15. мај - Светски дан породице


 

Породица представља најстарију, најснажнију и хомогену друштвену групу. Она је темељ на којем се изграђује друштво; проблеми који ометају њено функционисање утицаће на функционисање целокупног друштва.

 

У факторе који угрожавају стабилност породице убрајамо: сиромаштво, убрзани начин живота и технолошки развој, ратови и социо-економско стање у друштву, касније ступање у брак, разводе, насиље у породици.

 

Породица представља друштвену биолошки детерминисану групу и примарну заједницу у којој се развија личност детета и која обезбеђује психолошко-социјалну повезаност својих чланова.

 

Породица је незаменљива средина за формирање једне личности, она је подложна променама и прилагодљива у времену и простору.

 

У чланове породице поред родитеља и деце (усвојене, брачне, ванбрачне), убрајамо и супружнике и ванбрачне партнере, деде и бабе и унуке, веренике и хомосексуалне партнере као и одрасле особе и њихове родитеље односно друге сроднике.

 

Новије поделе обухватају три основне породичне структуре од којих свака има више подструктура. Нуклеарна породица је прва а њу чине родитељи и деца. Она може имати различиту структуру у зависности од тога да ли се састоји од оба супружника и деце (потпуна породица) или недостаје један родитељ-супружник (непотпуна породица). Биолошка породица је она коју чине брачна или ванбрачна заједница жене и мушкарца са биолошким потомством, социјална породица је она коју чине супружници или ванбрачни партнери који немају децу, адоптивна породица  се састоји од усвојитеља и усвојеног детета.

 

Снаге породице представљају темеље за развој једне породице које се активирају у критичним ситуацијама, а чине их: заједништво, приврженост, подршка, блискост, подстицање деце за даљи развој.

 

У свакој породици мора да постоје  границе чија је функција да штите породицу од претераног утицаја других. Оне морају бити „полупропусне“ прилагодљиве одређеној ситуације, не круте али не и потпуно пропусне.

 

Здрава породица не подразумева породицу која нема ни један проблем, то је породица која се суочава са проблемима  и решава их на најбољи могући начин.

 

Брзи начин живота, борба за егзистенцију и животни стил који диктира потрошачко друштво допринели су слабљењу стубова који чувају породицу и наставку кризе не само друштвених већ и људских вредности.

 

Породицу чине људи који су се на најбољи и најлепши начин повезали и који ће увек бити ту једни за друге, и у радост и у тузи и у победи и у поразу.

 

Породица је била и остаће најбољи ослонац за свако дете, а сложна породица представља најбољи основ за дечије одрастање.

 

„ИМАТИ ГДЕ ОТИЋИ ЈЕ – ДОМ

ИМАТИ НЕКОГА ВОЛЕТИ ЈЕ – ПОРОДИЦА

ИМАТИ ОБОЈЕ ЈЕ – БЛАГОСЛОВ“

ДОНА ХЕЏИС

 

 

 

Шкрпан Ленче, поливалентна патронажна сестра

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


4.2. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА
15.2. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА