24. октобар је Светски дан борбе против карцинома дојке, а ви о грудима треба да бринете целе године!


 

Октобар, месец борбе против рака дојке, обележава се у многим земљама широм света како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести, на подизање свести о значају превенције и раног откривања рака дојке, као и о палијативном збрињавању особа оболелих од ове болести.

 

Карцином дојке је најчешћи карцином дијагностикован код жена, како у свету, тако и у Србији.

 

Најзначајнији фактори ризика за настанак карцинома дојке су: женски пол: карцином дојке је 100 пута учесталији код жена него код мушкараца,животна доб: појава карцинома дојке расте са животним добом и највећа је у групи од 55 до 65 година старости, позитивна породична анамнеза за карцином дојке код блиских рођака (мајке, бабе, сестре, тетке) повећава више од 2 пута ризик од настанка карцинома дојке; генетски фактори, густина жлезданог ткива, гојазност, хормонски фактори, физичка неактивност, неправилна исхрана...

 

У току раног развоја, карцином дојке не даје симптоме и знаке присуства болести. Како тумор расте, могу се јавити неки од следећих симптома и знакова: Квржица или чворић у ткиву дојке који се не мења у односу на период менструалног циклуса, који не боли, мада може бити осетљиво на додир. Затим може се јавити оток у пазушној јами, равна или увучена брадавица, свраб или појава улцерације у пределу брадавице...

 

Било каква промена у изгледу, величини, текстури коже или температури дојке. Наборана кожа која подсећа на кору поморанџе може бити знак присутног карцинома.

 

Појава бистрог или крвавог секрета из брадавице не мора бити сигуран знак присуства карцинома, али свакако мора бити адекватно испитан, како би се утврдио узрок његовог присуства.

 

ПРЕВНЦИЈА КАРЦИНОМА ДОЈКЕ


-САМОПРЕГЛЕД ДОЈКИ ЈЕДНОМ МЕСЕЧНО

-ПРЕГЛЕД ДОЈКИ ОД СТРАНЕ ЛЕКАРА ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ

-РЕДОВНИ УЛТРАЗВУЧНИ ПРЕГЛЕДИ ДОЈКИ

-СКРИНИНГ МАМОГРАФИЈА ( 50 – 69 година живота на 2 године)

 

Избор животних навика игра кључну улогу  за здравље груди сваке жене. Редовна физичка активност, избегавање гојазности и регулација телесне тежине, као и избалансирана исхрана су битни фактори за очување здравља груди. Поред примарне превенције и промоције здравих стилова живота јако је битна и секундарна превенција, односно рано откривање рака дојке.

 

Самопреглед дојки неоспорно је важан део здравственог васпитања и културе жена, а улога у раном откривању промена у дојкама је непобитно велика.

 

Свака  жена би требала знати тачан распоред структура у дојкама и добро упознати све квржице како би међу њима могла напипати сваку нову промену.

 

Уколико  жене уоче било шта што одступа од онога на шта су навикле у току месечног самопрегледа дојки, саветује се да се јаве на преглед свом изабраном лекару, гинекологу, онкологу који ће даље поступати у зависности од ситуације.

 


Лекару се треба јавити ако уочите:

• Промене величине и облика дојке
• Бистру течност из брадавице
• Промене у изгледу дојки или брадавице
• Црвенило на кожи дојке или брадавице
• Отврднуће испод коже

 


У Превентивном центру Дома здравља Панчево се поред низа превентивних прегледа обавља и превентивни преглед дојки. На преглед се могу јавити жене од 18 до 70 година.  Женама између 50 и 69 година, заказује се скрининг мамографије, док остале у зависности од старосне доби и налаза, могу бити упућене на ултразвук, онколошки преглед. 

 

Важно је нагласити колико су редовни превентивни прегледи значајни за рано откривање болести, и колико је рано откривање болести као што је карцином дојке битно за ток лечења, јер, ако се открије у раној фази, карцином дојке се може излечити и тиме се спасити живот. Зато не треба чекати појаву симптома, већ одлазити на редовне превентивне прегледе и одазвати се позиву за скрининг.

 

Карцином дојке је нешто на шта се може донекле утицати на то какав ће исход болести бити. Не можемо да спречимо да карцином настане, али можемо да га откријемо на време самопрегледом дојки, па редовним прегледом код лекара и када се дијагностика уради у право време и на прави начин, излечење може да буде стопостотно.

 

Октобар је међународни месец борбе против рака дојке,  24. октобар је Светски дан борбе против карцинома дојке, а ви о грудима треба да бринете целе године!


Поклоните себи месечно 5 минута за самопреглед, а једном годишње посетите лекара и тако можете сачувати живот!  

 

 

 

ВАШ ДОМ ЗДРАВЉА ПАНЧЕВО


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


4.2. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА
15.2. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА