Светски дан борбе против хепатитиса 28. јул „Упознај хепатитис - Реагуј сада“


 

 

Светска здравствена организација је 2010. године почела да обележава Светски дан борбе против хепатитиса. Милиони људи широм света сада учествују у обележавању овог дана са жељом да се подигне свест о вирусном хепатитису и позивају владе на акцију  да направе боље програме превенције.

Уочи Светског дана хепатитиса, 28. јула, СЗО позива земље да предузму брзу акцију да се побољша знање о болести и да се повећа приступ тестирању и лечењу.

 

 

Упознај хепатитис - Да ли си у ризику?

 

Вирусни хепатитис погађа 400 милиона људи широм света и с обзиром на величину епидемије свако може бити изложен ризику.

 

Упознај хепатитис - Тестирај се!

 

Процењује се да 95% људи са хепатитисом нису свесни своје инфекције. Тестирање се може обавити у лабораторијама Завода за јавно здравље и у лабораторијама других здравствених установа.

 

 

 

Упознај хепатитис - Тражи третман!

 

-Недостатак свести и лош приступ хепатитису на глобалном нивоу значи да већина људи не прима третман који им је потребан.

-Преко 90 % људи са хепатитисом Ц може бити потпуно излечено за 3-6 месеци.

-Одговарајући третман хепатитиса Б и Ц може да спречи развој главних компликација опасних по живот: хроничне болести јетре, цирозе и рак јетре.

- СЗО саветује да би са одговарајућим третманом животи 7 милиона људи могли бити спасени у наредних 15 година са економским добробитима за заједницу.

 

 

ВИРУСНИ ХЕПАТИТИС А је акутно обољење јетре, које је најчешће праћено високом температуром, слабошћу, малаксалошћу, мучнином, болови и нелагодношћу у стомаку, жутом пребојеношћу коже, слузокоже и беоњача, тамни урин и светла столица. Обољење се јавља широм света, спорадично или у епидемијама.

 

Преноси се:

 

-директним контактом, фекално-оралним путем (болест прљавих руку) и

-индиректним путем, конзумирањем контаминиране хране (воће, поврће, термички необрађене хране) и контаминиране воде.

 

Инкубација: од 15 до 50 дана.

 

Превентивне мере за хепатитиса А усмерене су на:


-Пооштравање личних хигијенских мера, уз нагласак на прање руку топлом текућом водом и сапуном, под млазом воде и сушење папирним убрусима, здравствено васпитни рад у предшколским и школским установама, другим колективима и породици. Децу треба одвикавати од додиривања уста прстима, грицкања ноктију, стављање предмета (оловке) у уста, лизања прстију, дељења ужине и грицкања семенки.

 

-Снабдевања становништва хигијенски исправном водом за све потребе и хигијенска диспозиције свих отпадних материја.

 

-Одржавања личне хигијене, посебно особа које раде на припреми и дистрибуцији хране

 

ВИРУСНИ ХЕПАТИТИС Б и ВИРУСНИ ХЕПАТИТИС Ц  је заразно обољење јетре.

 

 

Узрочник болести: Вирус хепатита Б – Хепаднавирус величине 42 нм, Вирус хепатита Ц - РНК вирус.

 

Како се преноси?

 

Заразни су крв, пљувачка, сперма, вагинални секрет. Вирус се преноси незаштићеним сексуалним контактом, убодом на иглу која је заражена крвљу и телесним течностима. Контаминиране игле и шприцеви су значајан пут преношења за вирусни хепатитис Ц - посебно међу наркоманима, преко повређене коже и слузокоже која долази у контакт са зараженом крвљу и телесним течностима и вертикалном трансмисијом приликом порођаја са мајке на дете (мање значајан пут за вирусни хепатитис Ц).

 

Који су знаци болести?

 

 Подмукао почетак, од благих до јаких, губитак апетита, мучнина, повраћање, жутица- која је код вирусног хепатитиса Ц у мањој мери присутна.

 

Како да се заштитимо?

 За вирусни хепатитис Б – вакцинација и коришћење заштите при сексуалним односима.

 

Никада НЕ користити ТУЂИ лични прибор (маказице, бријаче, пинцете, грицкалице, четкицу за зубе), као ни шприц ни иглу коју је неко већ користио. Пирсинг и тетоважу радити искључиво у провереним установама.

 

 

 

 

 

 Завод за јавно здравље Панчево

     Прим. др Љиљана Лазић


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА