Ранац криви криву кичму


 

Ако би се придржавали препорука Светске здравствене оргнизације, ранчеви ђака не би требало да прелазе 10 % тежине дететовог тела. Код нас у пракси није тако, а ђачке торбе су тешке и до пет, шест или чак седам килограма.

 

Деца у основном школском образовању су у фази интезивног раста и развоја и имају проблем са правилним држањем и кривљењем кичме. Ранчеви који су тешки и до 7 килограма додатно утичу на овај проблем.

„ Тешки ранчеви утичу на развој постуре, на постуларни статус сваког детета. По препорукама Светске здравствене организације, тежина школских торби не би требало да прелази 10 посто тежине дететовог тела. Нажалост, то није случај код нас. Покренута је иницијатива на нивоу региона, да се ранчеви што више олакшају . Такође, препорука је да деца носе ранац подједнако, на оба рамена. Да оптерећење буде подједнако са обе стране грудног коша. Тежак ранац утиче на стопала и на кривљење кичме. Погоршава стање сколиозе које код основаца постоји. Корекција тог проблема много ће бити тежа уколико деца наставе да носе тешке ранчеве“ , рекао је др Зоран Ђурђев, специјалиста спортске медицине.

 

Деца и родитељи морају додатно да се едукују и да код куће раде вежбе за јачање мишића, савет је др Ђурђева.

Требало би да деца имају што већи број часова физичког васпитања и да на тим часовима раде што више вежби за јачање мишића који се налазе дуж кичменог стуба. Да би направили такозвану пресу дуж кичменог стуба и смање могућност кривљења кичме.

 

Поред свега што је др Ђурђев рекао, акценат је ставио на то да би тежина ранчева морала да се смањи, јер би то било идеално решење. Што мање књига, ранчеви који ће одговарати дететовој висини и тежини, свеске са обичним корица, а не дебелим, лакше пернице, само су нека од решења које је др Ђурђев предложио.

 

 

Прилог можете погледати ОВДЕ.

 

 

Извор: РТВ ПАНЧЕВО, 05. јун 2016. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА