Светска недеља дојења


Светска недеља дојења обележава се од 1. до 7. августа у више од 150 земаља света. Циљ манифестације је да развија друштвену свест о значају и предностима дојења, обезбеди подршку дојењу и унапреди заштиту мајке и детета.

Са дојењем је најбоље започети што пре, такорећи, још на порођајном столу, јер истраживања потврђују важност дојења од првих сати бебиног живота. Мајчино млеко је идеално јер садржи све што је беби потребно за здрав развој: штити од инфекција, а мами од појаве карцинома дојке.

Дојење је први корак здраве исхране и животних навика, тест заједништва родитеља и деце напочетку живота. Бебе које се хране искључиво мајчиним млеком имају бољи вид, ретко добијају алергије и екцеме, ређе пате од срчаних обољења и два пута ређе обољевају од шећерне болести. Код дојених беба ретке су анемија и потхрањеност у првој години живота. Жене које доје имају бољу минерализацију костију и двоструко мањи ризик од прелома кука. Само три месеца дојења дупло смањује ризик од појаве карцинома дојке пре менопаузе.

Ове године Дом здравља Панчево обележава светску недељу дојења у виду радионице. У нашој школи родитељства позвали смо мајке које доје своје бебе како би и сликом и речју што више приближиле овај феноменалан чин будућим мајкама тј. трудницама.

Иначе се у Дому здравља Панчево 365 дана у години промовише дојење, првенствено преко патронажне службе која има главну улогу у помоћи мајкама да успоставе и одрже дојење, затим службе за здравствену заштиту жена кроз саветовалиште за труднице и школу родитељства и предшколског диспанзера.

 

Овим путем бих желела да позовем наше суграђанке које очекују принову да посете нашу школу родитељства. Више информација могу пронаћи на сајту Дома здравља. Такође желим да истакнем нашу велику жељу да школа родитељства добије и психофизичку припрему трудница, јер би на тај начин прича била заокружена. Обучен кадар имамо, али нам фали материјалних средстава.

 

Јелена Куручев Митић,

Главна сестра Дома здравља Панчево.


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА