Унапређење квалитета рада у примарној здравственој заштити – рационална употреба лабораторије


Курс под називом „Унапређење квалитета рада у примарној здравственој заштити – рационална употреба лабораторије” одржан је у Градској управи. Он представља континуирану медицинску едукацију у организацији Дома здравља Панчево. Предавања су одржали магистар специјалиста медицине докторка Славица Цимбаљевић, директорка Коморе биохемичара Србије, и примаријус доктор Велибор Цанић, саветник у Комори биохемичара. Из Дома здравља Панчево предавање је одржао доктор Слободан Овука и начелница службе лабораторије магистар фармације Данијела Ристовски Коринц.

 

Курс подразумева унапређење квалитета рада у примарној здравственој заштити са акцентом на рационалној употреби лабораторије. Њему су се одазвали и запослени из болнице и домова здравља из околних места, као и комплетан Јужнобанатски округ.

Разговарало се о проблемима у организацији служби и размењивала су се мишљења о унапређењу квалитета рада у примарној служби лабораторијске дијагностике. 

 

Начелница службе лабораторије Данијела Ристовски Коринц сматра да је овакво окупљање прави начин да се прикажу проблеми и дају предлози за решавање проблема.

 

Проблеми на које се свакодневно наилази су:

– Пре свега, превелики број пацијената који траже анализе и оно што је највећи проблем јесте неадекватна припрема тих пацијената, што је често узрок понављања анализа. Без обзира на то шта лекар тражи и шта се изведе од анализа, уколико се пацијент не припреми на прави начин, то је велики проблем. С друге стране, нама је помогло то што смо унапредили систем рада аутоматизацијом и увођењем информационих технологија. Помогла је и добра организација саме установе и акредитација која је дефинисала све процедуре и процесе у раду – навела је начелница службе лабораторије Данијела Ристовски Коринц.

 

На питање колико људи дневно пролази кроз лабораторију Дома здравља, начелница службе лабораторије одговорила је око 400 пацијената дневно. Она је истакла да је то огроман број анализа. Годишњи број анализа је око милион.

 

Како је могуће решити овакве проблеме?

– Када говоримо о организацији, на првом месту то је увођење аутоматизације, информационих технологија, добре организације и набавка свега оног што је потребно за нормално функционисање лабораторије у 21. веку. Технологија брзо напредује и ми морамо да је пратимо, а можемо имати велике уштеде што се новца и опреме тиче. Оно што нам је свима проблем јесте недостатак кадрова, јер се не дозвољава пријем нових људи, па тако морамо кадрове надоместити управо новим технологијама. Врло је битна едукација пацијената, здравствено васпитање, како да се на прави начин припреме за узорковање за анализе, да би она коју добију, била релевантна и како се не би понављало узорковање – изјавила је Данијела Ристовски Коринц.

 

Тема курса била је „Значај преаналитичке фазе лабораторијских испитивања”, а она подразумева све оно од момента одлучивања за одређени тест, па до момента док се крв не извади у лабораторији, објаснила је начелница службе лабораторије Данијела Ристовски Коринц.

Она је додала да је та фаза најрањивији део процеса јер се око 70 посто грешака деси управо тада. Појаснила је и да је та фаза део дијагностике која се дешава ван лабораторије, а неадекватна припрема пацијената може довести до погрешног резултата. На пример, пацијенту треба да се извади крв да би се одредио ниво глукозе и он пре тога мора да зна да не сме да доручкује да би добио адекватан резултат и да му не би тражили понављање вађења крви. Ристовски Коринц напоменула је и да су амбуланте с лабораторијама повезане преко софтвера и да ће се наставити та едукација. Она је истакла да је дат дужи период док се сви здравствени радници довољно не уиграју око примене нових технологија. Чим се резултати валидирају, новина је да ће истог момента бити у електронском картону код пацијента, рекла је Ристовски Коринц.

 

Извор: Радио Панчево, 29. мaрт 2015. године

Фотографије можете погледати ОВДЕ.


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА