Ванболничко збрињавање повређених пацијената


 

У петак, 03. јуна, у просторијама Дома здравља Панчево организован је курс на тему „Ванболничко збрињавање повређених пацијената“. Лекари из Сомбора, Суботице, Зрењанина и Темерина одржали су предавање и  практичне вежбе о најзначајнијим аспектима збрињавања повреда, од тријаже и почетног третмана па све до појединачних мера указивања медицинске помоћи у зависности од механизма повређивања.

 

Овакав вид едукације је од велике важности за особље Службе хитне медицинске помоћи и здравствених станица у насељеним местима, уз прилику за усавршавање вештина и проверу адекватности мера и поступака који се примењују у свакодневној пракси.

 

О савременом значају трауме говори податак да је она водећи узрок смртности популације у узрасту од 1 до 44 године старости. Преживљавање тешко повређене особе у великој мери зависи од фактора времена. Ако се овим подацима додају и чињенице да повреде нису увек видљиве на месту акцидента, не треба много објашњавати колико су важни правовременост и стручност у поступању медицинског особља. Основне поруке едукације су да ургентни тимови морају бити увежбани, што подразумева стално тренирање вештина.

 

Списак вештина добро утренираног тима је велик, али се пре свега истиче значај адекватног пријема позива, процене места несреће и механизма настанка трауме, процене озбиљности повреда и животне угрожености, примене неопходних мера одржавања виталних функција пацијента, и оно што је можда од пресудног значаја, а то је безбедна евакуација и транспорт пацијента до здравствене установе вишег нивоа.   

 

 

Слике можете погледати ОВДЕ.


Прилог можете погледати ОВДЕ.


 

Др Мирослав Тепшић, начелник Службе хитне  медицинске помоћи


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА