Респираторне инфекције уобичајене за ово доба године


 

 

 Првог дана после новогодишњих празника у Служби за здравствену заштиту деце Дома здравља родитељи су доводили децу због респираторних инфекција које су убичајене за ово доба године. 


 

- У ово доба године највише се јављају пацијенти због респираторних инфекција. Имали смо уобичајен број прегледа за ово доба, то су температура, кашаљ и секрет из носа. Саветујемо капи у нос, повећан унос течности, мировање и симптоматску терапију. Такође,  саветујемо и родитељима да дођу на контролу уколико дође до погоршања у смислу скока температуре, појачаног кашља и отежаног дисања. Респираторне инфекције најчешће почињу као вирусне инфекције. Уколко се искомпликују, могу да буду бактеријске али се најчешће све завршава на симптоматској терапији - реклa је др Југослава Станојевић педијатар.

 Инфекције очију односно коњуктивитис јавља се код деце током читаве године па су родитељи доводили децу због свраба и крмељања очију што су и симптоми ове болести.


- Коњуктивитис код деце се  јавља током целе године а учесталији је код деце која бораве у колективу - објаснила је др Југослава Станојевић.


Уз капи за очи, за неколико дана непријатни симптоми као што су свраб и црвенило ока, пролазe. Редовно прање руку код деце је основна превентивна мера. Не треба додиривати очи рукама као и користити исти пешкир после умивања јер коњуктивитис може лако инфицирати и друге особе.

 Видео прилог можете погледати ОВДЕ 

ИЗВОР: РТВ Панчево, 4. јануар 2017. године

 

 

 

 

 

 


 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.10. МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИХ
1.10. ОКТОБАР – НАЦИОНАЛНИ МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ
10.10. СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА
14.10. СВЕТСКИ ДАН ДАВАЛАЦА ОРГАНА
15.10. СВЕТСКИ ДАН ЧИСТИХ РУКУ
15.10. СВЕТСКИ ДАН СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ ОСОБА
16.10. СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ
17.10. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИРОМАШТВА
20.10. СВЕТСКИ ДАН ОСТЕОПОРОЗЕ
24.10. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ
30.10. ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА