СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АЛЦХАЈМЕРОВЕ БОЛЕСТИ


 

Светски дан борбе против Алцхајмерове болести обележава се 21. септембра. Циљ обележавања је скретање пажње јавности о значају болести, потешкоћама и изазовима у дијагностици и лечењу, као и потребама и проблемима са којима се оболели и њихове породице свакодневно сусрећу. 

 

Када кажемо Алцхајмерова болест обично мислимо на болест која је карактеристична за старију попилацију.

 

Алцхаимерова болест  је болест која почиње поремећајима памћења ,а праћена је развојем прогресивне деменције. Алцхајмерова болест је иначе и најчесћи тип деменције .

 

ФАКТОРИ РИЗИКА :

 

1) СТАРОСТ као главни фактор ризика

2) ГЕНЕТСКИ УТИЦАЈИ( особа која има сродника I степена  оболелог од Алцхајмерове болести  и  сама ће бити у четри пута већем ризику од обољевања)

3) ЖЕНСКI ПОЛ 

4) ТРАУМЕ ГЛАВЕ…   

 

 

 

ГЛАВНИ СИМПТОМИ:


-стално заборављање   неких скорашњих догађаја, имена, лица , док је сећање на старије догађаје обично очувано,али напредовањем болести и оно бива оштећено.

-поремећена је и вербална комуникација (болесник не може да пронађе речи  којима би нешто исказао).

-оштећена је видно просторна орјентација( која се огледа у затурању предмета,или још горе –пацијет се не сналази у простору у коме се креће деценијама,изгуби се при одласку у продавницу,не пропознаје околину, заборавља да искључи кућне апарате…

-тешкоће са облачењем, личном хигијеном, узимањем оброка, непрепознавање блиских особа, па цак и супружника и деце.

-депресивно расположење, апатија , анксиозност су карактеристика касније фазе болести.

-у завршној фази болести ,болесници су обично везани за кревет, не могу да контролишу мокрење и столицу.

 

ПАТОФИЗИОЛОГИЈА:


У основи Алзхаимерове болести су промене које се одигравају на самом мозгу у виду губитка, односно одумирања нервних ћелија. Долази до поремећаја промета беланчевина у мозгу и до накупљања беланчевина –АМИЛОРИДА у мозгу, који оштећује хемијске процесе смањујући пренос информација између ћелија за шта је посебно одговоран ацетилхолин.

 

ЛЕЧЕЊЕ:


Нажалост не постоји лек који би излечио деменцију.  Постоје медикаменти који могу да поправе понашње оболелих од Алцхаимерове , као и  да успоре даље напредовање болести. Савремена медицина подразумева примену инхибитора холинестеразе, при чему долази до повелања ацетилхолина који делује повољно на само понашање и памћење. Такође  витамин  Е  има позитиван утицај у успоравању напредовања болести.

 

Оно што је битно код оболелих од Алцхајмеровеболести  јесте њихово прихватање, социјализација и укључивање целе породице у третман лечења оболелог који у почетку може сам да обавља свакодневне активности  док са напредовањем болести  свакако да је потребна помоћ породице. Најзначајнија  је свакако емоционална подршка у превазилажењу потешкоћа, укључивање у физикални третман, шетња…

 

 

Др Оливера Спасић, лекар опште медицине

Здравствена амбуланта ,,Глогоњ"   Дом здравља Панчево


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


10.9. СВЕТСКИ ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ САМОУБИСТАВА
11.9. СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ
21.9. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АЛЦХАЈМЕРОВЕ БОЛЕСТИ
26.9. СВЕТСКИ ДАН КОНТРАЦЕПЦИЈА
29.9. СВЕТСКИ ДАН СРЦА