Респираторне инфекције уобичајене за ово доба године


 

 

 Првог дана после новогодишњих празника у Служби за здравствену заштиту деце Дома здравља родитељи су доводили децу због респираторних инфекција које су убичајене за ово доба године. 


 

- У ово доба године највише се јављају пацијенти због респираторних инфекција. Имали смо уобичајен број прегледа за ово доба, то су температура, кашаљ и секрет из носа. Саветујемо капи у нос, повећан унос течности, мировање и симптоматску терапију. Такође,  саветујемо и родитељима да дођу на контролу уколико дође до погоршања у смислу скока температуре, појачаног кашља и отежаног дисања. Респираторне инфекције најчешће почињу као вирусне инфекције. Уколко се искомпликују, могу да буду бактеријске али се најчешће све завршава на симптоматској терапији - реклa је др Југослава Станојевић педијатар.

 Инфекције очију односно коњуктивитис јавља се код деце током читаве године па су родитељи доводили децу због свраба и крмељања очију што су и симптоми ове болести.


- Коњуктивитис код деце се  јавља током целе године а учесталији је код деце која бораве у колективу - објаснила је др Југослава Станојевић.


Уз капи за очи, за неколико дана непријатни симптоми као што су свраб и црвенило ока, пролазe. Редовно прање руку код деце је основна превентивна мера. Не треба додиривати очи рукама као и користити исти пешкир после умивања јер коњуктивитис може лако инфицирати и друге особе.

 Видео прилог можете погледати ОВДЕ 

ИЗВОР: РТВ Панчево, 4. јануар 2017. године

 

 

 

 

 

 


 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.4. НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ ПОВРЕДА У САОБРАЋАЈУ (ЧЕТВРТА НЕДЕЉА АПРИЛА)
7.4. СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА
20.4. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗАШТИТЕ ОД БУКЕ
22.4. ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ
24.4. ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ИМУНИЗАЦИЈЕ (ЧЕТВРТА НЕДЕЉА АПРИЛА)
28.4. СВЕТСКИ ДАН БЕЗБЕДНОСТИ НА РАДУ