„Темпирање“ циклуса - летња пракса


 

У Служби за здравствену заштиту жена Дома здравља често пацијенткиње током лета траже савет од гинеколога како да одложе менструални циклус док су на летовању. Начелник ове Службе, доктор Стојан Вишекруна објашњава да ли то може утицати на здравље жена.

 

Током лета постала је учестала појава да се због летовања помера или темпира менструални циклус. Да би се померио датум менструације жене често на своју руку без консултације са гинекологом користе антибеби пилуле. Колико је опасно поигравати се хормонима и да ли то на неки начин збуњује организам објашњава начелник Службе за здравствену заштиту жена доктор Стојан Вишекруна.

„Зна се да на тај менструални циклус утичу углавном два хормона, има их много више у женином телу, али су главни естроген и прогестерон. Естроген је тај који служи да унутрашњост материце задебља и ако се деси овулација 13,14,15. дан створи жуто тело у коме почне да се лучи прогестерон. Тај прогесерон је заправо заслужан да следећи циклус дође на време. Оно што ми можемо да урадимо у последњих 15 година када боље познајемо тај циклус да прогестероне додамо женином телу и да на тај начин диригујемо када ће наступити следећи циклус“,  истакао је др Стојан Вишекруна.

 

Како треба користити правилно антибеби пилуле због одлагања менстралног циклуса да касније не би имали проблема објашњава доктор Вишекруна.

 

 „Ако сам рекао да то није тако опасно и страшно не значи да може да се ради нон стоп. Једном годишње апсолутно никакве последице по женино здравље не постоје. Овде ове таблете које служе за одлагање циклуса су само прогестеронске и на тај начин што дајемо у одређене дане циклуса можемо или да убрзамо или успоримо циклус “,објаснио је др Стојан Вишекруна.

 

Уколко на летовању жене желе да буду потпуно сигурне да неће добити циклус потребно је да од 11-ог дана циклуса почну да пију антибеби таблете, а после десетак дана када се крене кући престану са узимањем ових пилула и за неколико дана жена би требало да прокрвари, објашњава доктор Вишекруна. Пошто је палета анибеби пилула на тржишту велика, доктор Вишекруна истиче да је зато важно да консултујемо гинеколога који ће нам препоручити која нам највише одговара.

 

 

 

Прилог можете погледати ОВДЕ.

 

 


ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 24. јул 2016. год


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА