Спровођење скрининга раног откривања депресије у Дому здравља


 

Панчевачки Дом здравља већ годину дана спроводи скрининг депресије, све учесталијег обољења, како у свету, тако и у нашој земљи. Скрининг се спроводи попуњавањем упитника, а изабрани лекар пацијенте упућује специјалисти, који одређује терапију. Дуготрајно осећање туге, умора, незадовољства, беспомоћности само су неки од симптома ове болести, којој се мора посветити озбиљна пажња. 

 

Депресивни поремећаји су све учесталији. Све чешће се јављају код жена и млађе популације. Сматра се да ће до 2020. године бити на другом месту као узрок радне неспособности. Скрининг на депресију почео је да се спроводи у свим здравственим станицама од када је Дом здравља обухваћен процесом акредитације. Изабрани лекар даје пацијенту да попуни упитник за самопроцену депресије.

 

Пацијенти који улазе у скрининг су узраста од 18 година навише. Ради се једном у три године. Понудимо сваком пацијенту који дође, под условом да није већ лечен и да раније није дијагностикована депресија. Скрининг се спроводи попуњавањем упитника, који се састоји од девет питања, што нам омогућава да израчунамо скор и проценимо тежину депресије, каже др Александра Ивковић.

Како би и пацијенти који дуго нису били код лекара имали могућност да ураде тест на деперсију, медицинско особље их позива телефоном да дођу у амбуланту, истиче докторка Ивковић.

Често се депресија везује за осећај туге. Туга и нерасположење дуго трају, дуже од две недеље. Сви смо ми имали неки период емотивног, материјалног губитка, због чега смо били нерасположени и тужни. Али ако се наведена осећања јављају без разлога, ако дуго трају, ако се враћају и ако човеку ремете нормално функционисање, да не може да ради, да се дружи, спава, лоше се концентрише, треба обратити пажњу.

 

Сами симптоми депресије су губитак интерсовања, губитак задовољства, енергије, умор, осећај кривице, осећај беспомоћности, лоша концентрација, несаница и суицидалне мисли, објашњава др Александра Ивковић.

 

Уколико се на основу упитника констатује да постоје и минимални знаци депресије, пацијент се упућује психијатру, јер је неопходно да он постави дијагнозу и одреди терапију, коју касније преписује лекар опште праксе. Докторака Ивковић наглашава да пацијенти не треба да одбијају помоћ лекара јер проблем депресије не могу да реше сами, већ се болест продубљује.

 

 

Прилог можете погледати  ОВДЕ.

 

Извор: РТВ ПАНЧЕВО, 27. март 2015. године

Др Александра Ивковић, здравствена амбуланта "Младост"


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА