14. новембар - СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ


 

14. новембра обележава се Светски дан борбе против шећерне болести, са циљем да се скрене пажња и интересовање јавности на могућност примарне превенције шећерне болести, као и сложеност здравствених последица.

 

 

Ове године Светски дан дијабетеса обележава се под слоганом  „Жене и дијабетес - наше право на здраву будућност“.

 

 

Шећерна болест се може назвати обољењем савременог доба, будући да настаје услед недовољне физичке активности, неправилне исхране, гојазности и изложености стресу. Наследна предиспозиција је, такође, један од фактора ризика, али на који не можемо да утичемо.

 

 

Због благе симптоматологије шећерна болест често годинама протиче неопажено, открива се случајно, када су већ присутне компликације као што су: болести срца и крвних судова, болести ока, бубрега и нервног система.

 

 

Најважнији знаци (симптоми) шећерне болести су: појачана жеђ, често мокрење - посебно ноћу, нагли губитак телесне тежине, умор и малаксалост, губитак енергије, сметње у виду, споро зарастање рана, уста су често сува, а глад је повећана. Када се ови симптоми  јаве, требало би да се ове особе обрате лекару.

 

 

Усвајањем здравих стилова живота као што су: правилна исхрана, дозирана физичка активност, одржавање нормалне телесне тежине, контрола стреса, као и живот без дуванског дима, може се болест избећи или спречити настанак компликација уколико се болест већ јавила.

 

 

Центар за превенцију Дома здравља Панчево

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.10. МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИХ
1.10. ОКТОБАР – НАЦИОНАЛНИ МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ
10.10. СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА
14.10. СВЕТСКИ ДАН ДАВАЛАЦА ОРГАНА
15.10. СВЕТСКИ ДАН ЧИСТИХ РУКУ
15.10. СВЕТСКИ ДАН СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ ОСОБА
16.10. СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ
17.10. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИРОМАШТВА
20.10. СВЕТСКИ ДАН ОСТЕОПОРОЗЕ
24.10. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ
30.10. ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА