Симптоми алергије на глутен


 

Губитак тежине, надут стомак, анемија само су неки од симптома који говоре да је дете нетолерантно на глутен. Иако се претпоставља да у Србији има 70 хиљада оболелих, ова болест налази се у регистру ретких болести.


Целијакија је нетолеранција организма на глутен, који се налази у пшеници, јечму и ражи. Алергија на глутен најчешће се открива када дете са млека прелази на храну у којој има ових житарица. Међутим, код великог броја пацијената нема јасне клиничке слике, па се целијакија не открива на време. Симптоми које родитељи често истичу су лоше варење код детета. Докторка Љиљана Томић, педијатар, каже да тај проблем није тако чест и уклапа се у неке друге клиничке слике, као што су упале, па се не открива одмах.

 Између шестог и дванаестог месеца почињу реакције и алергије на глутен, када почнемо са хлебом и увођењем кекса, рекла је др Љиљана Томић, спец. педијатрије.

 

 

 

Најчешћи симптоми које упућују лекара да је дете можда алергично на глутен су сталне стомачне тегобе, каже докторка Томић.


Дете има учестале столице, увећани стомачић и не напредује у телесној маси. Често деца буду малокрвна, ниска за свој узраст касније у животу, мршава, недовољно развијена, јер је упијање свих хранљивих материја због отока цревне слузокоже и пропадања онемогућен ,казала је др Томић.

     

Уколико лекар посумња на целијакију, дијагноза се потврђује путем лабораторијских анализа из крви или биопсијом. Терапија код лечења целијакије је првенствено искључити глутен, али то значи и прах глутена, који такође изазива алергију. Уколико се болест не открије у раној фази, може изазвати озбиљне компликације.

 

 

 

Прилог можете погледати ОВДЕ.

 


ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 18. јул 2016. год


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА