Упала уха и кожне инфекције код деце


 

Током летњих дана и великих врућина, поред стомачних вироза, због чега најчешће родитељи доводе децу код педијатра, врло често долазе и када код детета уоче промене на кожи које су непријатне, јер изазивају свраб и црвенило, а често се јављају и због упале уха. О чему се заправо ради, објашњава докторка Југослава Станојевић, педијатар у Служби за здраствену заштиту деце.

 

- Имамо доста инфекције коже и инфекција спољашњег ушног канала. Један од разлога је купање у кућним базенима углавном стајаће воде. Болест се брзо шири, у почетку се јавља једна мала промена, мали плик, који се за једна дан локално прошири и јавља се и на другим местима. Углавном се родитељи одмах јаве чим примете промене на кожи. Терапија је локална и дајемо антисептике, повидон јод и локалну антибиотску терапију. Углавном се промене суше, довољна је локална терапија, али уколико за неколико дана не пролази и шири се укључује се антибиотик, али се то ретко дешава - рекла је др Југослава Станојевић, педијатар.

 

Упала уха је такође учесталија током летњег периода када је сезона купања.

 

- У последњих неклоко година имамо велики пораст деце са акутним упалама средњег уха. Лети због купања на јавним местима присутне су инфекције спољашњег ушног канала. То се такође решава локалном антибиотском терапијом и више је у домену ОРЛ, али и педијатри могу доста тога да ураде. Дете не може да локализује бол да ли је у спољњем или унутрашњем делу уха. Сваки педијатар има отоскоп и види да ли се ради о спољашњем ушном каналу или упала средњег уха - објашњава др Југослава Станојевић.

 

Како би избегли промене на кожи, дете теба истуширати после купања било да се ради о кућном базену или се дете купало на реци, језеру и мору.

 

 

Прилог можете погледати ОВДЕ.

 

Извор: РТВ ПАНЧЕВО, 3. септембар 2017. године

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ