Ултразвучни апарат у квару, прегледи се ипак обављају


Иако је ултразвучни апарат у Служби за радиолошку дијагностику Дома здравља скоро месец дана у квару, прегледи се ипак обављају. Докторка Оливера Моц  каже да се за сада прегледи штитасте жлезде и доплер крвних судова обављају на портабл апарату слабије резолуције. Сервисер је обећао да би за 15-так дана ултразвучни апарат могао бити поправљен. 

Ултразвучни апарат у Служби за радиолошку дијагностику Дома здравља од 15. јануара је у квару. Разлог је непрекидан рад овог апарата на коме је за годину дана обављено девет хиљада прегледа. Међутим, док се чека на нови део, у овом центру се раде ултразвучни прегледи штитне жлезде и доплер крвних судова, али на апарату слабије резолуције. Једино се ултразвучни прегледи дојке за сада не заказују.

Пацијенти су враћени само тог дана када је апарат покварен, док нисмо добили на коришћење портабл апарат од фирме која нам сервисира ултразвучни апарат. Апарат ради дванаест сати дневно сваког радног дана током целе године. У току прошле године урађено је девет хиљада  ултразвучних прегледа а било је планирано шест хиљада, и заиста је велики притисак на апарат и службу. Тако да плоча за електронско напајање мора да буде замењена, а део се набавља из Француске и све зависи од царинске процедуре колико ће се чекати на поправку тог апарата. До тада се раде ултразвучни прегледе и абдомена и штитне жлезде и крвних судова, мада се мало ограђујемо јер овај портабл апарат нема тако добру резолуцију као наш апарат и чекају пацијенткиње на ултразвук дојке зато што сонда није одговарајућа за неке финије промене.

Поправка ултразвучног апарата се очекује за две недеље и тада ће све жене које чекају на ултразвучни преглед дојке бити позиване телефоном. У Служби за радиолошку дијагностику за све прегледе се чека најдуже до три месеца. Међутим, уколико жена уочи промене на дојци, шаље се на хитан ултразвучни преглед код онколога.

 

Прилог можете погледати  ОВДЕ.

 

Извор : РТВ ПАНЧЕВО, 6. фебруар 2015. год.

Шеф Службе за радиолошку дијагностику докторка Оливера Моц


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА