемоглобин (ХбА1Ц). Такође, биће им измерен крвни притисак и урађен ЕКГ као и антропометријско мерење (висина, тежина, обим струка) и одређен индекс телесне масе. Присутни ће имати прилику да добију савете лекара у складу са резултатима анализа, о превенцији ризика настанка шећерне болести или како да већ постојећу болест контролишу или смање њене негативне последице.

 

Дом здравља Панчево

 

 

Дијабетесна ретинопатија

Дијабетичка ретинопатија је једна од компликација шећерне болести, а симптоми су готово неприметни. Промене на очима настале као последица дијабетеса могу бити различите, а ово је једна од најчешћих.

Дијабетес повећавају ризик од разних других обољења, па и од развоја болести ока. Због дијабетеса, сви сегменти ока могу бити захваћени ако особа не води рачуна о свом здравственом стању. Управо је због тога веома важно обављати офтамолошке прегледе.

Шећерна болест (дијабетес), може захватити различите делове ока и изазива бројне проблеме са видом као што су: промене у диоптрији, повишен очни притисак и катаракта. Ипак, најчешће обољење је дијабетесна ретинопатија, која се јавља код више од 85 одсто дијабетичара и представља једну од најозбиљнијих компликација дијабетеса. Ове промене настају постепено, па што дуже траје дијабетес, то је већа могућност да се ова болест ока јави.

У основи болести долази до оштећења нормалних крвних судова, што онемогућава нормалну прокрвљеност и исхрану мрежњаче. Борећи се против тога, организам ствара нове неквалитетне крвне судове који су склони пропуштању течности и крви у околно ткиво.

Прочитајте више ...

Инсулинска резистенција

Шта је инсулинска резистенција?

Инсулинска резистенција је метаболичко стање, односно, одбрамбени механизам организма који се манифестује кроз повећан ниво инсулина у крви, што представља последицу отпорности ћелија на инсулин. 

Да би се разумео разлог настанка инсулинске резистенције, најпре треба објаснити која је улога инсулина у организму. Инсулин је хормон којег лучи панкреас, а његова основна функција је одржавање оптималног нивоа глукозе у крви, тиме што омогућава улазак глукозе у ћелије, којима је глукоза један од главних извора енергије. Распоређивањем глукозе у ћелије, инсулин регулише и рад мозга, будући да мозак као један од најважнијих извора енергије користи управо глукозу. 

Шта се дешава када се ове функције поремете? Када овај савршени механизам нашег организма не ради правилно, долази управо до инсулинске резистенције. Инсулинска резистенција се дефинише отпорношћу ћелија на инсулин, што инсулину онемогућава да обави своју функцију, па услед тога креће појачано лучење инсулина. С обзиром на то да је његова функција у овом процесу да расподели количину глукозе из крви у ћелије, ако до тога не дође, панкреас добија поруку да треба да производи још више инсулина како би глукоза доспела у ћелије. Међутим, ћелије не реагују на инсулин, глукоза се нагомилава у крви и тада долази до прекомерног нивоа шећера у крви.

Прочитајте више ...

СВЕТСКА НЕДЕЉА СВЕСНОСТИ РАЦИОНАЛНЕ УПОТРЕБЕ АНТИБИОТИКА (WORLD ANTIBIOTIC AWARENESS WEEK) 18-24. НОВЕМБАР 2022.

На предлог СЗО/Европски регион, Европски дан рационалне употребе антибиотика обележава се 18. новембра сваке године, а од пре седам година на предлог Светске здравствене организације и цела недеља, са циљем да се скрене пажња стручњака и јавности на опасност која прети јавном здрављу због резистенције бактерија на антимикробне лекове и да се повећа свест о потреби рационалне примене антибиотика. Најновији подаци показују да се широм Европе број болесника заражених резистентним бактеријама повећава и да је резистенција бактерија на антибиотике значајна претња јавном здрављу.

АНТИБИОТИЦИ (антимикробни лекови) су лекови који убијају бактерије или спречавају њихов раст и размножавање, па се користе за лечење инфекција људи, животиња и понекад биљака. Антибиотици су лекови који се користе за лечење бактеријских инфекција и нису сви активни против свих врста бактерија. Постоји више од 15 класа антибиотика који се разликују по својој хемијској структури и начину дејства.

Прочитајте више ...
Број телефона 013 / 317 - 901
Емаил
АдресаМилоша Обреновића 2-4, 26000, Панчево