Скрининг прегледи за рано откривање шећерне болести у свим амбулантама Дома здравља


Скрининг прегледи имају циљ да болест открију пре њеног настанка и спрече да до њеног развоја дође. Сви лекари у Дому здравља спроводе и скрининг прегледе на дијабет.

 

Превентивни прегледи су намењени здравим особама, а не пацијентима код којих је већ шећерна болест дијагностикована.


Изабрани лекар пацијенту даје упитник, уз помоћ којег добија информације да ли пацијенту прети настанак дијабета. Такође се пацијенту раде неопходне лабораторијске анализе. Овакви прегледи су неопходни јер у Србији од шећерне болести лечи чак 670.000 људи.

Дијагноза Дијабетес мелитуса је врх леденог брега. Све оно испод се дешавало годинама уназад, зато потенцирамо скрининг.

Сам скрининг подразумева попуњавање упитника, на основу којег добијамо одређене резултате, односно скорове. Скрининг се ради особама који немају дијагнозу дијабетес мелитуса, које су старије од 30 година и ради се једном у три године.

Док не дође до развоја болести, адекватном исхраном и редовном физичком активношћу развој болести се може бар одложити. Особа најчешће не осећа скок нивоа шећера у крви. Симптоми су благи, али, нажалост, када болест узнапредује, компликације су озбиљне.

Високе вредности шећера полако и тихо уништавају крвне судове, пре свега бубрега и доводе до оштећења бубрега. Затим, доводе до промена на очном дну, где се најбоље види степен оштећења.

 

Скрининг прегледи се заказују, као и сви остали прегледи, сваког радног дана од 8 до 12 и од 14 до 17 сати телефоном и лично доласком у амбуланту.

 

Прилог можете погледати  ОВДЕ.                                                                   

 

Извор: РТВ ПАНЧЕВО, 17. април 2015. године.              

Др Зорица Сокић, здравствена амбуланта „Нови свет“          


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА