28. ЈУЛ - СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХЕПАТИТИСА


 

Светски дан борбе против хепатитиса обележава се 28. јула с циљем да се подстакне превентива, едукација и боље разумевање вирусног хепатитиса као проблема светског здравства.


Хепатитис је вирусно запаљење јетре. Изазивају га вируси хепатитиса А,Б,Ц,Д,Е и Г.  Ови вируси су врло отпорни у спољашњој средини и инактивишу их уобичајни поступци стерилизације и дезинфекције.


У свету годишње се реигуструје 1,4 милиона оболелих од хепатисиса А и то првенствено у земљама Африке и Југоисточне Азије због лоших хигијенских навика и недостатка безбедне воде за пиће. Вирусом хепатитиса Б и Ц инфицирано је 350 милиона људи.

 

Хронични хепатитиси Б и Ц су главни узроци настанка цирозе јетре и најчешћи разлози за трансплантацију јетре у Европи.


У Србији је 500 000 људи заражено вирусом хепатитиса Б и Ц , а само 20 одсто њих зна да болује од ове подмукле болести.

 Хепатитис А је ентерални вирус хепаитиса, у народу познат као заразна жутица, најблажи облик овог обољења. Период инкубације је 15 до 50 дана. Преноси се путем контаминиране воде и хране као и преко прљавих руку. Постоји само акутни облик овог обољења. За хепатитис А најбитније мере превенције су подизање личне и опште хигијене на виши ниво, регулисање водоснабдевања и правилне диспозиције отпадних материја. Постоји и вакцина која није обавезна у нашој земљи.


Хепатитис Б изазива акутну и хроничну инфекцију јетре. Период инкубације је 45 до 160 дана (просек 120 дана). Начини преношења као и хепатитиса Ц и Д су путем крви (трансфузије), полним односом, преносом са мајке на плод и акцидентално (убодом на иглу контаминираном крвљу заражене особе, коришћење не стерилних инструмената приликом операција, интервенција, тетовирања и пирсинга), хемодијализе (ретко) и трансплантације органа са инфицираног донора. Најбоља превентивна мера хепатитиса Б је вакцина која је обавезна и која је унапредила превенцију ове болести. СЗО је поставила циљ да све земље до 2007. године уведу имунизацију, а да се до 2010. године на националном нивоу достигне обухват становништва изнад 90 %.


Хепатитис Ц доводи до хроничног облика запаљења јетре који обично прелази у цирозу. Може остати асимтоматичан и до 10 до 20 година. Не постоји вакцина за хепатитис Ц. Болесници са хепатитисом Ц склони су зарази хепатитисом А и Б зато се вакцинишу.


Остали мање познати хепатитиси су Д, Е и Г.


Клиничка слика
Код одређеног броја људи може се јавити жутица уз појаву тамне мокраће и светле столице, слаб апетит, малаксалост, мучнина и симтоми слични грипу.

Инфекција вирусом хепатитиса открива се лабораторијским испитивањем крви. Потребно је да се са резултатима анализа пацијент јави изабраном лекару који ће га упутити инфектологу.
Лечење хепатитиса има за циљ да ублажи и успори ток болести и одложи појаву хроничног хепатитиса или цирозе јетре.За особе оболеле од хепатитиса Б,Ц и Д саветује се :

  • Вакцинација (сексуални партнери и особе које живе у заједницком домаћинству, новорођена деца од инфицираних мајки).
  • Корисници дрога (лечење, не користити заједничке игле, шприцеве и остали прибор).
  • Коришћење сопственог прибора за личну хигијену.
  • Не смете бити добровољни даваоци крви, органа и сперме.
  • Употреба мера контрацепције приликом сексуалног односа и упознавање партнера са вашим здравственим стањем.
  • Редовно праћење код инфектолога, узимање лекова, здрава исхрана и апстиненција од алкохола и дроге.

 Др Јелена Гаврилов

 

 Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ