СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНА - 31.МАЈ 2018. године


 

 

Сваке године 31. маја Светска здравствена организација и њени партнери обележавају Светски дан без дувана. Тема Светског дана без дувана 2018.године је“Дуван и болести срца и крвних судова“. Кампања се обележава под слоганом „Дуван слама срца“. Циљ кампање је да се истакне повезаност између дувана и болести срца и крвних судова, укључујући и мождани удар, које су водећи узроци смрти.

 

 Дуван је значајан фактор ризика за настанак срчаних обољења, можданог удара и болести периферних крвних судова. Упркос томе што је познат штетан утицај дувана на срце и што постоји више начина да се смањи последично умирање и оболевање, знање становништва је недовољно. Због кардиоваскуларних болести умире више људи него од било које болести, а 12% смртних случајева изазваних кардиоваскуларним болестима настаје због употребе дувана и изложености дуванском диму.

 

Глобална епидемија дувана усмрти преко 7 милиона људи сваке године, а од тога скоро 900 000 непушача умре због изложености дуванском диму.

 

 

 

 

Превентивни центар 31. мај - Светски дан без дуванског дима обележиће следећим активностима:

 

1. Др Дарко Матић одржаће предавање о штетности дуванског дима ученицима седмих разреда ОШ“ Васа Живковћ“ 30.маја у трајању два школска часа.

 

2. Акцијом превентивних прегледа за запослене ове школе 30.05.2018. године од 8 до 9. 30 часова.

 

 

Дом здравља Панчево

 

 

 

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ