Социјални програм за вишак стоматолога


На Стоматологији Дома здравља у Панчеву 27 лекара стоматолога и стоматолошких сестара престаје да ради. Они напуштају своја радна места по програму Владе Србије којим се решава вишак запослених у јавном сектору. Сви који раде на Стоматологији били су изједначени приликом одлучивања, и они који су уговорени и они који су неуговорени, каже др Слободан Овука, директор Дома здравља. Критеријуми приликом одлучивања биле су године стажа и учинак у 2013. и 2014. години. 

 

Договором Владе Србије и Синдиката направљен је социјални програм за решавање вишка запослених, кроз исплату свих заосталих плата и дуговања према тим радницима, каже др Слободан Овука, директор Дома здравља. На нивоу Дома здравља формиран је тим у којем су били представници свих профила који су запослени на Стоматологији, као и представници Синдиката.

 

‒ Покушали смо да будемо максимално флексибилни. Чак је један број људи изнад прописаног броја остао, јер претпоставили смо да ће моћи да зараде плату. На основу струковних анализа 69 људи је мало да би обнашали функцију Стоматолошке службе у граду Панчеву ‒ рекао је др Слободан Овука, директор Дома здравља.

 

Критеријими приликом одлучивања биле су године стажа, број услуга, као и финансијски учинак услуге. На основу тога била је формирана листа, која је била транспарентна. При томе изједначени су били уговорени и неуговорени запослени на Стоматологији. Програм који је спроведен у Панчеву позитивно је оценило и Министарство здравља. Лекар стоматолог и сестра су посматрани као тим.

 

‒ Жао ми је због средњег особља, које је у неким случајевима било жртва лошег рада њихових лекара. Стоматолошка сестра не може да утиче на учинак тима. То је јасно. Лекар је носилац тима. Тамо где је лекар радио лоше, имали смо одличне сестре, које су, нажалост, жртве тог рачуна. Узимане су у обзир 2013. и 2014. година ‒ казао је др Овука.

 

У раду тима који је одлучивао о вишку запослених учествовали су и представници Синдиката који нису задовољни што њихове колеге морају да оду, али како каже др Дубравка Белошевић, председница Синдиката „Независност”, стање је постало неодрживо и морало је да се реши на неки начин.

 

‒ Морали смо да испоштујемо критеријуме које је Министарство у договору са синдикатима прописало. Ми смо то одрадили максимално добро. Било је транспарентно, по свим критеријумима, 40 одсто године стажа, 30 одсто број услуга и 30 одсто вредност. Али, наше услуге са превентиве другачије се вреднују него куратива. Нажалост, у Србији има више куративе, што је последица нелечених, не зато што колеге не раде свој посао већ зато што људи не одлазе ‒ рекла је др Дубравка Белошевић, председница Синдиката „Независност”.

 

Међу онима који ће отићи са Стоматологије има и оних који су се добровољно јавили. Једна од њих је и др Ерна Варга, дечји превентивни стоматолог.

‒ Некад је лепо имати мало година, некад је чак добро имати мало више. То је био мој случај. Имам довољно година, а ово је погодност. Да није било ове погодности, остала бих још четири године ‒ рекла је др Ерна Варга, дечји превентивни стоматолог.

 

Проблем вишка запослених на Стоматологији Дома здравља у Панчеву датира још из 2006. године, када је за један број лекара и стоматолошких техничара држава престала да уплаћује плате. Стање је из године у годину бивало све лошије да би у овом тренутку било скоро неиздрживо, каже др Слободан Овука, директор Дома здравља Панчево.

 

Прилог можете погледати  ОВДЕ.

 

Извор: РТВ ПАНЧЕВО, 20. децембар 2015. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА