31. мај - Светски дан без дуванског дима


 

 

Сваке године 31. маја Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичу здравствене ризике повезане са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.

 

Ове године Светска здравствена организација и Секретаријат Оквирне конвенције о контроли дувана СЗО позивају државе да обележе 31. мај „Светски дан без дуванског дима“ под слоганом „Дуван – претња за развој“ и да владе дају свој допринос супротстављајући се глобалном проблему употребе дувана.

 

Дуванска индустрија представља претњу за одрживи развој свих земаља укључујући здравље и економско благостање својих грађана.

 

 

Циљеви овогодишње кампање су:


- да влада и јавност предузму мере и суоче се са проблемом дувана, да нагласе везу између употребе дуванских производа, контроле дувана и одрживог развоја, као и да промовишу здравље;

 

- да се подржи борба против дуванске индустрије и да се појача национална акција контроле дувана;

 

- да се подстакне широко учешће у напорима да се развију и имплементирају развојна стратегија и планови како би се постигли циљеви контроле дувана;

 

- да се покаже како појединци могу да допринесу изградњи одрживог света, света без дувана и да се оснаже да никада не конзумирају дуванске производе или се од истих одвикну;

 

- да се подрже здравље и развој путем контроле дувана.

 

 

Светска здравствена организација позива земље да одреде приоритете и убрзају напоре за контролу дувана у оквиру Агенде за одрживи развој до 2030.

 

Све земље имају користи од успешне контроле епидемије коришћења дуванских производа, пре свега штитећи своје грађане од штете коју проузрокују дувански производи и од економског данка националној економији. Циљ број 17. Агенде за одрживи развој је да обезбеди да „нико не остане иза“.

 

Један од најефикаснијих начина да се реализује циљ 3.4 – „да се до 2030. смањи за једну трећину број превремених смртних случајева од незаразних болести (укључујући кардиоваскуларне болести, рак и хроничне опструктивне болести плућа)...“ је да се смањи употреба дуванских производа. Јачање примене Оквирне конвенције СЗО о дувану у свим земљама је додатни циљ за владе у развоју националног одговора за одрживи развој.

 

 

Контрола дувана помаже и у постизању других глобалних циљева:


- поред спашавања живота и смањења неједнакости у здрављу, свеобухватна контрола дувана утиче на смањење производње, промета и потрошње дувана у свету;

 

- контрола дувана може прекинути круг сиромаштва, може допринети смањењу глади у свету, промоцији одрживе пољопривреде и економског раста и борби против климатских промена. Повећање пореза на дуванске производе може да се користи за финансирање здравствене заштите и других развојних програма владе.

 

- Осим владе која треба да појача напоре за контролу дувана, људи могу на индивидуалном нивоу да допринесу изградњи одрживог света, без дувана. Они могу да никада не користе дуванске производе. Уколико их већ користе, могу да напусте ову навику, да потраже помоћ, да заштите своје здравље и здравље људи који су изложени пасивном пушењу укључујући децу, друге чланове породице и пријатеље. Новац који се не утроши на дуван може бити искоришћен за друге суштинске сврхе укључујући куповину здраве хране, за здравствену заштиту и образовање.

 

 

Чињенице о дувану, контроли дувана и развојним циљевима:


- Око 6 милиона људи умре од употребе дувана сваке године. Предвиђања су да ће овај број порасти на 8 милиона годишње до 2030. године уколико се не предузме појачана акција. Употреба дувана је претња сваком лицу, без обзира на пол, године старости, расту, културни или образовни профил. Употреба дувана доноси патњу, болест и смрт, осиромашује породицу и националну економију.

 

- Употреба дувана кошта националне економије енормно кроз повећање трошкова здравствене заштите и смањену продуктивност. То погоршава неједнакости у здрављу и погоршава сиромаштво пошто најсиромашнији људи мање троше за основне потребе као што су храна, образовање и здравствена заштита. Око 80% превремене смрти од дувана се јавља у ниским или средње развијеним земљама, које су суочене са изазовима да постигну њихове развојне циљеве.

 

- Узгајање дувана захтева велике количине пестицида и ђубрива који могу бити токсични и који загађују водне токове. Сваке године дуван се гаји на 4,3 милиона хектара земљишта, што доприноси глобалном уништењу шума за 2-4%. Дуванска индустрија продукује и преко 2 милиона тона чврстог отпада. Оквирна конвенција о контроли дувана СЗО подстиче глобалну борбу против епидемије употребе дувана. То је међународни уговор између 180 партија (179 земаља и Европска унија). Данас више од половине земаља у свету, што представља скоро 40% светске популације (2,8 милијарди људи) су спровеле најмање једну од већине мера Оквирне конвенције Светске здравствене оргнаизације које су највише исплативе на највишем нивоу. Све већи број земаља ради на смањењу претњи који потичу од дуванске индустрије и употребе дувана кроз ефикасну контролу примене законске регулативе.

 

 

Корисни линкови:

http://www.who.int/campaigns/no-tobacco-day/2017/en/

 

 

 

припремила:

Прим. др Дубравка Николовски

спец. хигијене

 

Начелник центра за промоцију здравља, за  анализу, планирање, организацију здравствене заштите, информатику и биостатистику у здравству

 

 

Јасмина Павловић Стојановић

спец. социјалне медицине,

субспец. медицинске информатике

 

 

        ДИРЕКТОР

 

Прим.  др  Љиљана Лазић

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ