Приручна апотека за путовање са децом


 

Приликом одласка на путовање или летовање са малим дететом важно је понети малу кућну апотеку, како би се у случају потребе детету помогло док се не стигне код лекара. Сируп за снижавање температуре, пробиотик и крема за сунчање са високим заштитним фактором су обавезни, саветује докторка Светлана Јовановић.

 

Прво путовање са малим детеом важно је добро испланирати и са собом понети малу апотеку која ће помоћи да се детету пружи прва помоћ током путовања. На дугим путовањима важно је правити чешће паузе у току пута и припремити лагану храну, наглашава педијатар др Светлана Јовановић.

У току пута узимати лакшу храну и течност, а не нешто пржено. У кућној апотеци обавезно имати сируп за температуру или евентуално чепиће за температуру. Обавезно понети пробиотик, и пре пута неколико дана треба да почну да пију пробиотике и када оду на дестинацију да наставе да их пију. За сунчање креме са високим заштитним фактором, ако је дете до две године са фактором педесет. Од лекова треба понети и сируп за алергију еријус или пресинг, понети неку кесицу за рехидратацију ако је повраћање интезвиније и физиолошки раствор за нос обавезно. У случају неких повреда да понесу повидон јод и мало газе и ханзапласт, каже др Светлана Јовановић.

 

Деца не треба да проведу цео дан на сунцу, ни ако их штити сунцобран. На плажу треба долазити у јутарњим сатима, али већ после 11 часова када је УВ зрачење високо, склонити га са сунца како не би добило сунчаницу. Такође, родитељи греше када инсистирају да се деца у песку играју без гаћица, каже докторка Јовановић, јер то може довести до уринарне инфекције.

 

 


Прилог можете погледати ОВДЕ.

 

 


ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 04. јул 2016. 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.4. НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ ПОВРЕДА У САОБРАЋАЈУ (ЧЕТВРТА НЕДЕЉА АПРИЛА)
7.4. СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА
20.4. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗАШТИТЕ ОД БУКЕ
22.4. ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ
24.4. ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ИМУНИЗАЦИЈЕ (ЧЕТВРТА НЕДЕЉА АПРИЛА)
28.4. СВЕТСКИ ДАН БЕЗБЕДНОСТИ НА РАДУ