УПОЗНАЈМО СЕ СА: Др Зоран Ђурђев, специјалиста спортске медицине


 

Др Зоран Ђурђев, рођен 1966. године, специјалиста медицине спорта у Дому здравља, најпре је радио четири године у Служби хитне медицинске помоћи, затим у спортском диспанзеру, а сада већ у одсеку за спортску медицину. Медицински факултет студирао је у Новом Саду, а завршио га је у Београду. До сада је радио као секретар Секције спортске медицине, а од јануара 2015. је и њен председник, као и члан Председништва. У прошлом мандату био је члан Здравствене комисије Олимпијског комитета Србије. Ожењен, отац две девојчице.

 

Шта је медицина спорта?

 

Медицина спорта је релативно млада превентивна грана медицине која се превенствено бави систематским, спортско медицинским прегледима учесника у спорту, физиологијом и хигијеном спорта. Спортска медицина се бави превентивом и куративом. Основа превентивног рада су спортски превентивни систематски прегледи. Сврха тих прегледа је процена способности личности за одређену врсту спорта, односно физичке активности. Куративни део се своди на збрињавању повреда и стања која настају као последица бављења физичком активношћу у оквиру својих делатности.

 

 

Закон и правилници о спорту дефинишу, ко има право систематских прегледа. У јединицама локалне самоуправе где не постоји специјалиста спортске медицине  право прегледа имају овлашћени интернисти, кардиолози специјалисти опште медицине, педијатри и  медицине рада. Сваки другачији начин прегледа ван правилника и ван овлашћења третира се као прекршај.Такође је дефинисана методологија и учесталост обављања систематских прегледа, као и стандарди  и нормативи самог прегледа.

 

 

Колико често се морају обављати спортски прегледи и шта обухвата превентивни преглед учесника у спорту?

 

Сваки спортиста такмичар мора два пута да буде прегледан и то је Законом о спорту строго дефинисано. Прегледи се раде на захтев клубова и тада се заказују прегледи за цео клуб.

Превентивни прегледи обухватају пре свега вађење крви, ради се узимање антропометријских мера (висине и тежине , боди мас индекса), процена раста за дечаке млађе од 20 година и девојчице млађе од 18 година, клинички преглед срца и плућа, ЕКГ, моторички тестови и преглед стопала. Веома је важно истаћи да се вађење крви учесника у спорту обавља у просторијама одсека за спортску медицину, јер се на тај начин здрава деца не мешају са болесним људима у чекаоници лабораторије Дома здравља. Битно је да се сви прегледи завршавају током једног дана. Деца до 15 година морају имати потписану сагласност родитеља или родитељи морају доћи заједно са њима.

 

Који су најчешћи здравствени проблеми младих спортиста?

 

Најчешћи проблеми су проблем деформитета кичме и стопала.

 

 

Деформисана стопала не ходају онако како треба да ходају него онако како могу да ходају, а она су основа целог локомоторног система. Касније проблем стопала се шири на колена кукове и на међупршљенске зглобове. Код деце постоји велики ризик да дође до кривљења кичме, а код старијих људи се отварају могућности настајања обољења хрскавице колена, кука и међупршљенских зглобова.

 

Шта је циљ медицине спорта?


Повреде, поготово у спорту постају све чешће обзиром на повећане захтеве. Оне чине 15% од укупног броја повреда, а свака десета повлачи са собом и радну неспособност. Задатак медицине спорта је да повређеног спортисту, у сарадњи са другим специјалистичким гранама у потпуности оспособи, у што краћем року, без каснијих могућих последица. Здравствено васпитним радом свакодневно се едукују пацијенти, добијају информације о конкретном проблему и на који начин могу да га спрече и предупреде. Превентивним прегледом се процењује способност личности за одређену врсту спорта, односно физичке активности. У данашње време када је човек све више прикован за столицу и када се све мање креће, заборавља се на значај саме физичке активности, а физичка активност  је веома важна и она јесте предуслов за здрав, а тиме и успешан живот.

 

С поштовањем,

Др Зоран Ђурђев, специјалиста спортске медицине


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА