Психолошки утицај елементарних непогода (поплава) на људе


Поплаве и уопште елементарне непогоде узрокују интензивне стресне реакције, нарочито неколико дана након догађаја. Изузетно је стресно за особе које, због властите сигурности морају бити евакуисане из свог дома.

Људима у поплављеним подручјима је угрожено пре свега задовољење физиолошких потреба (потреба за храном, водом, сном), затим потреба за сигурношћу (сигурност живота, сигурност породице, здравља, имовине). Изражен је осећај беспомоћности на развој догађаја.

Већина људи која пролази кроз трауматична искуства има потешкоћа да се врати у своје уобичајено стање након тога. Код неких симптоми могу да се погоршају и да битно измене функционисање особе. У оваквим случајевима можемо рећи да особа има посттрауматски стресни поремећај. Почетак прати трауму са латентним периодом који се креће у распону од пар недеља до неколико месеци. Ако су присутни предиспонирајући фактори, као што су црте личности (нпр. компулзивна, астенична) или предходно постојање неуротског поремећаја могу снизити праг за развој синдрома или агравирати његов ток. Типични симптоми укључују епизоде поновљеног преживљавања трауме у наметљивим сећањима (,,Flashback“), сновима или ноћним морама, које се јављају на перзистирајућој основи ,,утрнулости“ или емоционалне тупости, одвојености од других људи, нереаговања на околину, анхедоније. Обично постоји и стање вегетативне пренадражености са хипервигилношћу, појачаном реакцијом уплашености и несаницом. Анксиозност и депресија су често удружени са горњим симптомима, а и суицидалне идеје нису ретке. Ток је флуктуирајуци, али се опоравак може очекивати у већини случајева. У неком проценту случајева, обољење може да поприми хроничан ток кроз више година и да пређе у трајне промене личности.

Након трауматичних искустава (у првим недељама) препоручује се психолошка прва помоћ која се базира на обезбеђивању осећаја сигурности, умиривање, обезбеђивање осећаја сопствене ефикасности и ефикасности заједнице, промовисање повезаности и уливање наде.

Јелена Иванчевић

Дипломирани психолог


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА