15. мај - Светски дан породице


 

Породица представља најстарију, најснажнију и хомогену друштвену групу. Она је темељ на којем се изграђује друштво; проблеми који ометају њено функционисање утицаће на функционисање целокупног друштва.

 

У факторе који угрожавају стабилност породице убрајамо: сиромаштво, убрзани начин живота и технолошки развој, ратови и социо-економско стање у друштву, касније ступање у брак, разводе, насиље у породици.

 

Породица представља друштвену биолошки детерминисану групу и примарну заједницу у којој се развија личност детета и која обезбеђује психолошко-социјалну повезаност својих чланова.

 

Породица је незаменљива средина за формирање једне личности, она је подложна променама и прилагодљива у времену и простору.

 

У чланове породице поред родитеља и деце (усвојене, брачне, ванбрачне), убрајамо и супружнике и ванбрачне партнере, деде и бабе и унуке, веренике и хомосексуалне партнере као и одрасле особе и њихове родитеље односно друге сроднике.

 

Новије поделе обухватају три основне породичне структуре од којих свака има више подструктура. Нуклеарна породица је прва а њу чине родитељи и деца. Она може имати различиту структуру у зависности од тога да ли се састоји од оба супружника и деце (потпуна породица) или недостаје један родитељ-супружник (непотпуна породица). Биолошка породица је она коју чине брачна или ванбрачна заједница жене и мушкарца са биолошким потомством, социјална породица је она коју чине супружници или ванбрачни партнери који немају децу, адоптивна породица  се састоји од усвојитеља и усвојеног детета.

 

Снаге породице представљају темеље за развој једне породице које се активирају у критичним ситуацијама, а чине их: заједништво, приврженост, подршка, блискост, подстицање деце за даљи развој.

 

У свакој породици мора да постоје  границе чија је функција да штите породицу од претераног утицаја других. Оне морају бити „полупропусне“ прилагодљиве одређеној ситуације, не круте али не и потпуно пропусне.

 

Здрава породица не подразумева породицу која нема ни један проблем, то је породица која се суочава са проблемима  и решава их на најбољи могући начин.

 

Брзи начин живота, борба за егзистенцију и животни стил који диктира потрошачко друштво допринели су слабљењу стубова који чувају породицу и наставку кризе не само друштвених већ и људских вредности.

 

Породицу чине људи који су се на најбољи и најлепши начин повезали и који ће увек бити ту једни за друге, и у радост и у тузи и у победи и у поразу.

 

Породица је била и остаће најбољи ослонац за свако дете, а сложна породица представља најбољи основ за дечије одрастање.

 

„ИМАТИ ГДЕ ОТИЋИ ЈЕ – ДОМ

ИМАТИ НЕКОГА ВОЛЕТИ ЈЕ – ПОРОДИЦА

ИМАТИ ОБОЈЕ ЈЕ – БЛАГОСЛОВ“

ДОНА ХЕЏИС

 

 

 

Шкрпан Ленче, поливалентна патронажна сестра

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ