ПРОДУЖИ ЖИВОТ-ПОСТАНИ ДОНОР ОРГАНА


Трансплантација, или пресађивање органа, је у целом свету и код нас прихваћен и успешан начин

лечења болесника, код којих је из неког разлога, дошло до неповратног отказивања функције, за живот неопходног органа. Донирање органа је знак хуманости, солидарности и племенитости, којом једна особа исказује своју жељу и намеру да након смрти донира било који део тела ради пресађивања/трансплантације, како би се помогло тешким болесницима.

Кадаверична трансплантација је хируршки захват узимања органа од мождано умрле особе и пресађивање у тело примаоца чиме му се спашава живот!

Многи се питају постоји  ли шанса да се опорави мождано мртва особа? Не. Код стања мождане смрти опоравак је немогућ.Мождану смрт треба разликовати од коме!Кома је бесвесно стање у коме пацијент има шансу за опоравак,док код мождане смрти мозак неповратно губи своју функцију тј. пацијент је мртав.

 

Како доктори знају да је пацијент мождано мртав?

Постоје јасно одређени стандарди и процедуре по којима се утврђује мождана смрт. Доктори који потврђују мождану смрт засебно врше неколико тестова у одређеном временском интервалу и њихова крајња одлука мора бити једногласна.

 

Ако је пацијент мождано мртав зашто његово срце и даље куца?

У оваквом стању други органи пацијента се одржавају у функцији уз подршку савремених респираторних апарата. Задатак ових апарата је да допремају кисеоник у плућа мождано мртвог пацијента, срце наставља да пумпа крв и самим тим снабдева све друге органе без чега би њихова функција била немогућа.

 

Ако доктори угасе апарате да ли тиме ускраћују пацијенту шансу за опоравак?

Мождана смрт је једнака смрти. Мозак се из овог стања не може опоравити. Респираторни апарати само одржавају пумпање срца и тако дају привид да је пацијент жив.

 

Како се одлучити на искључивање вољене особе са апарата?

Понекад морамо прихватити ствари које не можемо да променимо. За пацијента који је проглашен мождано мртвим не постоји нада или могућност опоравка. Лажна нада може да нашкоди и погрешно утиче на процес жаљења када је у питању наш ближњи. Трансплатација органа нуди живот или бољи квалитет живота другим особама. Пристанак донирања органа свог ближњег може спасити неколико живота!

 

Свако може да буде донор органа и ткива, старосна граница не постоји за донирање органа и ткива, али за добијање донорске картице постоји. Наиме, малолетне особе (испод 18 година) не могу постати власници донорске картице, али они могу да упознају своје ближње са својом племенитом жељом да постану потенцијални донори органа и ткива!

Важно да овакву племениту одлуку донесемо за живота и пренесемо је својим ближњима! Од једног донора, теоретски, помоћ може примити више од 50 пацијената! У пракси је тај број мањи, али и један живот спашен трансплантацијом представља нови живот за примаоца! Органи који се могу пресађивати су: срце, плућа, јетра, бубрези, панкреас... Ткива која се могу пресађивати су: коштана срж, срчани залисци, делови костију, рожњача, кожа...

 

Првенствено је јако важно да изградимо свест о важности трансплантације и племенитости донорства унутар своје породице и животне заједнице. Јако је важно да породица зна нашу одлуку да желимо да будемо донори органа и ткива јер је она прва која потврђује нашу одлуку лекарима у тренутку мождане смрти!

Донорска картица представља пристанак особе да у случају мождане смрти жели бити донор органа. Поред поседовања донорске картице веома је важно да су чланови породице упознати са одлуком о донирању, јер управо они дају последњу одлуку о донорству органа у случају мождане смрти.

 

Трансплантација користи болесницима са тешким обољењима виталних органа којима изгледи за живот нису већи од неколико недеља или месеци, као и болесницима којима је потребно надоместити неко ткиво. Има много оних који очекују нашу великодушност и племенитост, а свако од нас може се наћи у таквом положају. Много је већа шанса да будемо примаоци органа него донори!

 

Да ли ће се подаци приликом узимања донаторске картице чувати у тајности?

Сви подаци које оставите приликом комуникације са вашим изабраним лекаром или донорским центром за добијање донорске картице ће бити строго поверљиви и доступни само за процену да ли Ви можете да будете донор. Пошто тим путем остављате само основне податке, као што су име и презиме, датум рођења и матични број, можете да будете сигурни. Ови подаци се неће делити са другим организацијама или појединцима!

Идентитет донора и примаоца се чува у строгој тајности, али само ако постоји обострана жеља да ступе у контакт, координатори трансплант тима им могу изаћи у сусрет.

 

Одређени органи се могу донирати и за живота. Живи донори су здраве особе које могу донирати орган или део органа, најчешће свом ближњем (сроднику, пријатељу...).

Нпр: здрав човек има два бубрега и донирањем једног може наставити свој живот истим квалитетом. Исто тако, здрав човек може донирати део јетре како би неком спасио живот, јер ће се део јетре регенерисати у целу кроз пар недеља!

Овакав подухват се искључиво ради добровољно (донација мора бити поклон!), законом је забрањена свака злоупотреба овакве врсте донорства, а више информација можемо добити од свог лекара.

 

За више информација и за добијање донорске картице, обратите се свом изабраном лекару!

 

                                                      СПАСИ ЖИВОТЕ, ЗАВЕШТАЈ ОРГАНЕ!


Текст уредила мед. сестра Тијана Бикар-Јаћимовић

Извор: ©ДонорХерој: http://donorheroj.com/  Едукација и промоција завештања органа и ткива.

 

Видео прилог у ком начелница Службе за здравствену заштиту одраслих Дома здравља Панчево, др Светлана Рогожарски, говори за РТВ Ковачица о донирању органа и начину добијања донорских картица,  можете погледати  ОВДЕ.


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА