Већи број интервенција на јавним местима због врућина


 

Лекари Службе хитне помоћи имају доста посла последњих дана. Због великих врућина био је већи број интервенција на јавним местима. Хронични болесници реагују на врућине, а свакога дана екипа Хитне помоћи збрињавају Панчевце који због врућине колабирају на улици. 

 

Последњих дана на снази је црвени метео аларм, а температуре у поједниним градовима достижу и 40 подеок. Често се могу јавити тегобе проузроковане врућинама које могу да погоде свакога без обзира на године. Оне се јављају у тренутку када тело више не може знојењем да регулише температуру. Из тих разлога често долази до колапса. Последњих дана лекари често указују помоћ особама које су се онесвестиле на јавном месту.

 

- Ноћас али и неклоко претходних ноћи и дана највише су угрожени пацијенти са респираторним тегобама, као и пацијенти са високим крвним притисаком , кардиоваскуларни болесници и највише интервенција код те категорије пацијената. Интервенције на јавном месту биле су због падова и повреда и колапса, то је нешто што много више имамо преко дана, али дешава се и у ноћним сатима - истакао је др Мирослав Тепшић начелник Службе Хитне помоћи.

 

Лекари често говоре о томе како да помогнемо себи када су ови тропски дани, а начини за одбрану од топлоте су различити: не излазити без преке потребе на жегу, уносити довољно течности и соли, и избегавати алкохол, а пре свега не прескачите доручак. Грађани се углавном придржавају савета лекара да у најтоплијем делу дана не бораве напољу. Не подносе сви на исти начин високе температуре, и свако има свој начин за освежење.

 

Последњих дана повећан је број интервенција на јавном месту због колапса. То је углавном проблем што се наше интервенције дешавају углавном код људи који су преко 7о година али и код веома младих особа. Увек говоримо да је унос течности приоритетан у овом периоду, али и редовни оброци , посебно доручак и зато се дешавају грешке које завршавају колапсом. На сву срећу нису то озбиљнија стања код млађе популације, али може доћи до повређивања приликом пада - рекао је др Тепшић.

 

Дебела хладовина, доста течности, лагани оброци и климатизоване просторије добар су начин да избегнете непријатне ситуације као што је колапс на улици.

 

 

Прилог можете погледати ОВДЕ.

 

 

Извор: РТВ ПАНЧЕВО, 11. јул 2017. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ