СВЕ ВИШЕ ОБОЛЕЛИХ ОД ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ


Све је већи број пацијента који контролошу функцију штитне жлезде. Најчешћи разлог су симптоми који пацијента доводе лекару, међу којима су убрзани рад срца, знојење, умор и нагло слабљење. У Дому здравља ради се само ултразвук штитне жлезде, док се контрола хормона штитне жлезде ради у Општој болници. Појачано лучење хормона штитне жлезде или хипотироза манифестује се убрзаним радом срца, особа се лако замара и мршави. Насупрут томе, смањено лучење овог хормона изазива код пацијента гојазност. Све је већи број пацијената код којих се дијагностикује неправилан рад штитне жлезде. У Здравственој амбуланти „Центар“ од више од две хиљаде пацијенат који су се определили да им изабрани лекар буде докторка Данка Прванов њих скоро сто педесет има поремећен рад штитне жлезде.

- Ако је смањена функција штитне жлезде, пацијент се жали да је уморан, врло ћесто је повећан холестерол, смањење радне способности, жале се да имају суву кожу. Врло често могу да се нађу прегледом промене на штитној жлезди, односно да се установи да ли је она увећана или смањена, рекла је докторка Прванов.

 

Како би се потврдило да се ради о поремећају хормона штитне жлезде, неопходно је да се ураде лабораторијексе анализе. Међутим, то се не ради у Дому здравља, али је могуће да пацијент на основу упута од изабарног лекара то уради бесплатно.

 

- Хоромни штитне жлезде се не раде у Дому здравља, већ се раде у Болници. Процедура је таква да пацијент иде на интернистички преглед, те интерниста пише упут за вађење крви у болничкој лабораторији. Врло често наши пацијенти не могу да чекају заказивање, већ анализе ураде у приватним лабораторијама. У Дому здравља се ради ултразвук штитне жлезде, неколико лекара то ради и мислим да нису дужа чекања од месец дана, са упутом од изабраног лекара. Пацијент се са упутом изабраног лекара јавља у Радиолошку службу где се заказује ултразвучни прегелед, објашњава др Прванов.
На функцију штитне жледе утиче и наследни фактор. Међутим, једини начин на који можемо да спречимо развој болести су честе контроле, наглашава докторка Прванов.

 

ИЗВОР: РТВ Панчево, 24. децембар 2014. год.

Прилог можете погледати ОВДЕ.


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА