Светска недеља дојења oд 01.08. до 07.08.2017. године


 

Ове године Светска недеља дојења се фокусира на 4 тематске целине:

 

1. Исхрану, безбедност хране и смањење сиромаштва;
2. Преживљавање, здравље и благостање;
3. Животну средину и климатске промене;
4. Продуктивност и запослење жена.

 

Дојењем мајке обезбеђују деци оптималну исхрану и заштиту од инфекција. Мајчино млеко је сигуран и безбедан извор хране, нарочито у условима хуманитарних криза. Осим тога, дојење је јефтин начин исхране беба, без оптерећења кућног буџета.

 

На светском нивоу, неухрањеност, укључујући и потхрањене бебе које су дојене, односи око 45% умрле деце старости до 5 година. Економски губици који годишње настају услед недојења, износе око 302 милијарде долара или 0,49% глобалног бруто националног дохотка.

 

Дојење значајно побољшава преживљавање деце и мајки, побољшава њихово здравље, развој и благостање, како краткорочно, тако и дугорочно.

 

Програм Светске здравтсвене организације и УНИЦЕФ-а – Глобална стратегија за исхрану беба и мале деце у 214 земалја је процењена на 130 долара по новорођенчету. Улагање у ефективне услуге ради повежања и одржања стопе дојења ће се вероватно вратити кроз неколико година, можда већ и наредне године. У просеку, бебе које су дојене имају 2,6 пута већи коефицијент интелигенције него бебе које нису дојене, са већом разликом што је дојење дуже трајало.

 

Дојење је природни, обновљиви извор хране, који је безбедан по околину: производи се и дистрибуира без загађења, паковања или отпада. Производња индустријске хране за бебе и потрошња генерише емисију гасова стаклене баште који убрзавају глобално загревање планете.

 

720450 тона хране за бебе се годишње прода у 6 азијских земаља које генеришу око 2.9 милиона тона гасова стаклене баште. То је еквивалентно близу 7000 милиона пређених миља просечног путничког возила или 1,03 милиона тона отпада који се пошаље на депоније. Процењено је да више од 4000 литара воде је потребно да се произведе 1 кг млека у праху које може заменити мајчино млеко.

 

Послодавци имају више задовољних и продуктивних радница услед смањења одсуствовања са посла и смањења замена кадра. Родитељска заштита и друга регулатива везана за радно место може да омогући женама да комбинују дојење са плаћеним радом.

 

Сваки додатни месец плаћене бриге о детету доводи до смањења стопе смртности одојчади  за 13%. Само 53% земаља поштује 14-недељни стандард за минимално одсуство мајки с посла Међународне организације за рад.

 

У оквиру активности промоције дојења у Србији Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је расписао конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова, намењен  деци предшколских установа и ученицима основних школа у Србији, на тему „ДОЈЕЊЕ ПОБЕДНИЧКИ ПОЕН ЗА ЖИВОТ”.


 

Корисни линкови:

http://worldbreastfeedingweek.org

http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/

 

 

Припремила:

Шеф Одсека за промоцију здравља

и здравствено васпитање

 

Прим. др Дубравка Николовски

спец. хигијене

субспец. здравственог васпитања

 

Начелник центра за промоцију здравља, за  анализу, планирање, организацију здравствене заштите, информатику и биостатистику у здравству

 

др Јасмина Павловић Стојановић

спец. социјалне медицине

субспец. медицинске информатике

 

 

 

 

                                     ДИРЕКТОР

 

                             Прим.  др  Љиљана Лазић

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ