Приручна апотека за путовање са децом


 

Приликом одласка на путовање или летовање са малим дететом важно је понети малу кућну апотеку, како би се у случају потребе детету помогло док се не стигне код лекара. Сируп за снижавање температуре, пробиотик и крема за сунчање са високим заштитним фактором су обавезни, саветује докторка Светлана Јовановић.

 

Прво путовање са малим детеом важно је добро испланирати и са собом понети малу апотеку која ће помоћи да се детету пружи прва помоћ током путовања. На дугим путовањима важно је правити чешће паузе у току пута и припремити лагану храну, наглашава педијатар др Светлана Јовановић.

У току пута узимати лакшу храну и течност, а не нешто пржено. У кућној апотеци обавезно имати сируп за температуру или евентуално чепиће за температуру. Обавезно понети пробиотик, и пре пута неколико дана треба да почну да пију пробиотике и када оду на дестинацију да наставе да их пију. За сунчање креме са високим заштитним фактором, ако је дете до две године са фактором педесет. Од лекова треба понети и сируп за алергију еријус или пресинг, понети неку кесицу за рехидратацију ако је повраћање интезвиније и физиолошки раствор за нос обавезно. У случају неких повреда да понесу повидон јод и мало газе и ханзапласт, каже др Светлана Јовановић.

 

Деца не треба да проведу цео дан на сунцу, ни ако их штити сунцобран. На плажу треба долазити у јутарњим сатима, али већ после 11 часова када је УВ зрачење високо, склонити га са сунца како не би добило сунчаницу. Такође, родитељи греше када инсистирају да се деца у песку играју без гаћица, каже докторка Јовановић, јер то може довести до уринарне инфекције.

 

 


Прилог можете погледати ОВДЕ.

 

 


ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 04. јул 2016. 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА