Владимир са ,,вештачким срцем“ чека донатора


Служба Кућног лечења на висини задатка

 

 

После два и по месеца од прве уградње вештачког срца у Србији нашем суграђанину Владимиру Петковићу, екипа ТВ Панчева обишла га је у његовом дому. Владимир је сада добро. Иако и даље у посебном режиму, оно му је омогућило да настави да живи и функциониште. Ипак, право решење је трансплатација. Зато, нека ова прича буде још један позив за пријаву за добровољног донатора органа.

Владимир Петковић, којем је пре два и по месеца уграђено вештачко срце, сам је отворио врата када је зазвонила екипа Телевизије Панчево. То довољно потвђују и његове речи да се осећа добро. Вештачко срце, то јест вештачка пумпа, била је једини начин да преживи јер је његово срце радило само са 10 одсто капацитета.

Рекли су ми да ми је, ако не уградим вештачку пумпу, остало још месец дана живота. Пумпа ти даје могућност живота , време до новог срца, јер је трансплатација једино могуће решење за мене. Битно ми је да сам ја покретан и да могу да возим ауто? Волим да идем на пецање и у природу, све могу да радим, наравно, у одређеној мери. Кад то све саберете у глави, врло је јасно да је све боље него два метра без геометра, рекао је Владимир Петковић.

Вештачко срце састоји се из три дела. Први је повезан са правим срцем, други је спољни апарат, а трећи ради на батерије и од њега зависи и ритам рада срца. Право срце, које је радило само са 10 одсто капацитета и даље је ту јер му се оставља улога биолошког органа без кога човек не би могао да фунцкионише. А радилица је вешташка пумпа. До уградње вештачког срца, Владимир није могао ни да говори.

Обавезан сам да водим рачуна о батерији, морам увек да имам пуне батерије и водим рачуна о свему. Имам резервне делове и још што шта морам да урадим, машина је врло проста и теже се квари. Обавезу имам да скидам податке са лап топа који прати пумпу и мој организам и затим да исте шаљем у Београд доктору Ристићу и докторки Емилији резултате. У петак идем на контролу. Проблем је тај што доктор познаје канилале који излазе из мог тела. Превијам се сваки дан, немам инфекције, нити бактерије, објаснио је Петковић.

И за екипу из Службе кућног лечења Дома здравља, која свакодневно превија Владимира, Владимиров случај је био велика новина и изазов.

У овом случају, лекар и сестра Кућног лечења воде рачуна о његовим ранама, тј. местима где су пласирани графтови. Бринемо о цевима којима је конектовано његово срце, практично два срца – мислим на леву и десну комору, које се налазе са спољне стране његовог трбушног зида. Такође, водимо рачуна о коагулацији, јер је битно да се не јави коагулација унутар његових крвних судова, рекао је доктор Велибор Радусиновић, начелник Службе кућног лечења.

 

Владимир је имао среће што је вештачко срце, које кошта око 150 хиљада евра, добио захваљујући донацији произвођача из Немачке. Али право решење за њега јесте трансплатација, то јест срце од од кадаверичног донатора. Ако га добије, ово вештачко срце даће неком другом, каже Владимир, како би помогао још некоме да дочека право излечење.

 

ИЗВОР: РТВ Панчево, 26. фебруар 2015. год.


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА