СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ – 01. ДЕЦЕМБАР


 

Светски дан борбе против сиде се обележава 01. децембра сваке године свуда у свету. Циљ обележавања је да се скрене пажња на значај превенције и раног откривања инфекције изазване ХИВ вирусом, како би се на време поставила дијагноза и на време почело са одговарајућим лечењем.

 

Сида је заразна болест коју изазива ХИВ вирус и која представља последњи стадијум инфекције изазване овим вирусом, а карактерише је слабљење имунитета, што инфицирану особу чини подложну широком спектру инфекција. Постоји разлика између појмова ХИВ позитивне особе и особе оболеле од сиде. ХИВ позитивна особа је особа заражена вирусом, али то још увек не значи да има сиду. До појаве болести може проћи 2 - 10 година. Најчешћи пут преношења ХИВ инфекције je сексуалним путем, затим путем крви, путем вагиналног секрета, семене течности, млека мајке која доји...

 

Важно је знати да се ХИВ вирус не може пренети пољупцем, грљењем, додиром, кијањем, кашљањем... Не постоје забележени случајеви преноса пљувачком, знојем или сузама. Такође се не може пренети купањем у базену или седењем у истој просторији са ХИВ позитивном особом.

 

 

Да би се спречило уношење ХИВ-а у организам, током сексуалног односа је неопходно користити КОНДОМ као вид заштите. Затим, особе које су подложне коришћењу дрога, могу се заштитити ако не користе већ искоришћене игле. Такође, после ризичног понашања се треба јавити у ДПСТ саветовалиште у Заводу за јавно здравље Панчево, како би се добровољно-поверљиво-саветовали-тестирали. На тај начин, штитећи себе штите и друге.

 

 

Уз благовремену антиретровирусну терапију, већина особа инфицираних ХИВ-ом може да има дуг, продуктиван и квалитетан живот.

 

 Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА