Вирусне и бактеријске инфекције учестале током летњег периода


 

Вирусне стомачне тегобе биле су током лета учестале код великог броја пацијента. Међутим, последњих дана доста млађих особа потражило је помоћ лекара због главобоље и болова у мишићима. Код једног броја њих рађене су и лабораторијске анализе, које су показле да се ради о бактеријским инфекцијама - објашњава шефица амбуланте ,,Нови свет" докторака Зорица Сокић.

 

- Већи број пацијента жалио се на гастоинтестиналне тегобе, праћене мучнином, проливастим столицама, боловима. У неколико ситуација смо радили лабораторисјке анализе и испоставило се да ради о вирусним инфекцијама, код којих се даје симптоматска терапија. Међутим, имали смо доста пацијента који су се јављали са тегобама као што су главобоља, болови у мишићима, повишена температура 38,5 – 39. Код тих пацијента, рађене лабораторијске анализе су указале да се ради о бакетријској инфекцији и у тој ситуацији се прибегава антибиотској терапији - рекла је др Зорица Сокић, шефица Здравствене амбуланте ,,Нови свет“.

 

Иако се ради о бактеријској инфекцији код млађих људи релативно брзо пролази. Оно што је важно, напомиње докторка Сокић, јесте да се антибиотска терапија увек испије до краја како пацијент не би постао резистентан.

 

 

Прилог можете погледати ОВДЕ.

 

 

Извор: РТВ ПАНЧЕВО, 1. септембар 2017. године

 

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА