СКРИНИНГ


Шта је то скрининг? 
Скрининг подразумева организовану примену неког прегледа или теста код особа без симптома у циљу што ранијег откривања одређене болести. Скрининг програми организују се на националном или регионалном нивоу. Основни циљ организовања скрининга за неко малигно обољење је смањење смртности од те болести на територији обухваћеној програмом. Код великог броја малигних тумора резултати лечења у великој мери зависе од узнапредовалости болести у тренутку постављања дијагнозе. Уколико се болест раније открије, утолико су резултати лечења бољи. Рано откривање омогућава и примену поштедних хируршких интервенција које носе мању инвалидност и краћи опоравак након лечења. 
Скрининг може бити у виду организованог програма, када се на прегледе путем писама и заказаних термина позива целокупна циљна популација одређене територије, или у виду опортунистичког програма, када се скрининг тест нуди особама које се јаве лекару из других разлога или се самостално јаве за скрининг.

Врсте малигних болести за које се скрининг препоручује су :

- РАК ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА

- РАК ДОЈКЕ  и

- РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕСкрининг рака дебелог црева

Рак дебелог црева је друго по учесталости малигно обољење и код жена и код мушкараца у Европи. Као скрининг тест препоручује се тест на присуство скривене крви у столици (ФОБТ). У случају позитивног налаза, особа се упућује на колоноскопију. Колоноскопија омогућава откривање и уклањање преканцерозних промена (полипа) дебелог црева, чиме се спречава настанак канцера.

Преглед столице на скривено крварење (Хемокулт тест):

У случају позитивног налаза, особа се упућује на колоноскопију.

Циљна група: 
Мушкарци и жене од 50. до 74. године старости.Скрининг рака дојке спроводи се мамографијом.

Спровођење клиничког прегледа пре мамографије повећава сензитивност прегледа. Поред тога, свим женама се саветују да почевши од 30. године живота редовно спроводе самопреглед дојки (једном месечно).

Циљна група: 
Жене од 50. до 70. године старости.Скрининг рака грлића материце  спроводи се цитолошким прегледом вагиналног бриса (Папаниколау тест). Прегледом се откривају и промене на грлићау које претходе настанку карцинома. Уклањањем ових промена спречава се настанак инвазивног канцера. 
Тест треба спроводити на годину дана три године за редом, а онда се може спроводити на 3 године.

 

ДОМ ЗДРАВЉА је својим корисницима омогућио обављање и других скрининга:


- СКРИНИНГ ЗА РАНО ОТКРИВАЊЕ КАРДИО-ВАСКУЛАРНИХ БОЛЕСТИ
- СКРИНИНГ ЗА РАНО ОТКРИВАЊЕ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
- СКРИНИНГ ЗА РАНО ОТКРИВАЊЕ ДЕПРЕСИЈЕЗа млађу популацију од 19-50 година-врше се систематски прегледи.

У здравственим амбулантама се обављају превентивни прегледи особама без симптома у циљу што ранијег откривања одређене болести - везане за преглед крвних судова и животних навика, психичког стања, шећерне болести и преглед за рано октривање карцинома дебелог црева. Све ово се обавља путем упитника и ако особа да позитивне резултате, шаље се даље на прегледе код одређених специјалиста. Скрининг и систематски преглед се може обавити тако што пацијенти треба да се закажу код свог изабраног лекара, где ће добити све додатне информације.

 

Др Александра Ивковић

Мед.сестра Тијана Бикар Јаћимовић

Здравствена амбуланта „Младост“


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА