Вакцинација против хепатитиса Б


 

Подаци Светске здравствене организације показују да је око 500 милиона људи инфицирано хроничним хепатитисом Б или Ц и око милион људи годишње умре од последица вирусних хепатитиса. У 2015. години, према подацима Завода за Јавно здравље, хепатитиси Б и Ц су у порасту и пријављено је 26 оболелих у Јужнобанатском региону, што је за трећину више него претходне године.

 

Светски дан борбе против хепатитиса ове године обележава се под слоганом „Упознај хепатитис - Реагуј сада“. Постоји више врста заразног обољења јетре, односно хепатитиса А, Б, Ц, Д, Е и различити су путеви њиховог преношења. У 2015. години, према подацима Завода за Јавно здравље, пријављено је 26 оболелих од вируса хепатитиса Б и Ц.  Док је 15 особа инфицирано хепатитисом Б, од тога тринаесторо није вакцинисано, а за две особе се не зна вакцинални статус. Докторка Дубравка Николовски, специјалиста хигијене у Заводу за јавно здравље, објашњава на који начин се можемо инфицирати.

 

„Хепатитис А се преноси фекалним путем и зову га још и болест прљавих руку. Можемо га добити ако не оперемо довољно храну, може се добити преко воде. Честе су породичне инфекције овим вирусом. Међутим у нашем региону била је само једна у 2014. години, прошле године није била. Смањен је у прошлој гопдини и број оболелих од хепатитиса А и био је само један оболели, а њих 12 је било 2014. Хепатитис Б и Ц су болести које се пренопсе путем секрета, крви, телесних течности, а у ризику су и здравствени радници и особе које су у контакту са зараженом крвљу. Затим радници који раде на депонији где је канализација, већа је вероватноћа да ће бити заржени“, рекла је др Дубравка Николовски.

 

У борби против хепатитиса Б најбезбеднији и најефикаснији начин је вакцинација. Она почиње већ на самом рођењу. Вакцину против хепатитиса Б могу примити и одрасли који спадају у ризичну категорију.

 

„Против хепатитиса „Б“ деца се вакцинишу на самом рођењу. То је вакцина која је уврштена у календар обавезне имунизације од 2007. године. Сама вакцина се даје у првих 24 часа по рођењу здравој беби. Наставак вакцинације се спроводи код нас у Дому здравља и важно је да се испоштује ритам давања вакцине. Следећа доза је након месец дана и трећа доза 6 месеци од првог давања. Важно је да дете прими све три вакцине и да буде потпуно заштићено. На тај начин ће стећи прави имунитет који је дуготрајан. Бенефит вакцинације је велики, јер је обољевање од заразних болести деце која се не вакцинишу тешко и доноси могућност великих компликација. Ако је у питању хепатитис “Б” то су хронични облици болести цироза, малигнитети, једна тешка стања“,  изјавила је Биљана Лазаревић, кординатор имунизације у Служби за здравствену заштиту деце.

 

Почетак болести код хепатитиса је подмукао, често је праћен са врло благим симптомима као што су губитак апетита, мучнина, повраћање, жутица... Данас, само 1 од 20 особа са вирусним хепатитисом зна да га има. И само једна од 100 особа се тестира. Процењује се да 95% људи са хепатитисом нису свесни своје инфекције. У 2015. години хепатитиси заузимају шесто место у Јужнобанатском региону од укупног броја пријављених заразних болести. Тестирање се може обавити у лабораторији Завода за јавно здравље и у лабораторијама других здравствених установа.

 

 

 

Прилог можете погледати  ОВДЕ.

 

 

 

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 28. јул 2016. год


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА