Запослени у Хитној помоћи у посети вртићу „Бајка”


 

Настављена је акција Службе хитне помоћи и Дома здравља Панчево, у оквиру које лекари посећују вртиће у Панчеву и упознају децу са својим радом. Лекари су посетили вртић „Бајка” на Котежу 2, где је било весело. Деца су лекарима поставила бројна питања, а често су знала и одговоре. Међу дечацима и девојчицама је много оних који знају да помогну повређенима. Пример за тако нешто је превијање руке. Иначе, циљ ове акције јесте да се деца не плаше прегледа лекара, већ да се као мали упознају с овим послом.

 

– Увек наилазимо на одушевљење деце, а интересантно је заправо колико деца већ знају о функцији Хитне помоћи и због чега се зове. Ово је свакако прилика да здравствена култура, која је потребна читавом становништву, почне да се гради од малих ногу. Трудимо се да и приказивањем једног едукативног филма и радом у мањим групама децу информишемо чиме се бави Хитна помоћ, као и шта је сврха нашег рада, колико помажемо људима, у којим ситуацијама се зове Хитна помоћ и тако даље – изјавио је др Мирослав Тепшић, начелник Службе хитне помоћи Панчево.

 

Сарадња особља и деце из вртића „Бајка” је добра, а ово је још један корак у унапређењу те сарадње.

 

– Ово је за децу ослобађање од страха од „белих мантила”, јер то су мала деца – предшколци, а за нас, као васпитаче, ово представља отворена врата за сарадњу, као што смо и до сада имали са Стоматолошким и Дечјим диспанзером. Сада су то још једна врата – врата Хитне медицинске помоћи. Да знамо да у сваком моменту можемо да се обратимо када се нешто деси, што не волимо да се деси. За родитеље је важно да знају да се професионалци брину о њиховој деци док су они на послу – навела је Смиља Томић, руководилац вртића „Бајка”.

 

 

- Децу интересује чиме се бавимо. Прегледали су једни друге. Најинтересантнији им је стетоскоп, којим су слушали једни друге и тада су чули како куца срце и како се чују плућа. Неки су рекли да много јако чују, а ја сам им одговорила да замисле како је нама јако кад они плачу, како нама у ушима бруји... Поделили смо им шприцеве и материјал који би децу могао да интересује. Ово радимо ван свог радног времена, на добровољној основи, просто да бисмо деци приближили наш посао. Деца су врло заинтересована. Мислим да ће сада имати много мањи страх од лекара – рекла је Тамара Мирков из Службе хитне помоћи.

 

Запослени у Служби хитне помоћи наставиће ову акцију и у наредном периоду. Треба нагласити да лекари и здравствени радници који посећују панчевачке вртиће то раде ван радног времена.

 

 

Видео прилог можете погледати  ОВДЕ.

Фотографије можете погледати   ОВДЕ.

 

Извор: РТВ ПАНЧЕВО, 03. децембар 2015. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА