У вези вакцинације по савет код педијатра


 

Одзив за вакцинацију деце у Служби за здравствену заштиту деце Дома здравља је добар, али су све учесталија питања родитеља да ли вакцинацијом деце појединим вакцинама може доћи до развоја одређених болести.

 

Начелница Предшколског диспанзера докторка Љиљана Томић каже да се родитељи често не косултују са својим педијатром, већ се поводе за непровереним информацијама које се пласирају на интернету. 

 

Око 90 одсто родитеља своју децу редовно доводи на вакцинацију у Предшколски диспанзер Дома здравља. Ипак, има и оних родитеља који имају отпор према вакцинацији деце. Најчешћи разлог су непотпуне и нетачне информације које читају на интернету, а пласирају их нестручне особе, каже начелница Службе за здравствену заштиту деце докторка Љиљана Томић.

 

Све чешће постоји отпор родитеља да вакцинишу децу. Разлог који наводе је прочитана информација на интернету или кажу да је у њиховом блиском окружењу, тачније, како кажу, у комшилуку, неко након вакцине добио аутизам. Нетачно је да Аутизам може да се добије по добијању вакцине. Ако би се стварно десило да вакцина доноси компликацију, не би било само двадесеторо-тридесеторо деце за целу годину ‒ рекла је др Љиљана Томић и наглашава да не смемо заборавити да су захваљујући вакцинацији искорењене многе заразне болести које су биле смртоносне, и додаје да дете које не прими редовно вакцине има много веће шансе да се разболи.

 

‒ Ако се дете не вакцинише, десет пута је већа могућност да дође до компликације ако се разболи од болести за коју имамо вакцине, које су безбедне, а то значи атестиране, контролисане на више нивоа, и у Агенцији за испитивање лекова ‒ истиче др Томић.

 

Тренутно у Служби за здравствену заштиту деце недостаје вакцина против дечје парализе, коју деца пију, али би ускоро требало да стигне, нагласила је докторка Томић.

 

 

Прилог можете погледати  ОВДЕ.

 

Извор: РТВ ПАНЧЕВО, 30. јануар 2016. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА